Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναστασιάδης: Η επιτυχία της Πενταμερούς για το Κυπριακό εξαρτάται από την Τουρκία

Αναστασιάδης: Η επιτυχία της Πενταμερούς για το Κυπριακό εξαρτάται από την Τουρκία

Το πού είναι o πήχης για την Πενταμερή θα εξαρτηθεί από το πού και πώς θα τοποθετηθεί η Τουρκία τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι οι θέσεις της Τουρκίας για δύο κράτη στην Κύπρο είναι εκφεύγουν των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών

«Όσο προβάλλονται οι απαράδεκτες θέσεις από πλευράς Τουρκίας, περί δημιουργίας δύο κρατών ή κυρίαρχης ισότητας, η ευθύνη δεν βαρύνει εμάς, αλλά όσους εκφεύγουν των ψηφισμάτων των ΗΕ», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πήχης εξαρτάται από τις τοποθετήσεις της Τουρκίας

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο αναφοράς, στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να αναφερθεί στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με την ειδική απεσταλμένη του γγ των ΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα ΗΕ θέτουν χαμηλά τον πήχη σε σχέση με την άτυπη διάσκεψη, στη Γενεύη, είπε ότι «η επίσκεψη είναι στα πλαίσια προετοιμασίας για την πενταμερή. Το πού είναι o πήχης θα εξαρτηθεί από το πού και πώς θα τοποθετηθεί η Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι «εμείς, αυτό που θέλω να διαβιβάσω και αυτό είναι που ενδιαφέρει, είναι ότι πάμε με αποφασιστικότητα και ετοιμότητα να διαπραγματευτούμε αυτό που τα ψηφίσματα των ΗΕ προβλέπουν, αυτό που οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προβλέπουν και, βεβαίως, αυτά που είχαμε συμφωνήσει στις 25 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, όταν, υπό την αιγίδα του γγ των ΗΕ, έγινε η κοινή συνάντηση και με τον κ. Ακιντζί.

Οι θέσεις της Τουρκίας εκφεύγουν των ψηφισμάτων του ΟΗΕ

Συνεπώς, γνωρίζοντας τις καθαρές δικές μας θέσεις, εάν επιδείξουν και εγκαταλείψουν -και δεν πρέπει να παραγνωρίζεται από κανένα- τις θέσεις που προβάλλουν σήμερα», και αν «έχουν τη βούληση για τη δημιουργία ή τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος που δεν θα υπηρετεί συμφέροντα τρίτων, αλλά των κατοίκων -Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων- δεν βλέπω γιατί να μην υπάρξει λύση.

«Όμως», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, «όσο προβάλλονται οι απαράδεκτες θέσεις περί δημιουργίας δύο κρατών ή κυρίαρχης ισότητας, που ισοδυναμεί κατά τον ίδιο τρόπο στην αναγνώριση κυριαρχίας ή σε ένα παράνομο καθεστώς, αντιλαμβάνεστε ότι η ευθύνη δεν βαρύνει εμάς, αλλά όσους εκφεύγουν των ψηφισμάτων των ΗΕ».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024