Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός και ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση

Γάζα: Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός και ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση

Η κυβέρνηση Νετανιάχου φέρεται να έχει απορρίψει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς

Ο Ισραηλινός στρατός καταρτίζει ένα σχέδιο για πιθανή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian. Τα σχέδια χερσαίας επίθεσης στην Γάζα βρίσκονται σε αρχική φάση και δεν έχουν εγκριθεί αναμένεται δε να παρουσιασθούν σήμερα στο Ισραηλινό Γενικό Επιτελείο το οποίο και θα αποφασίσει εάν τα υποβάλει στην κυβέρνηση και υπό ποια μορφή, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Jerusalem Post, ο ισραηλινός επιτελάρχης Αντιστράτηγος Αβίβ Κοχάβι έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο χερσαίας επέμβασης στη Γάζα και θα το υποβάλει εντός της Πέμπτης για έγκριση από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου φέρεται να έχει απορρίψει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς, με τον ισραηλινό υπουργό να δηλώνει το βράδυ της Τετάρτης ότι «η εκστρατεία μας κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί. Ό,τι δεν κάνουμε τώρα θα υποχρεωθούμε να το κάνουμε σε έξι μήνες ή ένα χρόνο από τώρα. Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει και δεν έχει συμφέρον να σταματήσει».

Διαβάστε ακόμη: «Κόλαση» σε Ισραήλ και Γάζα: Καταιγισμός από ρουκέτες – Δεκάδες νεκροί

Η προσφορά εκεχειρίας έγινε την Τετάρτη μέσω του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο και σχολίασε ότι η ισλαμιστική ομάδα ήταν έτοιμη να σταματήσει τις επιθέσεις σε «αμοιβαία βάση».

«Συνεχίζουμε»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, που μίλησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, του είπε πως θέλει να «συνεχίσει» τα πλήγματα για να τρωθούν οι «στρατιωτικές δυνατότητες» της Χαμάς.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που έχει έδρα τη Δυτική Όχθη, θέατρο διαδηλώσεων, ταραχών και επιθέσεων εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων με τρεις νεκρούς χθες Τετάρτη, μίλησε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, από τον οποίο ζήτησε να συμβάλει να «σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις».

Από τον πλευρά του ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε μέσω Twitter πως επισήμανε την «ανάγκη να τερματιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις».

Ισραήλ και Χαμάς οδεύουν σε «πόλεμο ευρείας κλίμακας», προειδοποίησε την Τρίτη ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή, ο Τορ Βένεσλαντ. Αν πράγματι ξεσπάσει, «θα είναι καταστροφικός και αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα θα είναι οι απλοί άνθρωποι» στη Γάζα, όπου το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει το 50%, πρόσθεσε ο Νορβηγός.

Στους διαδρόμους, ο ΟΗΕ, το Κατάρ και η Αίγυπτος καταβάλλουν προσπάθειες να μεσολαβήσουν, με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας να προσπαθεί να πείσει τον ισραηλινό ομόλογό του – μάταια – πως είναι απαραίτητο να σταματήσουν τα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς εξαπέλυσε το βράδυ της Δευτέρας την πρώτη ομοβροντία ρουκετών εναντίον του Ισραήλ σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν στα επεισόδια με την ισραηλινή αστυνομία στην Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ και ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τμήμα της ιερής πόλης που κατέχει και έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, παρανόμως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στους 83 ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές

Το ισλαμικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα 16 νέους θανάτους από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας η οποία τελεί υπό τον έλεγχό του, ανεβάζοντας στους 83 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών τη Δευτέρα, 10 Μαΐου.

Συνολικά 83 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 17 παιδιά, και 487 τραυματίστηκαν, ανέφερε η Χαμάς έπειτα από μια ακόμη νύχτα πληγμάτων στον θύλακα και εκτοξεύσεων ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, διέταξε «μαζική» ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στις ισραηλινές πόλεις με μικτό πληθυσμό εβραίων και αράβων κατοίκων λόγω των βίαιων επεισοδίων που σημειώνονται εκεί τις τελευταίες ημέρες.

«Είμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης (…) και είναι τώρα απαραίτητο να ενισχύσουμε μαζικά τις δυνάμεις επί του πεδίου», ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ανακοινώνοντας την ανάκληση δέκα λόχων συνοριοφυλάκων που επιχειρούν συνήθως στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024