Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δρόμοι χωρίς βιαστές σημαίνει άντρες με αλλαγμένα μυαλά

Δρόμοι χωρίς βιαστές σημαίνει άντρες με αλλαγμένα μυαλά

Χωρίς ριζική αλλαγή στάσεων, αντιλήψεων και νοοτροπιών δεν θα ξεμπερδέψουμε με την «κουλτούρα βιασμού»

Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι εάν θέλουμε το ζήτημα των βιασμών, της κακοποίησης και της παρενόχλησης πραγματικά να αντιμετωπιστεί, θα πρέπει να πάψουμε να το αντιμετωπίζουμε ως θέμα του «αστυνομικού δελτίου».

Μην με παρεξηγήσετε.

Αποτελεί τεράστια πρόοδο ότι πλέον αποτελεί θέμα του «αστυνομικού δελτίου». Ότι, δηλαδή, οι διωκτικές και δικαστικές αρχές προσπαθούν να εντοπίζουν, να συλλαμβάνουν και να παραπέμπουν στη δικαιοσύνη τέτοιες περιπτώσεις.

Ότι διαμορφώνονται σταδιακά και ίσως με μεγαλύτερη καθυστέρηση δομές που επιτρέπουν στα θύματα να κάνουν καταγγελίες χωρίς αυτή η διαδικασία να είναι τραυματική και επώδυνη.

Ότι επεκτείνουμε το θεσμικό πλαίσιο και στους χώρους εργασίας και γενικά αντιμετωπίζουμε τις συμπεριφορές παρενόχλησης ως παραβατικές και όχι ως «κανονικές».

Όμως, όσο σημαντική και εάν είναι η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα, όλοι γνωρίζουμε ότι για να ξεπεραστεί ένα τέτοιο πρόβλημα δεν αρκεί η αστυνόμευση και η ποινική δίωξη.

Χρειάζεται να αναζητήσει κανείς τα αίτια του προβλήματος, τους μηχανισμούς που γεννούν τέτοιες συμπεριφορές και τις αντιλήψεις που τις νομιμοποιούν.

Και εάν το κάνουμε αυτό, τότε, κακά τα ψέματα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με όλα τα προβλήματα που αφορούν το πώς πάρα πολλοί άντρες στη σύγχρονη Ελλάδα αντιλαμβάνονται την «αρρενωπότητά» τους.

Γιατί όταν πιστεύεις ότι αντρισμός είναι «να έχεις το πάνω χέρι», όταν πιστεύεις ότι για κάποιο λόγο οι γυναίκες είναι προορισμένες τελικά να υποκύπτουν στην «γοητεία των ανδρών», όταν θεωρείς ότι η σύντροφός σου έχει μια υποχρέωση «να σου κάθεται», όταν ενδόμυχα πιστεύεις ότι «άντρας είμαι, θα πω και μια κουβέντα παραπάνω», τότε, είτε το καταλαβαίνεις ή όχι, έχεις μπει σε ένα δρόμο επικίνδυνο που στο τέλος έχει τον βιασμό, την κακοποίηση, τη συζυγική βία.

Γνωρίζω την αντίρρηση που λέει ότι οι περισσότεροι άντρες δεν φτάνουν ως εκεί. Όμως, το πρόβλημα με τα στερεότυπα και τις αντιλήψεις που οδηγούν στην κακοποίηση και το βιασμό υπάρχει. Και κάτι πρέπει να κάνουμε.

Κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε διάφορες παραλλαγές μια εικόνα που δείχνει διαγραμμένη τη φράση «Προστατεύστε τις κόρες σας» και γραμμένη από κάτω τη φράση «Εκπαιδεύστε τους γιούς σας».

Αυτή ακριβώς είναι η πρόκληση.

Για να κάνουμε τους δρόμους ασφαλέστερους για όλες και για όλους χρειάζεται να αλλάξουν οι άντρες μυαλά.

Δεν θα είναι εύκολο. Αλλά είναι πραγματικά επείγον.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024