Οι θλιβερότερες περιπτώσεις αρνητών που προβάλλουν δημόσια τις αντιρρήσεις τους για τον εμβολιασμό είναι οι διάσημοι αθλητές. Με τις τοποθετήσεις τους δυναμώνουν το φρόνιμα όσων προπαγανδίζουν τις αρνήσεις τους λέγοντας του κόσμου τις μπούρδες. Ολοι αυτοί οι αθεράπευτοι μπουρδολόγοι (που συνήθως αρνούνται τα πάντα στο όνομα του ανορθολογισμού) βρίσκουν στη διασημότητα των αθλητών τη βολική βιτρίνα προβολής των θεωριών συνωμοσίας που διακινούν. Ενας τέτοιος διάσημος σκεπτικιστής (που όμως είναι Αρνητής με Α κεφαλαίο) είναι ο γνωστός μας Νόβακ Τζόκοβιτς. Νούμερο ένα του παγκόσμιου τένις και μόνιμο νούμερο ένα στο χιτ παρέιντ των «ψεκασμένων».

Εμβόλιο

Οταν ρωτήθηκε στο Βελιγράδι πριν από λίγες μέρες αν συμφωνεί με την παγκόσμια ομοσπονδία τένις που σκοπεύει να ζητήσει από τους τενίστες να εμβολιαστούν υποχρεωτικά, ο Τζόκοβιτς χρησιμοποίησε 109 λέξεις για να πει ότι δεν συμφωνεί, χωρίς μάλιστα να αναλάβει και το βάρος της άρνησής του. «Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε σημείο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των αθλητών. Ελπίζω να μη γίνει ποτέ αυτό, γιατί πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω στο δικαίωμα της επιλογής» είπε ο Σέρβος. Και πρόσθεσε: «Αν εμβολιαστώ, θα το κρατήσω για τον εαυτό μου. Είναι προσωπική επιλογή και δεν θέλω να μπω στο παιχνίδι με αυτούς που είναι υπέρ ή με αυτούς που είναι κατά των εμβολίων για τον COVID-19. Δυστυχώς, τα media δημιουργούν αυτό το παιχνίδι τις τελευταίες μέρες. Δεν είμαι ούτε υπέρ, ούτε κατά και δεν πρόκειται να απαντήσω αν εμβολιάστηκα ή αν θα εμβολιαστώ. Θέλω να το σεβαστούν όλοι αυτό» τόνισε. Θα μπορούσα και να το πάρω στα σοβαρά, αν δεν θυμόμουν ότι πέρυσι είχε δηλώσει πως κατά τη γνώμη του ο ιός δεν υπάρχει και ότι όλα είναι ένα παγκόσμιο παιχνίδι συμφερόντων. Αυτά τα είχε πει έναν μήνα πριν νοσήσει κι αυτός και η οικογένειά του. Αρρώστησαν οικογενειακώς, δεν έπαθαν κάτι και πάλι καλά. Αλλά κι αυτός και η γυναίκα του και τα παιδιά του είναι νέοι άνθρωποι. Και οι υγειονομικές υπηρεσίες του Μόντε Κάρλο, όπου ζουν, πρέπει να είναι από τις καλύτερες.

Αίμα

Τι κάνει «αρνητή» τον Τζόκοβιτς; Δεν τον γνωρίζω προσωπικά για να έχω βεβαιότητες. Είναι αλήθεια ότι ως Βαλκάνιος κουβαλά κι αυτός στο αίμα του την αμφιβολία, την αμφισβήτηση των ειδικών και την υποψία ότι τον κόσμο των διοικούν οι Ιλουμινάτοι. Αλλά δεν θα έπρεπε ένας κοσμοπολίτης που ζει στο Μονακό και γυρίζει είκοσι χρόνια όλη τη γη να έχει διώξει από μέσα του τη βαλκανική μίρλα; Ειλικρινά δεν έχω απάντηση. Ξέρω όμως γενικά για τους αθλητές κάποια πράγματα.

Φάρμακα

Εχουν πρόβλημα οι αθλητές με τα φάρμακα, ώστε να είναι δύσπιστοι για τα εμβόλια; Δεν μου προκύπτει από πουθενά. Αν υπάρχουν κάποιοι που παίρνουν ευχαρίστως ό,τι τους δώσουν (οι γιατροί και όχι μόνο…) για να αντιμετωπίσουν τον πόνο ή την κόπωση ή την ανάγκη τους να επιστρέψουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, αυτοί είναι οι αθλητές. Ελάχιστοι έχουν καταγγείλει προπονητές γιατί τους έδωσαν κάτι που είχαν την υποψία ότι είναι απαγορευμένο. Ελάχιστοι έχουν συνεργαστεί σοβαρά με τους ελεγκτές του αντιντόπινγκ. Ελάχιστοι έχουν μιλήσει αρνητικά για συναθλητές τους που κατηγορήθηκαν ή καταδικάσθηκαν για φαρμακοληψία. Οι πιο πολλοί θεωρούν ότι το να πάρουν κάποιο φάρμακο είναι μέρος της δουλειάς – δεν λέω ότι ντοπάρονται (μακριά από μένα τέτοιες υπεραπλουστεύσεις). Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι κανονικά οι αθλητές έπρεπε να είναι οι πρώτοι υποστηρικτές οτιδήποτε παράγεται με βάση επιστημονικά δεδομένα διότι σίγουρα στην καριέρα τους έχουν κάνει μια επιτυχημένη θεραπεία. Ο ίδιος ο Τζόκοβιτς με φάρμακα έχει ξεπεράσει πόνους στα γόνατα και στην ωμοπλάτη. Αν δεν το έκανε πιθανότατα η καριέρα του θα είχε τερματιστεί ήδη κι όχι για τη λατρεία του στον ποδόγυρο. Πώς γίνεται ένας ωφελημένος από την επιστημονική γνώση να μην τολμά να πει στον κόσμο να εμπιστευτεί τους επιστήμονες; Η απάντηση είναι ότι οι πιο πολλοί αθλητές περισσότερο και από τους επιστήμονες αγαπούν τον Θεό. Εναν Θεό που πιστεύουν ότι έχει ασχοληθεί προσωπικά μαζί τους. Αν μάλιστα μιλάμε και για τοπ αθλητές, τότε οφείλω να πω ότι οι περισσότεροι όχι μόνο υμνούν τον Θεό, αλλά πιστεύουν ότι έχουν δημιουργηθεί από αυτόν κατ’ εικόνα και ομοίωση.

Μαμά

Πριν από λίγες μέρες η μαμά του Νόλε αποκάλυψε πως στο τελευταίο παιχνίδι του με τον Φέντερερ στο Γουίμπλεντον τη νίκη στον γιο της την αποφάσισε ο Θεός. «Οταν ο Φέντερερ είχε δύο ματς πόιντ, άρπαξα τον σταυρό μου από τον ποταμό Ντον. Πιστεύω και φοράω το φυλαχτό όλη την ώρα, με έχει σώσει σε δύσκολες στιγμές. Είπα στον εαυτό μου «Νόλε, μπορείς να το κάνεις, το έχεις κάνει δύο φορές, μπορείς να το ξανακάνεις». Ο Θεός τον έσωσε. Και ο Νόλε πιστεύει στον Θεό, θεωρεί ότι είναι εκλεκτός του. Φοράει τον σταυρό που του φέρνει ηρεμία και ευτυχία» είπε. Επιβεβαιώνοντας την υποψία μου: ο Τζόκοβιτς πιστεύει ότι έχει έναν Θεό δικό του. Για κάθε χρήση. Και για τα ματς πόιντ και για τον ιό.

Βούληση

Η στάση του Τζόκοβιτς απέναντι στα εμβόλια (αυτό το καθαρό «όχι» το πασπαλισμένο με πολλές λεκτικές γιρλάντες) είναι η στάση κάποιου που νιώθει άτρωτος γιατί νιώθει παιδί του Θεού – του κανονικού, όχι κάποιου κατώτερου. Δεν χρειάζονται εμβόλια όταν ο Θεός του Τζόκοβιτς κάνει υπερωρίες. Η λεπτομέρεια βέβαια είναι ότι ο Σέρβος δεν ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, είναι υπεραθλητής, έχει εξ επαγγέλματος γερή κράση και οι περί θνητότητας συζητήσεις δεν τον αγγίζουν. Ετσι πιστεύει στην ελεύθερη βούληση. Του υπερπροστατευμένου.

Χρήματα

Υπάρχει και μια δεύτερη εξήγηση: ο Σέρβος πιθανότατα νιώθει την τεράστια ασφάλεια που δημιουργούν τα χρήματα. Εχει βγάλει τόσα, ώστε έχουν λυθεί τα προβλήματα και των εγγονών του: οι Σέρβοι λένε ότι «έχει αποκτήσει μια συνοικία του Βελιγραδίου σε τιμή ευκαιρίας». Ο πλούτος σού δημιουργεί την εντύπωση πως είσαι άτρωτος. Σε μια από τις ταινίες που ο Μπάτμαν τσακώνεται με τον Σούπερμαν, ο Κλαρκ Κεντ τον ρωτάει ποια είναι η υπερδύναμή του. Ο Μπρους Γουέιν απαντά ατάραχος ότι είναι δισεκατομμυριούχος. Αν ο Τζόκοβιτς έχει τα ίδια μυαλά είναι κατανοητή η άρνησή του να πάρει θέση σε ένα δίλημμα, που μόνο δίλημμα δεν είναι: κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να βάζει στην ίδια ζυγαριά τους επιστήμονες που συμβουλεύουν τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο με τους ψεκασμένους που φοβούνται ότι θα μας βάλουν τα τσιπάκια του Μπιλ Γκέιτς. Ο Τζόκοβιτς είναι ένας μάστορας του ορθολογισμού μέσα στο γήπεδο. Τον εξαντλεί εκεί. Εκτός γηπέδου συμπεριφέρεται ως θρησκόληπτος πολυεκατομμυριούχος…

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο