Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παιδιά ενός κατώτερου θεού: Εγκατέλειψαν 10χρονο μετανάστη στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού

Παιδιά ενός κατώτερου θεού: Εγκατέλειψαν 10χρονο μετανάστη στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού

«Μπορείτε να με βοηθήσετε;», είπε το αγοράκι με δάκρυα στα μάτια που βρέθηκε να περιφέρεται μόνο του στα σύνορα των δύο χωρών.

Βίντεο από ένα μικρό αγόρι από τη Νικαράγουα που εγκαταλείφθηκε κοντά στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού κάνει τον γύρο του κόσμου και «σφίγγει» το στομάχι.

Το παιδάκι ξύπνησε και με τρόμο συνειδητοποίησε ότι η ομάδα με την οποία ταξίδευε τον είχε εγκαταλείψει στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικού.

Ένας συνοριοφύλακας που έκανε περιπολία, είδε έκπληκτος το παιδί να περπατά μόνο του στην άκρη του δρόμου και να τον πλησιάζει. «Μπορείτε να με βοηθήσετε;» ακούγεται να ρωτάει το αγόρι που κλαίει. «Ταξίδευα με μια ομάδα και με άφησαν πίσω. Δεν ξέρω πού είναι», εξηγεί.

Το αγόρι εξηγεί πως δεν ταξίδευε με τους γονείς του και πως πλησίασε τον συνοριοφύλακα γιατί δεν ήξερε πού να πάει. «Μπορεί να με ληστέψουν ή να με απαγάγουν. Φοβάμαι», λέει ο 10χρονος την ώρα που κλαίει με λυγμούς…

Σύμφωνα με το BBC, το παιδί μεταφέρθηκε σε ειδικό κέντρο κράτησης μεταναστών. Τα κέντρα αυτά αντιμετωπίζουν σημαντικό ζήτημα υπερπληθυσμού και οι αρχές των ΗΠΑ δίνουν αγώνα για να διαχειριστούν τον αυξανόμενο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων που περνούν τα σύνορα.

Αυξήθηκαν κατά 70% οι αφίξεις μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ

Οι αφίξεις μεταναστών που διασχίζουν παράνομα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 70% τον Μάρτιο, μήνα κατά τον οποίο έγιναν 172.000 συλλήψεις, οι περισσότερες εδώ και 15 χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων διπλασιάστηκε μέσα σε έναν μήνα, από τους 9.400 τον Φεβρουάριο, σε 18.890 τον Μάρτιο. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία τελωνείων και συνοριοφυλακής (CPB).

Η μεγαλύτερη αύξηση, ωστόσο, αφορά εκείνους τους μετανάστες που φτάνουν στα σύνορα με τις οικογένειές τους: από περίπου 20.000 τον Φεβρουάριο, ανήλθαν σε 53.823 τον Μάρτιο.

Μέχρι τις 6 Απριλίου, περισσότερα από 20.000 ασυνόδευτα παιδιά στεγάζονταν σε κυβερνητικές δομές φιλοξενίας, ορισμένες από τις οποίες δεν είναι διαμορφωμένες καταλλήλως για τα μικρότερα από αυτά.

Η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι προκάλεσε ένα «φαινόμενο ντόμινο» επειδή χαλάρωσε τη μεταναστευτική πολιτική του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ.

Αμέσως αφού ανέλαβε την εξουσία, ο Μπάιντεν ανέστειλε τις απελάσεις των παράτυπων μεταναστών, πρότεινε ένα νομοσχέδιο που τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν την υπηκοότητα και άρχισε να δέχεται ορισμένους από τους αιτούντες άσυλο οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά επί μήνες σε καταυλισμούς στο Μεξικό.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στις 25 Μαρτίου, υπερασπίστηκε την προσέγγισή του δηλώνοντας ότι «δεν θα ζητήσει συγγνώμη» επειδή κατάργησε «πολιτικές που καταπατούσαν το διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Υποστήριξε επίσης ότι κάθε χρόνο οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών αυξάνονται τον χειμώνα γιατί οι άνθρωποι «έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη ζέστη στην έρημο».

Περίπου 104.000 μετανάστες απελάθηκαν ή επαναπροωθήθηκαν

Στη σημερινή ανακοίνωσή της η συνοριοφυλακή ανέφερε ότι «δεν είναι κάτι καινοφανές» η αύξηση των αφίξεων και των συλλήψεων. Ο Τρόι Μίλερ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, σημείωσε ότι οι αφίξεις άρχισαν να αυξάνονται από τον Απρίλιο του 2020.

Περίπου 104.000 μετανάστες απελάθηκαν ή επαναπροωθήθηκαν αμέσως, με βάση τους κανόνες που έχουν τεθεί σε ισχύ για να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας της Covid-19. Η συνοριοφυλακή δεν διευκρίνισε τι συνέβη με τους υπόλοιπους.

Θεωρητικά, όλοι οι ενήλικες και όλες οι οικογένειες στέλνονται πίσω, στην απέναντι πλευρά των συνόρων. Ωστόσο οι μεξικανικές αρχές δεν δέχονται όλες τις οικογένειες, κυρίως εκείνες που έχουν παιδιά μικρότερα των 6 ετών.

Οι μισοί από αυτούς τους μετανάστες προέρχονται από την κεντρική Αμερική, κυρίως από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ και προσπαθούν να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τη βία των καρτέλ των ναρκωτικών. Περισσότεροι από 62.000 είναι Μεξικάνοι, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της CPB.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024