Jerusalem Post: Σε τροχιά στρατιωτικής σύγκρουσης Τουρκία και Ισραήλ σε περίπτωση συμφωνίας για ΑΟΖ με την Χαμάς
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στο πρωτοσέλιδο της Yeni Safak που ισχυριζόταν ότι η Τουρκία μπορεί να εφαρμόσει «μοντέλο της Λιβύης» για το Ισραήλ, υπογράφοντας συμφωνία με τη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς για να αποκτήσει πρόσβαση σε δικαιώματα στα ύδατα και στο φυσικό αέριο στα ανοικτά του Ισραήλ
Σε τροχιά απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης της Τουρκίας με το Ισραήλ οδηγεί το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας της Άγκυρας με την Χαμάς για ΑΟΖ στα πρότυπα της Λιβύης, προειδοποιεί η Jerusalem Post αναπαράγοντας τα τους ισχυρισμούς των τουρκικών ΜΜΕ.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στο πρωτοσέλιδο της Yeni Safak που ισχυριζόταν ότι η Τουρκία μπορεί να εφαρμόσει «μοντέλο της Λιβύης» για το Ισραήλ, υπογράφοντας συμφωνία με τη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς για να αποκτήσει πρόσβαση σε δικαιώματα στα ύδατα και στο φυσικό αέριο στα ανοικτά του Ισραήλ.
«Το μοντέλο βασίζεται σε συμφωνία που προώθησε η Τουρκία στη στριμωγμένη από τους αντιπάλους της κυβέρνηση της Λιβύης το 2019, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να στείλει σύρους μισθοφόρους και drones στη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων» σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα.
«Το σενάριο που προωθείται από το τουρκικό μέσο ενημέρωσης, πιθανώς με την υποστήριξη της κυβέρνησης, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να υπογράψει συμφωνία με τους Παλαιστινίους και να αυξήσει τη στήριξή τους δια θαλάσσης. Αυτό θα έβαζε το Ισραήλ και την Τουρκία σε πορεία στρατιωτικής σύγκρουσης. Η Τουρκία φιλοξενεί ηγέτες της Χαμάς και υποστηρίζει τη Χαμάς. Το δυνητικό της σχέδιο για τη σύνδεση Τουρκίας και Γάζας δια θαλάσσης θα βλάψει τα σχέδια αγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα» προσθέτει η Jerusalem Post.
Οι προθέσεις της Τουρκίας
Όπως αναφέρει εξηγώντας τις προθέσεις της Τουρκίας, η Άγκυρα θα τραβήξει μια γραμμή από την τουρκική ακτή απευθείας στη Γάζα, φαινομενικά διαιρώντας τη θάλασσα και δημιουργώντας ένα διάδρομο. Αυτό θα αποκόψει το Ισραήλ από την Ελλάδα και τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου που θέλουν να χτίσουν το Ισραήλ η Ελλάδα και η Κύπρος.
«Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν υπάρχει και ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαιώματα κυριαρχίας γύρω τους. Η Ελλάδα και η Κύπρος βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της Μεσογείου γύρω από την Κύπρο και τα ελληνικά νησιά συνδέεται με αυτά. Η Κύπρος έχει συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ και η Ελλάδα με την Αίγυπτο έχουν υπογράψει συμφωνίες και διατηρούν καλές σχέσεις» γράφει σε άλλο σημείο η Jerusalem Post.
Η ισραηλινή εφημερίδα επισημαίνει ότι «η ιδέα για ΑΟΖ με τη Γάζα δημοσιεύθηκε από μια ακροδεξιά εφημερίδα ως «λαγός» (σ.σ. για να καταγραφούν οι αντιδράσεις). Στην Τουρκία όλα τα μέσα ενημέρωσης είναι φιλοκυβερνητικά και οι δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική φυλακίζονται ή πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Έτσι, αυτό το άρθρο είχε τη σφραγίδα έγκρισης του κυβερνώντος κόμματος AKP. Επικαλείται τον απόστρατο Ναύαρχο Cihat Yayci, τον «αρχιτέκτονα» της τρέχουσας τουρκικής μεσογειακής πολιτικής περί «Γαλάζιας Πατρίδας».
Το άρθρο υποστηρίζει ότι μια συμφωνία όπως αυτή στη Λιβύη, αλλά με τους Παλαιστινίους, θα «αύξανε τη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης» και θα επέτρεπε την πραγματική υποστήριξη των Παλαιστινίων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις