Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κεφαλλονιά: Το μεσαιωνικό φρούριο του Αγίου Γεωργίου

Κεφαλλονιά: Το μεσαιωνικό φρούριο του Αγίου Γεωργίου

Το πολυγωνικού σχήματος φρούριο, με τρεις προμαχώνες, αποτέλεσε το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της Κεφαλλονιάς, την πρωτεύουσα του νησιού έως το 1757

Στην ενδοχώρα της Κεφαλλονιάς, στη διαδρομή από το Αργοστόλι προς το νότιο τμήμα του νησιού, βρίσκεται το χωριό Περατάτα, που είναι χτισμένο στα ριζά ενός λόφου στον οποίο δεσπόζει το ονομαστό Κάστρο του Αγίου Γεωργίου.

Ο λόφος του Αγίου Γεωργίου, ύψους περίπου 320 μ., θέση στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής, οικοδομήθηκε εν πρώτοις κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους, όταν κατασκευάστηκε στην κορυφή του φρούριο μικρής έκτασης.

Κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους ιδρύθηκε στον ίδιο χώρο, στη θέση του ερειπωμένου βυζαντινού φρουρίου, βενετσιάνικο φρούριο, που ήταν γνωστό ως Κάστρο Κεφαλληνίας ή Κάστρο του Αγίου Γεωργίου.

Το πολυγωνικού σχήματος μεσαιωνικό φρούριο, με τρεις προμαχώνες, αποτέλεσε το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της Κεφαλλονιάς, την πρωτεύουσα του νησιού έως το 1757.

Στο διάβα των αιώνων, το φρούριο του Αγίου Γεωργίου, η οχυρή πόλη της Κεφαλλονιάς, αντιστάθηκε άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε ανεπιτυχώς σε διάφορους επιδρομείς, γνώρισε περιόδους ακμής, αλλά και τις φθορές των σεισμών και του πανδαμάτορος χρόνου.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι οι επισκέπτες των Περατάτων, πέραν του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν δύο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία: τη μονή του Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς με τις βυζαντινές τοιχογραφίες και την εκκλησία της Ευαγγελίστριας (1580), χαρακτηριστικό δείγμα επτανησιακού μπαρόκ.

Εξάλλου, λίγο μακρύτερα βρίσκεται το μεγαλύτερο μυκηναϊκό νεκροταφείο της Κεφαλλονιάς, το νεκροταφείο Μαζαρακάτων, με υπόγειους, λαξευμένους στο φυσικό βράχο θαλαμοειδείς τάφους.

inSports

Αποθέωση για Τσικίνιο: «Οι Θρύλοι φτιάχνονται στην Ελλάδα» (pic)

Ο Τσικίνιο αποθεώθηκε στην ανάρτηση που έκανε για τον Ολυμπιακό και όσα έζησε τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024