Απαράδεκτο.  Μια χώρα – μέλος και μόνο, η Ουγγαρία, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ενωση σε παράλυση. Και τούτο γιατί άσκησε βέτο στο προχθεσινό έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σε κοινή δήλωση για τη σύγκρουση / αιματοχυσία Ισραήλ – Παλαιστινίων.

Ετσι η Ενωση δεν έχει μια κοινή θέση που θα της επέτρεπε να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό μεσολαβητικό ρόλο στην τρέχουσα κρίση για την κατάπαυση του πυρός, το σταμάτημα της αιματοχυσίας και την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αν και στο Συμβούλιο καταγράφτηκε υψηλή συναίνεση στο σχέδιο δήλωσης, με 26 χώρες μέλη υπέρ και μία, την Ουγγαρία κατά. Η τελευταία έχει αναδειχθεί ως ο κατ’ εξοχήν εκφραστής των ακραίων θέσεων του Μπ. Νετανιάχου στην Ενωση. Αυτά όμως θα πρέπει να σταματήσουν. Και για να σταματήσουν θα πρέπει να φύγει το βέτο, να καταργηθεί δηλαδή η ομοφωνία στη διαμόρφωση της κοινής εξωτερικής πολιτικής με το πέρασμα στην ειδική πλειοψηφία.

Οσο κι αν η Ενωση δεν διαθέτει επαρκή επιρροή στον χώρο της Μ. Ανατολής, ο ρόλος της σε μια νέα προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας παραμένει απόλυτα αναγκαίος. Οι πάγιες δομικές θέσεις που έχει υιοθετήσει είναι δίκαιες και ισόρροπες για το ζήτημα και εκφράζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (λύση δύο κρατών στα όρια του 1967, κ.λπ.), ενώ οι ΗΠΑ, ως ο αποφασιστικός παίκτης στην περιοχή, δεν είναι ακριβώς σαφές τι πρεσβεύουν ως λύση τώρα. (Πάντως την τιμή της Ευρώπης τη διέσωσε κάπως η παρουσία του έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στην περιοχή).