Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Μηταράκης: Το προσφυγικό θα είναι μαζί μας για δεκαετίες - Ποιοι λόγοι συντέλεσαν στη μείωση των προσφυγικών ροών

Μηταράκης: Το προσφυγικό θα είναι μαζί μας για δεκαετίες – Ποιοι λόγοι συντέλεσαν στη μείωση των προσφυγικών ροών

«Δεν θέλουμε αυτούς που έρχονται με τα κυκλώματα και τις βάρκες. Θέλουμε να μπορούμε να ελέγχουμε τη δικιά μας μεταναστευτική πολιτική και να δίνουμε άδειες εκεί που εμείς χρειαζόμαστε και έχουμε πραγματικές ανάγκες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Έως και 73% μειώθηκαν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές το 2021, όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Είναι ένα θέμα που θα είναι μαζί μας για δεκαετίες. Έχουμε μείωση ροών στη χώρα μας την στιγμή που η Ιταλία έχει υπερδιπλασιασμό ροών».

«Ως χώρα έχουμε αποκτήσει την τεχνογνωσία και το σχέδιο να μην είμαστε εμείς η πύλη εισόδου της χώρας. Αυτό το επιτυγχάνουμε με τη φύλαξη των συνόρων, με τον ταχύ διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και με τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και με τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα, με τη μείωση των ΜΚΟ και με τη μείωση των παροχών» ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Είναι μια συνολική πολιτική που έχει αποδώσει αποτελέσματα» τόνισε.

Πότε θα λειτουργήσουν οι νέες δομές στα νησιά

Τα νησιά έχουν αποσυμφορηθεί περισσότερο από τα 2/3 σε σχέση με πέρυσι. Στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο μέσα στο καλοκαίρι θα λειτουργήσουν νέες δομές αναφερόμενος ξανά στο κλείσιμο στο Βαθύ της Σάμου, σύμφωνα με τον υπουργό ενώ όπως είπε:

«Ευελπιστούμε μέσα στον Ιούνιο να γίνει η μεταφορά από την παλιά δομή της Σάμου στην καινούργια. Από κει και πέρα, μέσα στο 2021 θέλουμε να λειτουργήσουν οι νέες δομές στη Λέσβο και τη Χίο αντικαθιστώντας τη δομή αυτή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Μαυροβούνι αλλά και του ΒΙΑΛ της Χίου που επηρεάζει τον αστικό ιστό της πόλης».

Όσον αφορά τους λόγους για την μείωση των προσφυγικών ροών, ο υπουργός απάντησε πως φυσικά και η ασφάλεια των συνόρων παίζει καταλυτικό ρόλο αλλά σημαντικό ρόλο έπαιξε «γενικά μια πολιτική που δεν καθιστά τη χώρα μας θελκτικό προορισμό για τα κυκλώματα λαθροκινητών».

Είμαστε ξεκάθαροι πλέον, τόνισε, πως δίνουμε άσυλο μόνο εκεί που επιβάλλεται από τη διεθνή νομοθεσία και θέλουμε να απελάσουμε όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Το τελευταίο 12μηνο σύμφωνα με τον υπουργό έχουν φύγει από τη χώρα μας με απελάσεις και εθελοντικές επιστροφές ή μετεγκαταστάσεις, περισσότεροι από όσοι έρχονται.

«Έχουμε πλέον ένα θετικό ισοζύγιο στο μεταναστευτικό» ανέφερε.

«Άδειες όπου έχουμε πραγματικές ανάγκες»

Οι αιτούντες άσυλο που είναι σε δομές φιλοξενίας στη χώρα μας ανέρχονται στους 52.000 ενώ περίπου ένα ίσο νούμερο είναι και οι πρόσφυγες και διαμένουν ακόμα στη χώρα μας. Είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της χώρας αυτοί που σχετίζονται με το προσφυγικό.

Σχετικά με όσους έχουν αναγνωριστεί με το καθεστώς πρόσφυγα και επιθυμούν να μετακινηθούν εκτός Ελλάδας, ο υπουργός απαντάει πως δυστυχώς ο Κανονισμός του Δουβλίνου που ισχύει, περιορίζει την ευθύνη των χωρών πρώτης υποδοχής σαν την Ελλάδα. Γι’ αυτό και η χώρα μας είναι στην πρώτη γραμμή διαπραγμάτευσης για ένα νέο σύμφωνο που θα έχει πολύ ουσιαστική στήριξη αλληλεγγύης για τα κράτη πρώτης υποδοχής.

«Χρειαζόμαστε χέρια. Κάθε χρόνο δίνουμε 10-15.000 άδειες για εργάτες γης. Αρά δεν είναι μια χώρα η Ελλάδα η οποία δεν χρειάζεται εργατικό δυναμικό, αλλά δεν θέλουμε την παράτυπη μετανάστευση. Δεν θέλουμε αυτούς που έρχονται με τα κυκλώματα και τις βάρκες. Θέλουμε να μπορούμε να ελέγχουμε τη δικιά μας μεταναστευτική πολιτική και να δίνουμε άδειες εκεί που εμείς χρειαζόμαστε και έχουμε πραγματικές ανάγκες» κατέληξε ο υπουργός.

Sports in

«Εκτός Ευρώπης Ρεάλ και Μπαρτσελόνα»

Ο Ζεράρ Πικέ προβλέπει τεράστια οικονομικά προβλήματα για τις ισπανικές ομάδες και προτείνει αλλαγές στο καλεντάρι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023