Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όσκαρ 2021: Η Κινέζα Κλόε Ζάο έγραψε ιστορία - Κι όμως το Πεκίνο δεν πανηγυρίζει...

Όσκαρ 2021: Η Κινέζα Κλόε Ζάο έγραψε ιστορία – Κι όμως το Πεκίνο δεν πανηγυρίζει…

Μια από τις πιο όμορφες στιγμές των φετινών βραβείων Όσκαρ θεωρείται η νίκη της Κλόε Ζάο, η οποία τιμήθηκε τόσο με το Οσκαρ Σκηνοθεσίας για το «Nomadland» , το οποίο κατέκτησε και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας

Μια από τις πιο όμορφες στιγμές των φετινών βραβείων Όσκαρ θεωρείται η νίκη της Κλόε Ζάο, η οποία τιμήθηκε τόσο με το Οσκαρ Σκηνοθεσίας για το «Nomadland» , το οποίο κατέκτησε και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

Μάλιστα, η Κλόε Ζάο έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής -και δεύτερη στην ιστορία του θεσμού που κέρδισε το εν λόγω χρυσό αγαλματίδιο.

Η νίκη της Κλόε Ζάο έκανε τον γύρο του κόσμου, με άρθρα επί άρθρων και δημοσιογράφους ειδικούς στο σινεμά και μη να αποθεώνουν την σκηνοθέτιδα και να σχολιάζουν την μεγάλη επιτυχία της.

Γιατί δεν χαίρονται στην Κίνα;

Ωστόσο, παρά τα διθυραμβικά σχόλια του διεθνούς Τύπου, η νίκη της Κινέζας σκηνοθετίδας, σύμφωνα με τη Le Monde, δεν εμφανίζεται στους ιστότοπους China Daily και Global Times.

«Η νίκη της Ζάο στα Οσκαρ 2021 ντροπιάζει την Κίνα» είναι το τίτλος του άρθρου της γαλλικής ιστοσελίδας, με τον συντάκτη να επιχειρεί να εξηγήσει γιατί στην ασιατική χώρα η νίκη της Ζάο πέρασε… στα ψιλά.

Όλα ξεκίνησαν λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα τον Μάρτιο. Τότε η Κλόε Ζάο κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας, στις Χρυσές Σφαίρες. Τότε, σε αντίθεση με σήμερα, η Κίνα πανηγύρισε με κρατικά μέσα ενημέρωσης να μοιράζουν συγχαρητήρια και τους Global Times να την αποκαλούν «Η υπερηφάνεια της Κίνας».

Ωστόσο, οι διθύραμβοι δεν κράτησαν πολλοί καθώς χρήστες του Διαδικτύου «ξέθαψαν» μια συνέντευξη της Κλόε Ζάο στο περιοδικό Filmmaker, από το 2013, στην οποία φάνηκε να επικρίνει την Κίνα της παιδικής της ηλικίας ως ένα μέρος «όπου υπήρχαν παντού ψέματα».

Οι αποκαλύψεις δεν σταματούν εκεί. Σε μια άλλη -πιο πρόσφατη- συνέντευξή της σε αυστραλιανό Μέσο, η Ζάο έμοιαζε να λέει ότι οι ΗΠΑ «είναι τώρα η χώρα μου, ουσιαστικά». Ο ιστότοπος, στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι η δήλωση παρερμηνεύτηκε και η Ζάο δήλωσε στην πραγματικότητα ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι η χώρα μου».

Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να μετατρέψει ξανά την Ζάο σε «υπερηφάνεια». Εθνικιστές της Κίνας άρχισαν να επιτίθενται στην Ζαο, κατηγορώντας την για «λεηλασία» της χώρας, ενώ ορισμένοι ζήτησαν μποϊκοτάζ της ταινίας.

Σύμφωνα με το CNN, μετά τις εν λόγω δηλώσεις, το Nomadland εξαφανίστηκε από το Weibo, αλλά και από ιστότοπους που ασχολούνται με ταινίες στην Κίνα. Μάλιστα, στην Κίνα δεν έμειναν εκεί. Η ταινία «κόπηκε» και από τα σινεμά, μιας και η πρεμιέρα είχε προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου, ωστόσο… κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Μάλιστα, το CNN υπογραμμίζει πως η Ζάο δεν έχει μιλήσει επικριτικά για την Κίνα ουσιαστικά ποτέ, τουλάχιστον από όταν έγινε διάσημη. Πρόκειται για ένα μεμονωμένο σχόλιο που έγινε πριν από οκτώ χρόνια, το οποίο όμως ήταν αρκετό για να καταστρέψει την εικόνα της στη χώρα που γεννήθηκε.

Η… προνομιακή ανατροφή της

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, στα μάτια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η συγκριτικά προνομιακή ανατροφή της Ζάο και η δυτική εκπαίδευση μπορεί να μην την κάνουν την ιδανική υποψήφια για να αγκαλιάσει μια κινεζική ιστορία επιτυχίας.

Η Κλόε Ζάο παρακολούθησε σχολεία στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, προτού εγγραφεί τελικά σε σχολή κινηματογραφικών ταινιών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης – μια εμπειρία που δεν αγγίζεται από τους περισσότερους Κινέζους.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι πως η είδηση της νίκης της διαμοιράστηκε στα social media, με πολλούς χρήστες να συγχαίρουν την σκηνοθέτιδα για τη νίκη της. Ωστόσο αυτό κράτησε για πολύ λίγο, καθώς οι δημοσιεύσεις εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Sports in

Κομβικό ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια, δοκιμασία στο «Κλ. Βικελίδης» για τον Ολυμπιακό

Σπουδαίο ντέρμπι στην «Opap Arena» ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, με τον Ολυμπιακό να φιλοξενείται νωρίτερα από τον Άρη. Έξοδος στη Λαμία για τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024