Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πολίτης Κέιν: Μια κριτική… 80 ετών κατέστρεψε την άριστη βαθμολογία του στο Rotten Tomatoes

Πολίτης Κέιν: Μια κριτική… 80 ετών κατέστρεψε την άριστη βαθμολογία του στο Rotten Tomatoes

Παράλληλα, έφερε στο φως μια πληροφορία για το… marketing της ταινίας που αναμφίβολα έχει ένα ενδιαφέρον

Μια κριτική 80 ετών, η οποία μάλιστα είχε υπογραφεί με ψευδώνυμο, φαίνεται πως «κατέστρεψε» την άψογη βαθμολογία (100%) της ταινίας «Πολίτης Κέιν» στην ιστοσελίδα Rotten Tomatoes.

Ένας χρήστης του Twitter παρατήρησε πρώτος την αλλαγή στη βαθμολογία της θρυλικής ταινίας, η οποία προέκυψε όταν στο site προστέθηκε μια αρνητική κριτική από το μακρινό 1941. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε συνέβη αυτή η αλλαγή, όμως η ιστοσελίδα Boing Boing υποστηρίζει ότι θα πρέπει να συνέβη κάποια στιγμή μεταξύ της 25ης Φεβρουαρίου και της 15ης Απριλίου, βάσει screenshots από το Rotten Tomatoes.

Η κριτική είχε δημοσιευθεί αρχικά στην εφημερίδα Chicago Tribune της 7ης Μαΐου 1941, με τίτλο «Ο Πολίτης Κέιν δεν καταφέρνει να πείσει τον κριτικό ότι είναι η καλύτερη ταινία που δημιουργήθηκε ποτέ», μια εβδομάδα μετά την πρώτη της προβολή στη Νέα Υόρκη και μια μέρα μετά την πρεμιέρα της στο Σικάγο.

Η αρθρογράφος που υπογράφει με το ψευδώνυμο «Μέι Τίνι» (ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη matinee, που σημαίνει «απογευματινή παράσταση»), σχολιάζει: «Είναι ενδιαφέρουσα. Είναι διαφορετική. Πράγματι, είναι τόσο παράξενη που θα μπορούσε να μετατραπεί σε μουσειακό έκθεμα. Όμως το γεγονός ότι θυσίασε την απλότητα για χάρη της εκκεντρικότητας της στερεί τον χαρακτήρα της και τη γενικότερη ψυχαγωγική της αξία», ενώ προσθέτει: «Το μόνο πράγμα που ξέρω είναι ότι όταν τη βλέπει κανείς ανατριχιάζει και εύχεται να ήταν λίγο πιο αισιόδοξη».

Η κριτική υπονοεί ότι ο χαρακτηρισμός του Πολίτη Κέιν ως της καλύτερης ταινίας που γυρίστηκε ποτέ, του είχε ήδη αποδοθεί πριν καν κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους. Είναι πιθανό αυτό να αποτέλεσε μια στρατηγική αντιμετώπισης της εκστρατείας σπίλωσης της ταινίας από το άτομο που φέρεται να είναι το πραγματικό πρόσωπο πίσω από τον «Πολίτη Κέιν», τον μεγιστάνα των εκδόσεων ΓΡ Χιρστ, που επεδίωξε να αποτρέψει την προβολή της ταινίας και επιτέθηκε στον Όρσον Γουέλς όταν έμαθε για αυτή τον Ιανουάριο του 1941 από την Χέντα Χόπερ, μια δημοσιογράφο σε στήλη κουτσομπολιών.

Η ταινία χαρακτηρίστηκε επισήμως η καλύτερη ταινία όλων των εποχών το 1962 μετά από ψηφοφορία κριτικών κινηματογράφου στο περιοδικό Sight and Sound και διατήρησε αυτή τη θέση μέχρι το 2012, όταν εκθρονίστηκε από την ταινία Vertigo του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Πλέον, η ταινία που συγκεντρώνει το 100% στις βαθμολογίες των κριτικών κινηματογράφου στο Rotten Tomatoes είναι το Pattington 2, ενώ στην πρώτη θέση βάσει τόσο των αξιολογήσεων των κριτικών όσο και εκείνων των χρηστών της ιστοσελίδας βρίσκεται η κωμωδία It Happened One Night (1934).

Με πληροφορίες από Guardian

Sports in

Με Φουντούλη και Γεννηδουνιά συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Final 4 μετά από πέντε χρόνια και ήδη κάνει όνειρα για την ανάδειξη του σε πρωταθλητή Ευρώπης για τρίτη φορά μετά το 2002 και το 2018.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024