Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τριχόπτωση γένους θηλυκού: Όχι, δεν είστε η μόνη

Τριχόπτωση γένους θηλυκού: Όχι, δεν είστε η μόνη

Συμβαίνει πολύ μα συζητιέται λίγο. Κι όμως, αν αντί να πανικοβληθούμε, λάβουμε τα μέτρα μας, μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη με την απώλεια των μαλλιών μας.

Ναι, πρόκειται κυριολεκτικά για… τρίχες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό. Πηγή αυτοπεποίθησης και σύμβολο ομορφιάς, τα πλούσια, υγιή μαλλιά μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα με τους εαυτούς μας. Όμως δεν είμαστε όλες εξίσου τυχερές. Και πολλές (αλλά πάρα πολλές) ανάμεσά μας, βλέπουν την κοτσίδα τους να λεπταίνει με τα χρόνια. Ο μύθος που θέλει τις γυναίκες να μην κινδυνεύουν από την τριχόπτωση, μπορεί ακόμη και να μας αποτρέψει από το να αναζητήσουμε βοήθεια, όταν διαπιστώσουμε ότι βιώνουμε απώλεια μαλλιών. Το πρόβλημα, όμως, είναι εξαιρετικά συνηθισμένο – και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να αποκτήσουμε τα μαλλιά των ονείρων μας.

Τι να φταίει, τι να φταίει που δεν είμαστε μαζί;

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Οι τρίχες που μας εγκαταλείπουν, έχουν τους λόγους τους. Και δυστυχώς, καθώς συνήθως εστιάζουμε στις αιτίες που οδηγούν στην ανδρική τριχόπτωση, οι περισσότερες καταλήγουμε ανενημέρωτες γύρω από τους κινδύνους που απειλούν τα μαλλιά μας – με αποτέλεσμα να μην μπορούμε και να τους αντιμετωπίσουμε.

Στην πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι οι άνδρες είναι πράγματι πιο επιρρεπείς στην απώλεια μαλλιών, κανείς δεν είναι ασφαλής απέναντι στην τριχόπτωση. Το κυριότερο πράγμα που αλλάζει, είναι η μορφή της αραίωσης: Αν στην περίπτωση του συντρόφου σας εκδηλώνεται αρχικά ως υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών, στη δική σας περίπτωση η αραίωση είναι πιθανότερο να γίνει ορατή στη χωρίστρα. Τι είναι, όμως, αυτό που την προκάλεσε;

Η ορμή της ορμόνης

Σαν να μην έφτανε όλη η υπόλοιπη αναστάτωση που μας προκαλούν οι ορμονικές διαταραχές, έχουν βάλει στο μάτι και τα μαλλιά μας. Και μπορεί τα οιστρογόνα, οι «γυναικείες ορμόνες» να είναι φιλικά προς τη χαίτη μας, όμως τα ανδρογόνα (οι «ανδρικές ορμόνες») έχουν τις ενστάσεις τους και σε πολλές περιπτώσεις διακόπτουν απότομα τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών μας. Μια αιτία υψηλών επιπέδων ανδρογόνων στον γυναικείο οργανισμό είναι, για παράδειγμα, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών – και η έκταση που θα πάρει το πρόβλημα σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη γενετική μας προδιάθεση.

Μη μου τους κύκλους (ζωής της τρίχας) τάραττε

Σίγουρα υπήρξε έστω μια φίλη σας που όταν της παραπονεθήκατε για την απώλεια των μαλλιών σας, σας δήλωσε σοφά: «Από το άγχος θα είναι». Την αποπήρατε, όμως δεν αποκλείεται να έχει δίκιο. Το στρες δεν είναι από μόνο του ικανό να αναγκάσει τα μαλλιά μας σε άτακτη φυγή, όμως επιστρατεύει ως συμμάχους τα ανδρογόνα, για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Και μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα, όπως η ξηροδερμία ή οι διατροφικές διαταραχές, επιδεινώνοντας κι άλλο την κατάσταση της κόμης σας.

Αυτό το κάτι που θέλετε

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε εξετάσεις αίματος; Δεν αποκλείεται οι τούφες που βρήκαν καταφύγιο στη βούρτσα σας να το έσκασαν εξαιτίας κάποιας έλλειψης σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι ο σίδηρος, η Βιταμίνη Β12 και η Βιταμίνη D. Για αυτό και είναι εξαιρετικά συνηθισμένη η έντονη απώλεια μαλλιών 6 έως 12 εβδομάδες μετά από μια απότομη απώλεια βάρους. Όσο και να αγαπάμε τα μαλλιά μας, το σώμα μας δεν τα θεωρεί και πολύ σημαντικά. Επομένως, όταν αναγνωρίζει έλλειψη θρεπτικών συστατικών, ενδέχεται να ξεφορτωθεί κάποιες τρίχες, για να μην είναι αναγκασμένο να τις «ταΐζει» κι εκείνες.

Γιατί η τρίχα είναι γένους θηλυκού

Δυο κομβικές – και κατά κάποιο τρόπο αντιθετικές – στιγμές της ζωής των γυναικών μπορούν να συνοδευτούν από ξαφνική αραίωση: Η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση. Και στις δύο περιπτώσεις, για όλα φταίνε οι ξαφνικές ορμονικές αλλαγές, όμως στην περίπτωση της κύησης τα πράγματα είναι κάπως περίπλοκα. Συνήθως, η έντονη τριχόπτωση έρχεται μήνες μετά τον τοκετό, ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει υπάρξει ένα διάστημα κατά το οποίο τα μαλλιά σας ήταν πιο δυνατά και πλούσια από ποτέ. Ουσιαστικά, τα αυξημένα οιστρογόνα είχαν κάνει την γένεση νέων τριχών να… πάρει φωτιά, ενώ παράλληλα είχαν αναστείλει επ’ αόριστον την πτώση εκείνων που πλησίαζαν πια στο τέλος της ζωής τους. Τώρα, οι ορμόνες σας έχουν αρχίσει να επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα, και μαζί με τα οιστρογόνα πέφτουν και όλες εκείνες οι επιπλέον τρίχες. Θα σας λείψουν, το ξέρουμε, όμως δεν αποκλείεται ο συγκεκριμένος αποχαιρετισμός να μην αποτελεί αιτία ανησυχίας.

Γιατί παραείστε στην τρίχα

Ωραίες οι αλογοουρές, ακόμη ωραιότερα τα χτενίσματα με σεσουάρ και πρέσες – όπως και οι θεραπείες που μας βοηθούν να αποκτήσουμε σγουρά ή ίσια μαλλιά. Όμως όλες αυτές οι διαδικασίες που μας κάνουν να νιώθουμε ομορφότερες, φέρουν ένα κόστος για τα μαλλιά μας. Ειδικά στην περίπτωση που προτιμάτε διαρκώς τις πολύ σφιχτές κοτσίδες, ενδέχεται να προκληθεί η λεγόμενη «Αλωπεκία από Έλξη», που μπορεί να καταστεί ακόμη και μη αναστρέψιμη αν δεν επέμβετε εγκαίρως για να την αντιμετωπίσετε. Αντιστοίχως μόνιμα προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν και οι επιθετικές θεραπείες με χημικά, ενώ το πιστολάκι δεν οδηγεί στην πραγματικότητα σε τριχόπτωση, αλλά σε έντονο σπάσιμο της τρίχας που δίνει την ψευδαίσθηση της αραίωσης – ή και σε πτώση των τριχών που ήδη ετοιμάζονταν για τη μεγάλη φυγή.

Και τι μπορώ να κάνω;

Ας ξεκινήσουμε από εκείνα που δεν πρέπει να κάνετε: Πρώτα από όλα, μην πανικοβληθείτε. Εκτός των άλλων, η ανησυχία σας αυτή μπορεί ακόμη και να εντείνει το πρόβλημα, δημιουργώντας επιπλέον στρες. Κι έπειτα, αφήστε τα μαλλιά σας για λίγο ατημέλητα. Δεν θα σας παρεξηγήσει κανείς αν για ένα διάστημα επιλέξετε ένα πιο φυσικό look. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δυο απλές κινήσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά – πλην της επίσκεψης σε έναν καλό δερματολόγο, φυσικά.

Μην φέρνετε το χτένι στον κόμπο

Πώς βουρτσίζετε τα μαλλιά σας; Η κλασική κίνηση, από τη ρίζα μέχρι την άκρη, μπορεί να μοιάζει σωστή, όμως δεν θα μπορούσε να είναι πιο λανθασμένη. Γιατί όσο περιποιημένα και αν είναι τα μαλλιά σας, κάπου κρύβεται ένας κόμπος. Και πάνω του, πιάνεται η βούρτσα. Κι εσείς την τραβάτε. Και μαζί με τον κόμπο, ξεφορτώνεστε και υγιείς τρίχες που θα μπορούσαν να μείνουν κοντά σας για πολύ ακόμη καιρό. Ξεκινήστε, λοιπόν, το χτένισμα από τη μέση προς τα κάτω, κρατώντας με το άλλο σας χέρι τις μπερδεμένες τούφες για αντίσταση και, αφού ξεμπλέξετε το πρώτο κομμάτι τους, συνεχίστε προς την κορυφή.

Παίξτε με σύστημα

Ακόμη κι αν το πρόβλημα της τριχόπτωσης είναι παροδικό, είναι απαραίτητο να το αντιμετωπίσετε με τα κατάλληλα προϊόντα. Και όχι, ένα κοινό σαμπουάν δεν αρκεί. Ιδανική λύση είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της τριχόπτωσης, όπως αυτό που προσφέρει η Frezyderm.

Χρησιμοποιήστε ένα εξειδικευμένο τριχοτονωτικό σαμπουάν, όπως το Hair Force Shampoo Women, που μπορεί να αυξήσει κατά 33% τη λάμψη και κατά 75%* τη δύναμη των μαλλιών σας και συνδυάστε το με την λοσιόν κατά της τριχόπτωσης Hair Force Lotion Extra που μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη της τρίχας κατά 55%**. Ολοκληρώστε την περιποίησή σας με την ειδική αγωγή κατά της τριχόπτωσης Hair Force Monodoses Day/Night, που αυξάνει τις τρίχες σε φάση ανάπτυξης κατά 44%*** και με τη λήψη του ειδικού συμπληρώματος διατροφής Hair Force Tabs* που ενισχύει την αντοχή του στελέχους της τρίχας, εξυγιαίνει τον τριχοθύλακα και τον προστατεύει από τη γήρανση, ενώ παράλληλα βελτιώνει τα επίπεδα ενυδάτωσης της τρίχας, ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος και προστατεύει από το οξειδωτικό στρες. Τα μαλλιά σας θα σας ευχαριστούν.

Κάντε το πρώτο βήμα για την ανάκτηση των μαλλιών σας, παίρνοντας μέρος στον μεγάλο διαγωνισμό του in.gr και της Frezyderm που θα δωρίσει σε πέντε νικητές από ένα σετ που θα περιλαμβάνει:

  • Το Hair Force Shampoo Men ή Women (ανάλογα με το φύλο του νικητή)
  • Τη Hair Force Lotion
  • Τα Hair Force Monodoses
  • Τα Hair Force Tabs

Ανακαλύψτε το ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης της τριχόπτωσης της Frezyderm.

*κλινική μελέτη, αυτοεκτίμηση εθελοντών
**μελέτη in vitro
***κλινική μελέτη

*Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν μία ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν από τη λήψη τους και κυρίως αν είστε έγκυος, θηλάζουσα ή υπό φαρμακευτική αγωγή. Πριν τη χρήση, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε κάθε συσκευασία.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024