Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όσπρια : Ωφέλιμα και για το περιβάλλον

Όσπρια : Ωφέλιμα και για το περιβάλλον

Τα όσπρια είναι επίσης μια από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά καλλιέργειες, παρέχοντας πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνες.

Τα όσπρια θα μπορούσαν να είναι η απάντηση στην στροφή σε πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές στην Ευρώπη, προσφέροντας περιβαλλοντικά οφέλη. Αυτό μπορεί να συμβεί  με την προσθήκη οσπρίων όπως τα μπιζέλια, τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια στις εναλλαγές καλλιεργειών.

Λόγω της συμβιωτικής σχέσης με τα βακτήρια, μπορούν να πάρουν όλο το άζωτο που χρειάζονται απλώς από τον αέρα γύρω τους. Αυτό σημαίνει ότι τα όσπρια δεν χρειάζονται λιπάσματα, αλλά επίσης εμπλουτίζουν το έδαφος γύρω τους με άζωτο που μπορεί να μειώσει την ανάγκη για επιβλαβή λιπάσματα για άλλες καλλιέργειες οσπρίων στο μέλλον.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Sustainable Food Systems, ισχυρίζεται ότι η προσθήκη οσπρίων σε παραδοσιακές εναλλαγές καλλιεργειών, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν κριθάρι, σιτάρι και ελαιοκράμβη, θα μπορούσε να έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και να προσφέρει μεγαλύτερη θρεπτική αξία για τους ανθρώπους και τα ζώα.

Τα συμβατικά λιπάσματα που χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους αγρότες μπορεί να είναι επιβλαβή για το περιβάλλον. Αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι αγρότες μπορούσαν να παράσχουν στις καλλιέργειες τους άζωτο, το οποίο είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη. Η παραγωγή αυτών των λιπασμάτων απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας και εξαντλούν τους πεπερασμένους πόρους, ενώ ρυπαίνουν επίσης το περιβάλλον.

Τα όσπρια είναι επίσης μια από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά καλλιέργειες, παρέχοντας πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η εισαγωγή οσπρίων στις εναλλαγές των καλλιεργειών θα μπορούσε να συμβάλει σε μεταβάσεις υγιεινής και βιώσιμης διατροφής. Παρά τα σχετικά οφέλη, τα όσπρια δεν καλλιεργούνται ευρέως στην Ευρώπη, καλύπτοντας μόνο το 1,5% της ευρωπαϊκής αρόσιμης γης, σε σύγκριση με το 14,5% παγκοσμίως. Εν τω μεταξύ, μεγάλες ποσότητες σόγιας εισάγονται στην Ευρώπη ως ζωοτροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, από χώρες όπου η παραγωγή τους μπορεί να οδηγήσει στην αποψίλωση των δασών. Ως εκ τούτου, η εισαγωγή οσπρίων στις ευρωπαϊκές εναλλαγές καλλιεργειών θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη στρατηγική «Farm to Fork» της Ευρώπης, αλλά η τρέχουσα βάση αποδεικτικών στοιχείων είναι κατακερματισμένη σε μελέτες που αξιολογούν συνήθως συγκεκριμένες πτυχές της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της διατροφής μεμονωμένα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024