Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το  5Rhythms® ίσως αλλάξει την ζωή σας για πάντα-Δείτε πώς

Το 5Rhythms® ίσως αλλάξει την ζωή σας για πάντα-Δείτε πώς

Μιλήσαμε με τον πρώτο άνθρωπο που το έφερε στην Ελλάδα, την πιστοποιημένη καθηγήτρια Πάττυ Πετροπούλου και μας τα εξήγησε όλα

Αν γκουγκλάρετε «5Rhythms»θα δείτε να σας εμφανίζεται, αρχικά, ένας γενικός και κάπως…μπερδευτικός ορισμός:

Είναι μια πρακτική διαλογισμού κίνησης που επινοήθηκε από την Gabrielle Roth στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Προέρχεται από αυτόχθονες και παγκόσμιες παραδόσεις χρησιμοποιώντας δόγματα σαμανιστικής, εκστατικής, μυστικιστικής και ανατολικής φιλοσοφίας.

Όμως, το 5Rhytmhs δεν είναι απλά διαλογισμός. Ούτε…χορός. Είναι κάτι μοναδικό και δύσκολα συγκρίσιμο, μια φιλοσοφία ζωής και ένας τρόπος θέασής της.

Ο τρόπος που διδάσκει τους 5 Ρυθμούς η Πάττυ Πετροπούλου την καθιέρωσε αναντίρρητα: η μουσική για εκείνη και την μέθοδό της έχει αναπόσπαστο ρόλο.

Η ίδια εξηγεί σχετικά:  «Ανέκαθεν οι άνθρωποι εκφράζονταν μεσα από την μουσική και αυτός ειναι ο «μοντέρνος» τρόπος ας το πούμε του ecstatic dance. Οι 5 Ρυθμοί, απο το ’70 που υπαρχουν, ουσιαστικά ειναι η «ομπρέλα», η πηγή απο την οποία αναπτυχθηκαν πολλές ακόμα πρακτικές κινητικού διαλογισμού. Δεν είναι θεραπεία, ανοίγει όμως ένας θεραπευτικός δρόμος καθώς «κοιτάζει» ολιστικά τον άνθρωπο.»

Και συνεχίζει:

«Ξεκίνησα την έρευνα γύρω από αυτό το 2011. Γρήγορα κατάλαβα πως είναι μια πρακτική προς την αυτογνωσία και την ελευθερία που όμως μου ταίριαζε καθώς έχει πολλή μουσική και κίνηση. Μπορούσα να την ακολουθήσω και να εκπαιδευτώ ώστε να την χρησιμοποιήσω για αυτό που ήθελα για μένα και τους γύρω μου: περισσότερη χαρά», λέει η Πάτυ Πετροπούλου.

Η μέθοδος αυτή, που ονομάζεται και γράφεται κατά λέξη  5Rhythms®  βοηθά σε πολλούς τομείς της ζωής και της καθημερινότητας. Με μια κανονική ενασχόληση, βοηθά στην αυτογνωσία, στην ηρεμία (καθώς πρόκειται περί διαλογισμού), στην καλύτερη φυσική κατάσταση ως καρδιοαναπνευστική άσκηση, στην πρόληψη νοσημάτων όπως η άνοια, καθώς έχει αποδειχθεί πως η ελεύθερη φόρμα κίνησης μειώνει τις πιθανότητες να νοσήσει κανείς κατά 85%!

Επίσης, στην αποδοχή του Εαυτού και συνεπώς στην αποδοχή των άλλων. Το  5Rhythms® αυξάνει την ενσυναίσθηση, την συναισθηματική και σωματική νοημοσύνη. Βοηθά και σε άλλους τομείς, όμως απαιτείται περισσότερη και βαθύτερη ενασχόληση, όπως υπογραμμίζει η πιστοποιημένη καθηγήτρια Πάττυ Πετροπούλου.

Η ίδια προσθέτει:

«Στην ουσία, χρησιμοποιώ την εκπαίδευσή μου στους 5Ρυθμούς, τις σπουδές μου στα Ναυτιλιακά, την επαγγελματική μου πορεία ως Υπευθυνη Παραγωγής Συναυλιών και Συνεδρίων προκειμένου να αναπτυχθεί στους συμμετέχοντες, είτε είναι στα εβδομαδιαία μαθήματα, είτε σε events για στελέχη εταιριών, η ιδιοφυία του σώματός τους, ώστε να λειτουργεί ως αρωγός στα θέλω και τους στόχους τους , προσωπικούς και επαγγελματικούς καθώς και το να λειτουργεί το μυαλό και η σκέψη τους υπέρ τους και όχι σαν εμπόδιο.»

Πώς έχει διαμορφωθει η καθημερινότητά της; Πώς νιώθει στον ρόλο της καθηγήτριας και εκαπιδεύτριας;

«Τώρα πια διδάσκω μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και μάλιστα αρκετά πρωινά μαθήματα, πράγμα που δεν συνέβαινε πριν. Μπορώ να πω πως είναι ένα από τα θετικά που μου συμβαίνουν την περίοδο που διανύουμε. Δυσκολέυτηκα στην αρχή, στο πρώτο lock down. Μου αρέσει η επαφή με τους άλλους, και το να βρεθώ μπροστά από έναν υπολογιστή αντί μιας γεμάτης αίθουσας με δυσκόλεψε.

Κάνω τρία πρωινά μαθήματα την εβδομάδα και ένα βραδινό. Το να ξεκινάει η ημέρα μου έτσι είναι καταπληκτικό και δεν το είχα ξαναζήσει, ενώ ταιριάζει σε πολλούς τελικά. Στο ρόλο της εμψυχώτριας νιώθω πολλή ικανοποίηση, είναι φοβερό πώς μια μόνο λέξη μπορεί να αλλάξει όλη την εμπειρία κάποιου στο μάθημα και ακόμα πιο ικανοποιητικό είναι να μου μιλάν για τις αλλαγές που έρχονται στην ζωή τους φοβερά γρήγορα. Ακόμα και μετά από 8 χρόνια που διδάσκω, εκπλήσσομαι!»

Η Πάττυ Πετροπούλου βάζει ψυχή και μεράκι, γι’ αυτό είναι δραστήρια και σκέφτεται συνεχώς πώς μπορεί να εξελίξει αυτό που κάνει.

«Έχω ήδη οργανώσει κάποια διακοπο-workshops όπως μου αρέσει να τα λέω, στην Πάρο και την Ιθάκη και ετοιμάζω επίσης κάποια φθινοπωρινά. Το να γνωριστούμε, να βρεθούμε επιτέλους από κοντά, να “δουλέψουμε” καθημερινά για 3-5 ημέρες, να φάμε και να γελάσουμε παρέα ή να εμβαθύνουμε στους προβληματισμούς μας ο καθένας είναι σημαντικό και ανεκτίμητο, ειδικά μετά από ό,τι ζούμε. Ανυπομονώ στ’ αλήθεια.»

Αύριο, Σάββατο 24/4, μετά το καθιερωμένο πρωινό διαδικτυακό μάθημα 5 Ρυθμών, η Πάττυ θα γνωρίσει τους μαθητές και τις μαθήτριές την με την τεχνική της Face Yoga, καλωσορίζοντας την Face Yoga Expert Φωτεινή Καραγεώργου.

Τι την έχει γοητεύσει στην πρακτική αυτή του…φυσικού lifting;

«Πρώτον και βασικότερον είναι πως φέρνει χαρά! Πιστεύω στο aging gracefully, δηλαδή στο να μεγαλώνει κανείς όμορφα, αλλά και στην δύναμη του ανθρώπινου σώματος και μυαλού. Και η face yoga δείχνει ακριβώς αυτό, ότι αν ασχοληθείς θα δεις αλλαγή, τόσο απλή. Και όχι κάποια παραμορφωτική αλλαγή, αλλα μια λάμψη, μια υγεία, μια τόνωση από μεσα.

Παλιότερα θυμάμαι καποια περίοδο που είχα καιρό να δω την Φωτεινή, ίσως τρεις μήνες, και η αλλαγή στο πρόσωπο της ήταν φοβερή. Μου εξήγησε ότι είχε μπει σε πρόγραμμα να διδάσκει πλέον συστηματικά. Είχα μείνει άφωνη!

Στο εργαστήρι στην Ιθάκη τον Σεπτέμβρη, που ονόμασα Returning Home(R), θα συμμετέχει και η Φωτεινή με την Face Υoga. Θα είναι ένας ακόμα τρόπος να επιστρέψουμε «σπίτι μας», να αποδεχτούμε το πρόσωπό μας και να κάνουμε το καλύτερο γι αυτό, με σεβασμό.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν face yoga και να πάρουν αυτό το εργαλείο μαζί τους φεύγοντας, έχοντας μάθει ασκήσεις που μπορούν να κάνουν και μόνοι τους.»

*Η Πάττυ Πετροπούλου ήταν μία από τις 6 φιναλίστ για τα Greek International Women Awards 2020 στην κατηγορία Sports. Συμμετείχαν συνολικά 170 Ελληνίδες από όλο τον κόσμο! (respect, Πάττυ)

Γνωρίστε τους 5 ρυθμούς εδώ και εδώ. Και φυσικά εδώ.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024