Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λόρδος Βύρων : Στο φως επιταγή 4.000 λιρών που πρόσφερε στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων

Λόρδος Βύρων : Στο φως επιταγή 4.000 λιρών που πρόσφερε στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων

Όπως αναφέρεται στον Observer, τα χρήματα αυτά προορίζονταν για έκτακτες ανάγκες, προπάντων για τη χρηματοδότηση της μίσθωσης του στόλου για την υπεράσπιση του Μεσολογγίου

Μια ημέρα πριν από το θάνατό του στο Μεσολόγγι, στις 18 Απριλίου 1824, ο λόρδος Βύρων (Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον) ταλαιπωρείται από υψηλό πυρετό, αλλά δεν παύει να έχει στο μυαλό και στην καρδιά του τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, στον οποίον είχε στρατευτεί αυτοβούλως και ο ίδιος.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Observer, την παραμονή του θανάτου του ο λόρδος Βύρων απέδειξε ακόμη μια φορά τη γενναιοδωρία του, αλλά και την αφοσίωσή του στους σκοπούς της Ελληνικής Επανάστασης.

«Της έδωσα το χρόνο μου, τις οικονομίες μου, την υγεία μου. Και τώρα της δίνω τη ζωή μου. Τι περισσότερο θα μπορούσα να κάνω;» είχε πει σε μια στιγμιαία αναλαμπή του ο εμπνευσμένος ρομαντικός ποιητής.

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, λοιπόν, ανακαλύφθηκε μια επιταγή ύψους 4.000 λιρών (αντιστοιχούν σε 332.000 σημερινές λίρες) που είχε υπογράψει ο λόρδος Βύρων με αποδέκτη τον Τζιοβάνι Ορλάντο, εκπρόσωπο της προσωρινής κυβέρνησης, ο οποίος τον είχε προσεγγίσει για να αποσπάσει μια οικονομική ενίσχυση, ιδιαίτερα ανήσυχος από την τροπή των πολεμικών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται στον Observer, σε δημοσίευμα με τίτλο Lord Byron’s £4,000 cheque that helped create modern Greece, τα χρήματα αυτά προορίζονταν για έκτακτες ανάγκες, προπάντων για τη χρηματοδότηση της μίσθωσης του στόλου για την υπεράσπιση του Μεσολογγίου.

Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ότι θα αποπληρώνονταν με ένα πολύ μεγαλύτερο δάνειο από το Λονδίνο, όπου και θα μετέβαινε ο Ορλάντο.

Ο λόρδος Βύρων συμφώνησε στο να δοθεί δάνειο στην Κεφαλλονιά, όπου ο ποιητής και η συντροφιά του είχαν σταματήσει καθ’ οδόν προς την Ελλάδα.

Η επιταγή, που αργότερα εξαργυρώθηκε στη Μάλτα, ελήφθη με τη μορφή ασημένιων ισπανικών δολαρίων και μεταφέρθηκε σε μπαούλα στο Μεσολόγγι από τον ποιητή.

Τα χρήματα στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση πολεμικών πλοίων.

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024