Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφουγκράζεται την αλλόκοτη μνήμη

Αφουγκράζεται την αλλόκοτη μνήμη

Ποτέ μου δεν έχω ακούσει εγώ αυτούς τους ψιθύρους - ίσως κουφαίνομαι σταδιακά και δεν το καταλαβαίνω, ίσως να ζω σε διαφορετική χώρα, δεν ξέρω.

Ποτέ μου δεν έχω ακούσει εγώ αυτούς τους ψιθύρους – ίσως κουφαίνομαι σταδιακά και δεν το καταλαβαίνω, ίσως να ζω σε διαφορετική χώρα, δεν ξέρω. Ο Χάρης ο Καστανίδης, όμως, ακούει τη φωνή και μας  την περιγράφει: «Στον αέρα της χώρας, στη γη και τις πέτρες της κατοικεί μια αλλόκοτη μνήμη, ισχυρότερη της μνήμης των ανθρώπων της, που κάθε φορά ψιθυρίζει τις χρεοκοπίες που υπέστη από τις «ικανότητες» των φαύλων της Δεξιάς». (Διάγνωση: Ο ποιητής τράκαρε μετωπικά με τον φιλόσοφο και βγήκε ο Καστανίδης…)

Αυτή η μνήμη του αέρα και της πέτρας ψιθυρίζει πολλά στο αφτί του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και τον οδηγεί να απευθύνει δραματική έκκληση, μέσω συνέντευξής του, για την ανατροπή της Δεξιάς: «Για το καλό της χώρας, η πολιτική ηγεμονία της δεξιάς παράταξης πρέπει να τερματισθεί το συντομότερο δυνατό».

Και επειδή ο ίδιος προφανώς αισθάνεται ότι μιλάει ως τρόπον τινά προφήτης, αφού διερμηνεύει τη μνήμη της χώρας, που είναι ισχυρότερη από τη μνήμη των ανθρώπων και την οποία αυτός μπορεί ακούει από τους ψιθύρους, μπορεί και να απευθύνει αφ’ υψηλού επικρίσεις στους ψηφοφόρους για τις προτιμήσεις τους: «Οι πολίτες να γίνουν λιγότερο αμίλητοι και μοναχικοί, να μην ταράζουν στην κριτική τις δημοκρατικές κυβερνήσεις και να σκύβουν το κεφάλι, όταν έχουν απέναντί τους δεξιές κυβερνήσεις». Το ενδεχόμενο ο κόσμος να εκτιμά την προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης δεν το εξετάζει – προφανώς, οι ψίθυροι που ακούει κάτι τέτοιο το αποκλείουν.

Ο πρώην υπουργός επιθυμεί διακαώς να επανέλθει η επωνυμία ΠΑΣΟΚ, ο πράσινος ήλιος και τα συμπαρομαρτούντα, ώστε «να μην μας επιτρέπουν να αρκούμαστε στα λίγα της σήμερον»! Επειδή δε τη σήμερον ο Χ. ο Καστανίδης την αντιλαμβάνεται ποιητικά ως αύριον και ως χθες (για να θυμηθούμε τον Εμπειρίκο), δίνει στην αναπαλαίωση τον χαρακτήρα αναγέννησης: «Η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι η επιστροφή στο μεγαλείο μιας παρελθούσας εποχής, είναι η καταβύθιση στην ιδεολογική σου ύπαρξη και στην ιστορική συνείδηση της παράταξης, για να αναδυθείς ξανά στην επιφάνεια εξοπλισμένος με όλα τα εφόδια που θα σου επιτρέψουν να συντάξεις και πάλι το μέλλον της χώρας».

Συμπέρασμα: Οταν θα δω τον Χ. τον Καστανίδη να κυκλοφορεί με χλαμύδα και περικεφαλαία, θα ξέρω ότι πρέπει να εγκαταλείψω αμέσως τη χώρα, διότι το μέλλον της το «συντάσσει» ο Καστανίδης. Ευτυχώς, τέτοια συμφορά είναι τελείως απίθανο να συμβεί. Βέβαια ο ίδιος αφήνει την απειλή να αιωρείται στην ατμόσφαιρα, καθώς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και αυτός την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως νωρίς να ξέρει από τώρα. Να ακούσει πρώτα τι θα του ψιθυρίσει η μνήμη του αέρα και της πέτρας και θα κρίνει…

ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Οτι ο Κρίτων Αρσένης ζει στον δικό του κόσμο το γνωρίζαμε, είναι κοινός τόπος. (Ουσιαστικά, πρόκειται για μεταγραφή από τη Βουλή των Εφήβων, όπου ανήκει κανονικά το κόμμα του Βαρουφάκη). Δεν κάνει εντύπωση, λοιπόν, ότι ανακάλυψε με χαρακτηριστική καθυστέρηση το υποτιθέμενο «έγκλημα» στην Ακρόπολη. Ούτε βέβαια ότι το εντάσσει σε ένα διαβολικό σχέδιο των σκοτεινών δυνάμεων – κάπως έπρεπε να φάνει πιο ενημερωμένος. «Αυτό που βλέπετε», έγραψε σε μια ανάρτησή του στα social media, «δεν είναι τίποτα. Σχεδιάζουν να τσιμεντώσουν τα πάντα. Τη σκάλα προς τα Προπύλαια, τα πάντα γύρω από το Ερέχθειο και από τον Παρθενώνα έως τη σημαία του Γλέζου. Ολα αυτά για τα υπερκρουαζιερόπλοια στο νέο λιμάνι της Cosco». Πώς το έμαθε; Πού το άκουσε; Ισως θα του το είπαν τα δελφίνια και οι φάλαινες – αυτός έχει άλλες πηγές από τον Καστανίδη που ακούει τις πέτρες και τον αέρα…

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024