Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φακές : Μηκητολογικές ασθένειες και εχθροί – Συστάσεις

Φακές : Μηκητολογικές ασθένειες και εχθροί – Συστάσεις

Οδηγίες και συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου για τους παραγωγούς των περιοχών της Κεντρικής Ελλάδας.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του µύκητα της σκωρίασης και την µετάδοση του. Αυτή την περίοδο έχει παρατηρηθεί έναρξη της σκωρίασης στις πρώιµες καλλιέργειες µε φακές στους νοµούς Μαγνησίας και Λάρισας, ενώ αναµένεται και στους άλλους νοµούς.

Συµπτώµατα: Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σχηµατίζονται µικρές φλύκταινες οι οποίες ανοίγουν και εµφανίζονται τα σπόρια του µύκητα που έχουν χρώµα σκουριάς. Η έντονη προσβολή προκαλεί ξήρανση των φύλλων, πρόωρη φυλλόπτωση και µείωση ή καταστροφή της παραγωγής. Παρόµοιες φλύκταινες εµφανίζονται στους µίσχους, στα στελέχη και στους λοβούς. Τα σπόρια του µύκητα µεταφέρονται σε µικρές και µεγάλες αποστάσεις µε την βροχή και τον άνεµο.

Συνθήκες ανάπτυξης: Για τη βλάστηση των σπορίων του µύκητα και την µόλυνση των φυτών είναι απαραίτητη η παρουσία νερού στα φύλλα (από βροχή, δρόσο, πότισµα). Άριστη θερµοκρασία ανάπτυξης του παθογόνου είναι 17-23 C και διαβροχή φύλλων 6-8 ώρες.

Συστάσεις: Να γίνουν ψεκασµοί µε την εµφάνιση των πρώτων συµπτωµάτων στις καλλιέργειες των ψυχανθών και επανάληψη αυτών µετά από βροχή και µέχρι την άνθηση, µε επιτρεπόµενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα..

Θρίπας

∆ιαπιστώσεις: Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν µέτριοι πληθυσµοί θρίπα στις πρώιµες καλλιέργειες µε φακές.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασµός για την καταπολέµηση του εντόµου µε εκλεκτικά για το θρίπα και επιτρεπόµενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα στους αγρούς όπου υπάρχει πρόβληµα.

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστηµα µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής και τα µέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024