Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης VS αντιπολίτευση : «Ασφαλές Πάσχα - Ελεύθερο καλοκαίρι» - Απέτυχε το lockdown, η πανδημία συνεχίζεται

Μητσοτάκης VS αντιπολίτευση : «Ασφαλές Πάσχα – Ελεύθερο καλοκαίρι» – Απέτυχε το lockdown, η πανδημία συνεχίζεται

Το δίπτυχο «ασφαλές Πάσχα – ελεύθερο καλοκαίρι» αποτελεί σύμφωνα με την κυβέρνηση το πλαίσιο για το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων με την άρση των περιοριστικών μέτρων και την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα. Γολγοθά πάντως βλέπει η αντιπολίτευση και το καλοκαίρι

Το δίπτυχο «ασφαλές Πάσχα – ελεύθερο καλοκαίρι» αποτελεί σύμφωνα με την κυβέρνηση το πλαίσιο για το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων με την άρση των περιοριστικών μέτρων και την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

Καλοκαίρι μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας

Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα του πρωθυπουργού στο διάγγελμά του όπου προσπάθησε να κάνει αυτό το δρόμο εξόδου από την πανδημία ορατό. Οι παράγοντες σύμφωνα με τους οποίους παρουσιάστηκε σήμερα ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους, το άνοιγμα των σχολείων και του τουρισμού καθώς ενός μέρους των δραστηριοτήτων στον Πολιτισμό μετά το Πάσχα είναι οι εξής:

Η σταθεροποίηση της πανδημίας έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας στην πίεση και η απόδοση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιορισμών καθώς ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί. Επιπλέον θεωρείται ότι και τα self test αποτελούν ένα ακόμα όπλο στην επιδημιολογική επιτήρηση.

Το κυριότερο όμως που οδήγησε στις σημερινές ανακοινώσεις είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων διασωληνώνονται είναι, πλέον, ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνοντας παράλληλα μία νέα γραμμή εμβολιασμού για τους άνω των 30 ετών από την Μεγάλη Εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προσδοκά ότι ο Μάιος θα είναι ο μήνας της μετάβασης σε ένα «καλοκαίρι μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας».

Δεν υπάρχει το άλλοθι της αυθαιρεσίας

«Αυτό τον δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε προσεκτικά και ενωμένοι. Γιατί τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία. Όμως, προϋποθέτουν και πειθαρχία. Με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί» ήταν το σαφές μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς τους πολίτες.

14 δισεκ. μέτρα ενίσχυσης

Πέραν του οδικού χάρτη που επισφραγίστηκε με τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη παράλληλα σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό επιπλέον 3 δισεκατομμυρίων μέτρων.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού επανέλαβε ότι το ύψος των μέτρων, που εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που πλήττονται από την πανδημία, ανέρχεται στα 14 δισ. ευρώ από 7,5 δισ., που αρχικά προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Μακρόχρονο και αποτυχημένο lockdown

Πάντως από την αντιπολίτευση τα πυρά είναι σφοδρά κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα καυστικά τα σχόλια για το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη.

Κοινός τόπος των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι πως σε καθαρά υγειονομικό επίπεδο η πανδημία βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της εδώ και ένα χρόνο και ως εκ τούτου οι προβλέψεις τους είναι δυσοίωνες χωρίς απαραίτητα να αντιδρούν στο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα κοινός επίσης τόπος της αντιπολιτευτικής κριτικής των κομμάτων είναι πως το lockdown είναι και μακρόχρονο αλλά και αναποτελεσματικό καθώς δεν ελήφθησαν μέτρα υγειονομικής επιτήρησης της πανδημίας.

Αντιφάσεις και αυτοδιαψεύσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για αντιφάσεις και αυτοδιαψεύσεις του κ. Μητσοτάκη ενώ αντεπιτίθεται κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας ότι μέχρι ανακοινώνει μέτρα που ως χτες χλεύαζε, απαξιώνοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και εμβολιασμό των εργαζομένων της πρώτης γραμμής και ιδίως των μικρότερων ηλικιών που δουλεύουν ως κούριερ, στην εστίαση και τον τουρισμό.

Νέα εικονική πραγματικότητα

Χαρακτηριστικά είναι και τα σχόλια της Φώφης Γεννηματά η οποία τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται μία νέα εικονική πραγματικότητα, με τη μαύρη λίστα των θυμάτων να μεγαλώνει διαρκώς. Είναι ώρα για πειστικό οδικό χάρτη επαναφοράς των δραστηριοτήτων με ασφάλεια και με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών».

Σε αυτό το πλαίσιο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι σε οικονομικό επίπεδο «δεν αρκούν τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση για την εστίαση», αλλά χρειάζεται επιπλέον πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας και λειτουργίας τους.

Ενώ, επεσήμανε ότι η μικρή και μεσαία επιχείρηση που στηρίζει την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, «πρέπει τώρα να ενισχυθεί με αποτελεσματικό, τρόπο για να αποφύγουμε τα λουκέτα».

Παραπλανητικό και επικίνδυνο μήνυμα

«Ο πρωθυπουργός σήμερα έκανε σχεδόν το ίδιο διάγγελμα, όπως πριν ένα χρόνο. Η κατάσταση όμως δεν είναι όπως πριν έναν χρόνο, είναι πολύ χειρότερη» τονίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας παραπλανητικό και επικίνδυνο το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι πανδημία τελειώνει χάρη στο εμβόλιο και τα self test.

Μάλιστα όπως τονίζει το ΚΚΕ αν λαμβάνονταν έγκαιρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα μέσα μεταφοράς και στα σχολεία κάποιες οικονομικές δραστηριότητες είτε θα είχαν ανοίξει νωρίτερα είτε δεν θα είχαν κλείσει καθόλου.

«Πασχαλινό» καλοκαίρι

«Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ή θα έπρεπε να ξέρει ότι, χάρη στην ανικανότητά της, όλο το καλοκαίρι προδιαγράφεται κι αυτό Πασχαλινό: ένας ατελείωτος Γολγοθάς με έξτρα εκατόνταρχους» υπογραμμίζει από την πλευρά του το ΜέΡΑ25.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024