Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
smart SUV: Νέα σελίδα

smart SUV: Νέα σελίδα

To επόμενο μοντέλο της smart θα πάρει την μορφή ενός SUV το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει την παράδοση της φίρμας, καινοτομώντας σε κάθε επίπεδο και μην διστάζοντας να καταρρίψει όσα θεωρούσαμε μέχρι σήμερα δεδομένα για την smart.

H smart ξεκίνησε προσφάτως να ξετυλίγει το κουβάρι που θα οδηγήσει στο πρώτο της SUV που, εκμεταλλευόμενο την νέα συνέργεια του ομίλου Daimler με την κινεζική Geely, φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στην αμιγώς ηλεκτρική -πια- γκάμα της.

Σύμφωνα με τις νεότερες συστάσεις η γερμανική φίρμα σχεδιάζει να παρουσιάσει το νέο μοντέλο, αρχικά σε πρωτότυπη μορφή, στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου του Μονάχου, το προσεχές φθινόπωρο.

Αν και προς το παρόν δεν αποκαλύπτει πολλά στοιχεία για το SUV πρωτότυπο το σίγουρο είναι ότι το concept car που θα παρουσιαστεί στη γερμανική έκθεση δεν θα απέχει πολύ από την τελική έκδοση παραγωγής η οποία θα ακολουθήσει το 2023.

Σε ό,τι αφορά τα ήδη γνωστά στοιχεία βάσει και των πρώτων σκίτσων που έχει δώσει στη δημοσιότητα η smart, το ακόμα ανώνυμο μοντέλο θα έχει δεδομένα μεγαλύτερο μέγεθος σε σχέση με τα συνήθη προϊόντα της φίρμας, παρέχοντας τη δυνατότητα φιλοξενίας σε πέντε ενηλίκους επιβαίνοντες.

Αυτό σημαίνει ότι το μήκος του θα υπερβαίνει τα τέσσερα μέτρα, ισορροπώντας από πλευράς μεγέθους κάπου ανάμεσα σε supermini και οικογενειακού hatchback χωρίς όμως η αύξηση των διαστάσεων να το εμποδίσει να υιοθετήσει μια καινοτόμο σχεδιαστική ταυτότητα ανάλογη της ξεχωριστής προσωπικότητας στην οποία μας έχει συνηθίσει η smart. Εξάλλου, όπως είναι ήδη γνωστό σε αντίθεση με όσα θα βρίσκονται στην αθέατη πλευρά του νέου μοντέλου, την αισθητική του θα υπογράφει η σχεδιαστική ομάδα της smart και ο επικεφαλής σχεδιασμού της Mercedes, Gorden Wagener.

O τελευταίος, αναφερόμενος στο νέο μοντέλο της smart είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «το αντιμετωπίζουμε ως μια ευκαιρία να επανεφεύρουμε την φίρμα. Η όψη του νέου smart θα είναι cool, sexy και θα προβάλλει έναν πιο ώριμο χαρακτήρα σε σχέση με το συνήθη παιχνιδιάρικο και “γλυκούλι” χαρακτήρα των μέχρι σήμερα γνωστών προϊόντων της φίρμας».

Η αλήθεια είναι ότι με βάσει τα πρώτα σκίτσα, το smart SUV δείχνει να υπερβαίνει σχεδιαστικά τις παραδόσεις των fortwo και fortwo, με την αλλαγή να σηματοδοτείται και από ένα νέο λογότυπο.

Μια από τις χαρακτηριστικότερες σχεδιαστικές αλλαγές είναι η απουσία του ορατού κλωβού ασφαλείας ο οποίος στο νέο μοντέλο αποτελεί παρελθόν μαζί με το χαρακτηριστικό «χαμόγελο» στην όψη του fortwo καθώς και ορισμένα από τα υπερτονισμένα πλαστικά πάνελ. Αυτό που διατηρείται είναι η διαφορετικού χρώματος οροφή η οποία χάρη στην χάραξη στις πίσω κολώνες θυμίζει καπέλο του baseball.

Μια σημαντική διαφορά που επίσης θα προκύψει στο SUV της smart είναι ότι αναμένεται να ενσωματώσει ένα νέο σύστημα infotainment με σαφώς περισσότερες και μεγαλύτερες οθόνες το οποίο θα επωφελείται από τεχνητή νοημοσύνη και ανάλογες δυνατότητες με το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης της Mercedes, MBUX.

Σε ό,τι αφορά την αθέατη πλευρά του, το νέο smart θα είναι το πρώτο μοντέλο που θα έχει ως αφετηρία την νέα μεταβλητή αρχιτεκτονική της Geely, Sustainable Experience Architecture η οποία θα αποτελέσει τη βάση για μια ευρεία γκάμα μελλοντικών μοντέλων που θα δούμε και στην Ευρώπη.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορεί να συνδυαστεί με ηλεκτρικά σύνολα αποτελούμενα από ένα, δύο ή ακόμα και τρία ηλεκτρικά μοτέρ καθώς και να φιλοξενήσει αρκετές συστοιχίες ιόντων λιθίου ώστε να προσφέρει αυτονομία έως και 690 χλμ. Βέβαια, στις ευρωπαϊκά μοντέλα το μέγεθος αυτό θα είναι μειωμένο λόγω των αυστηρότερων πρωτοκόλλων που ισχύουν ωστόσο, ακόμα και έτσι, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστική αμελητέο.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το νέο smart, αυτό σύμφωνα με πληροφορίες θα στοχεύσει σε αυτονομία περί τα 350 χλμ. ενώ χάρη στις εξασφαλίσεις της νέας πλατφόρμας θα υποστηρίζει τη δυνατότητα υπερταχείας φόρτισης με την συνδρομή ενός αντίστοιχου κυκλώματος 800 Volt.

Επίσης, η ηλεκτρική διάταξη σε συνδυασμό με τις αυξημένες διαστάσεις αναμένεται να επιφέρει κοσμογονικές αλλαγές σε όρους ευρυχωρίας και πρακτικότητας, ανοίγοντας μια νέα σελίδα για την smart η οποία πλέον θα μπορεί να στοχεύσει σε ένα ευρύτερο κοινό με περισσότερες «υποχρεώσεις».

Την εικόνα θα συμπληρώσουν τα πολυτελή υλικά τα οποία αναμένεται να ακολουθήσουν το σύνηθες πολύχρωμο μοτίβο των smart αν και σε μια διαφορετική προσέγγιση η οποία θα στοχεύσει να ταιριάξει στα νέα χαρακτηριστικά του SUV.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024