Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενστάσεις από την αντιπολίτευση για τους όρους με τους οποίους ανοίγει ο Τουρισμός

Ενστάσεις από την αντιπολίτευση για τους όρους με τους οποίους ανοίγει ο Τουρισμός

Κριτική στους όρους με τους οποίους ανοίγει ο τουρισμός ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση τόσο σε επίπεδο υγειονομικών πρωτοκόλλων όσο και στο επίπεδο της οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του κλάδου.

Κριτική στους όρους με τους οποίους ανοίγει ο τουρισμός ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση τόσο σε επίπεδο υγειονομικών πρωτοκόλλων όσο και στο επίπεδο της οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του κλάδου.

Τουρίστας ο Μητσοτάκης

«Δεν είναι το άνοιγμα του τουρισμού το πρόβλημα, αλλά ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι τουρίστας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να επανεκκινήσει η οικονομία και ο τουρισμός, ύστερα από το «αποτυχημένο ιδιότυπο lockdown, στην διάρκεια του οποίου θρηνήσαμε πάνω από 10.800 ανθρώπινες ζωές».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον Real FM, επεσήμανε πως «το βασικό πρόβλημα για την επανεκκίνηση του τουρισμού και την επιτυχία της σεζόν είναι η έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε επίπεδο οικονομικής στήριξης και στο επίπεδο της ρύθμισης και τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και ενίσχυσης της δημόσιας υγείας».

«Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργεί σαν τουρίστας και χωρίς κανένα σχέδιο περιμένει να έρθει το καλοκαίρι, για να του λύσει ο καλός καιρός το πρόβλημα της πανδημίας», τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος, ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ ότι «δεν έλαβε μέτρα για την ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας υγείας, όπως από την πρώτη στιγμή έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκανε τίποτα για να ρυθμίσει τα ιδιωτικά χρέη της πανδημίας και δεν κάνει τίποτα ούτε πέρυσι ούτε και φέτος για να στηρίξει τον τουρισμό».

Γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού

Μάλιστα, επανέλαβε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα «γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, για ρύθμιση και διαγραφή μέρους του χρέους και των τουριστικών επιχειρήσεων, για κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων».

Και ακόμη τόνισε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Υπάρχουν δυνατότητες για την τουριστική σεζόν, αρκεί να αλλάξει η κυβέρνηση έστω και τώρα την πολιτική της», είπε.

Ύφεση λόγω των επιλογών της κυβέρνησης

Ο Ν. Ηλιόπουλος ανέφερε πως το 2020 η Ελλάδα κατέγραψε την τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη και σημείωσε πως η χώρα δεν έχει ορθοποδήσει σε καμία περίπτωση «και λόγω των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το εργασιακό νομοσχέδιο που, όπως είπε, «θα φέρει μειώσεις μισθών μέσα από τις απλήρωτες υπερωρίες και την κατάργηση του 8ωρου και ακριβώς όπως το 2012 η ελαστικοποίηση της εργασίας και η μείωση των μισθών θα φέρει χειρότερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία».

Επεκτείνοντας την κριτική του και επί της πορείας των εμβολιασμών, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε πως «η κυβέρνηση επέλεξε να μην πάρει 2 εκατ. εμβόλια της Moderna, όπως έχει αποκαλύψει το politico».

«Δεν μπορεί να επιχαίρει για τους εμβολιασμούς, όταν και με βάση τις επίσημες στατιστικές είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης στον εμβολιασμό με μία δόση», είπε.

Επαναφέρει τα περσινά επικίνδυνα καμώματα

«Άνοιξε πανιά χωρίς μέτρα και πάλι ο τουρισμός και η κυβέρνηση επαναφέρει τα περσινά της επικίνδυνα καμώματα με την αύξηση της πληρότητας στα πλοία. Το στραπάτσο του κ. Θεοχάρη στο BBC προφανώς δεν του δίδαξε τίποτα όπως φάνηκε άλλωστε και από την άτσαλη προσπάθεια υποβάθμισής του» επισημαίνει το ΜέΡΑ25

Καθολικό εμβολιασμό και στήριξη των επιχείρησεων

Καθολικό εμβολιασμό και στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στον Τουρισμό ζήτησε η Φώφη Γεννηματά η οποία χτες είχε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους των Ξενοδόχων από τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλά και εκπροσώπους της ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού και σωματείων των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ο τουρισμός ανοίγει με μεγάλες δυσκολίες που εντείνονται από τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης, τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισημαίνοντας ότι με τις προτάσεις του κόμματος εγγυόμαστε την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων αλλά και τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Πρόσθετα μέτρα στήριξης

Η κα Γεννηματά ζήτησε πρόσθετα μέτρα όπως:

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το «Πράσινο Πιστοποιητικό» με την Ε.Ε. και να υπάρξουν όλες οι απαραίτητες συμφωνίες με τις τρίτες χώρες για την έλευση και αναχώρηση των τουριστών.

Ιδιαίτερα να ληφθεί μέριμνα για την επιτάχυνση διενέργειας των «τεστ αναχώρησης» (με rapid tests) που απαιτούνται από ορισμένες χώρες, χωρίς επιβάρυνση των επιχειρήσεων αλλά με σχετική επιδότηση από το κράτος.

Η Κρήτη και η Ηπειρωτική Ελλάδα να μην μείνουν εκτός του σχετικού Κυβερνητικού Προγραμματισμού.

Να επιδοτηθούν τα ξενοδοχεία για τα πάγια έξοδά τους ή και με προγράμματα ανάλογα της εστίασης, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα για την διασφάλιση της επαναλειτουργίας της.

Επίσης η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πρότεινε:

Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100% για 4 μήνες, με την υποχρέωση της απασχόλησης όλων των εργαζομένων τους. Ώστε να αποτραπεί ένα κύμα απολύσεων.

Την μείωση του ΦΠΑ σε Τουρισμό-εστίαση στο 6% για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους και την αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ για τα Νησιά του Αιγαίου.

Ένα γενναίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

«Η κοινή προσπάθεια που απαιτείται για να μη χαθεί και αυτή η χρονιά, προϋποθέτει και την στήριξη των εργαζομένων σε Τουρισμό και εστίαση.

»Οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς ζουν για πολλούς μήνες με 534 ευρώ, μετά την απαράδεκτη επιλογή της Κυβέρνησης να μη δεχθεί το Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας που προτείναμε.

»Σε όσες μονάδες δεν άνοιξαν ή καθυστερούν να ανοίξουν, η στήριξη των εργαζομένων πρέπει να συνεχισθεί, και για τις περιπτώσεις μονομερών αναστολών των συμβάσεων τους.

»Και να διασφαλισθεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης τους, όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις του χώρου.

»Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει επίσης να κατοχυρώσει τα δικαιώματα και τα ένσημα όσων τέθηκαν σε μονομερή αναστολή εργασίας, ώστε να μπορούν να λάβουν τα επιδόματά τους» αναφέρει στη δήλωσή της η κα Γεννηματά.

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024