Το πρόγραμμα εμβολιασμού χωρίς ραντεβού, που ξεκίνησε στην Σερβία πριν από μία εβδομάδα με τα εμβόλια Pfizer-Biontech και Sputnik-V, διευρύνεται με την προσθήκη και τρίτου εμβολίου, της κινεζικής εταιρείας Sinopharm

Το πρόγραμμα εμβολιασμού χωρίς ραντεβού, που ξεκίνησε στην Σερβία πριν από μία εβδομάδα με τα εμβόλια Pfizer-Biontech και Sputnik-V, διευρύνεται με την προσθήκη και τρίτου εμβολίου, της κινεζικής εταιρείας Sinopharm. Τα τρία εμβόλια χορηγούνται σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα και να επιλέγουν αυτό που επιθυμούν να τους χορηγηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Απριλίου ξεκίνησαν μαζικοί εμβολιασμοί χωρίς ραντεβού στα μεγάλα αστικά κέντρα της Σερβίας, αρχικά με το εμβόλιο των Pfizer-Biontech. Οι εμβολιασμοί, χωρίς ραντεβού, γίνονται με ευθύνη των Δήμων και μπορούν να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα όσοι το επιθυμούν, ακόμη και οι ξένοι υπήκοοι που διαθέτουν άδεια διαμονής.

Στην Σερβία, μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν 3.255.000 εμβολιασμοί και 1.945.000 πολίτες έλαβαν τη μία δόση, ενώ 1.310.000 πολίτες εμβολιάστηκαν και με τις δύο δόσεις. Για 1,2 εκατομμύρια πολίτες παρήλθαν τρεις εβδομάδες από την δεύτερη δόση του εμβολίου και θεωρούνται προστατευμένοι από τον κοροναϊό.

Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει κρίσιμη, ωστόσο, παρατηρείται σταθερή μείωση των νέων κρουσμάτων, ενώ μειώνεται και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, όπως και των διασωληνωμένων.

Το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν 1.987 νέα κρούσματα και είναι κατά 600 λιγότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη Δευτέρα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 183, ενώ πριν από τρεις ημέρες ήταν 228.

Αυτή την πτωτική τάση, οι επιδημιολόγοι την αποδίδουν στους εμβολιασμούς και εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί να εξελίσσεται το πρόγραμμα εμβολιασμού με τους σημερινούς ρυθμούς, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα δημιουργηθούν συνθήκες γενικής ανοσίας στον πληθυσμό.

Σημειώνεται ότι στην Σερβία δεν υπάρχουν απαγορεύσεις στην κυκλοφορία, το λιανεμπόριο και τα εμπορικά κέντρα λειτουργούν κανονικά, η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ τα θέατρα και οι κινηματογράφοι με το 50% των θεατών.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr