Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Εικόνες εξαθλίωσης σε πρόχειρο καταυλισμό ανήλικων μεταναστών στο Τέξας 

ΗΠΑ : Εικόνες εξαθλίωσης σε πρόχειρο καταυλισμό ανήλικων μεταναστών στο Τέξας 

Η μαζική εισροή μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ εξελίσσεται στη μεγαλύτερη κρίση της προεδρίας Μπάιντεν, μετά την πανδημία. Άθλιες συνθήκες σε κέντρο ανήλικων μεταναστών στο Τέξας  

Nέες εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει ανήλικους μετανάστες στα νοτιοδυτικά σύνορα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να ανοίξει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

«Θα ανακοινώσουμε κι άλλες εντός των επόμενων ημερών και εβδομάδων. Χώρους, όπου τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, σε εκπαιδευτικές, ακόμη και σε νομικές υπηρεσίες», δήλωσε στο CNN η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Rep. Henry Cuellar/Reuters

Ωστόσο, οι πρώτες εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από πρόχειρο καταυλισμό 1.000 ατόμων στην Ντόνα του Τέξας, στα σύνορα με το Μεξικό, φέρνουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία βλέπει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές τα νότια αμερικανικά σύνορα να εξελίσσονται στη δεύτερη μεγαλύτερη κρίσης της, μετά την πανδημία.

Στις εικόνες που δημοσιοποίησε ο Δημοκρατικός βουλευτής Χένρι Κουέγιαρ, ανήλικοι μετανάστες στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο εν μέσω πανδημίας, σε σκηνές με πρόχειρα χωρίσματα, στρώματα στο πάτωμα και, για σκεπάσματα, θερμικές κουβέρτες.

Rep. Henry Cuellar/Reuters

Ακτιβιστές ανέφεραν ότι οι ανήλικοι δεν έχουν καν πρόσβαση σε τρόφιμα και σε σαπούνι.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής κατήγγειλε ότι στις τέντες στοιβάζεται σχεδόν διπλάσιος αριθμός ατόμων από την χωρητικότητά τους.

Δικηγόροι καταγγέλλουν ότι εκατοντάδες παιδιά παραμένουν εκεί εδώ και πολλές ημέρες, πολύ περισσότερες από το μέγιστο όριο της τριήμερης κράτησης που ορίζει ο νόμος για κέντρα τράνζιτ.

Rep. Henry Cuellar/Reuters

«Αυτές οι φωτογραφίες δείχνουν αυτό που λέμε εδώ και καιρό, ότι αυτές οι συνοριακές εγκαταστάσεις δεν είναι χώροι για παιδιά», τόνισε η Ψάκι. «Δεν είναι μέρη που θέλουμε οι ανήλικοι να μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η εναλλακτική λύση θα ήταν να στείλουμε τα παιδιά πίσω «σε ένα επικίνδυνο ταξίδι», όμως «αυτό δεν είναι, κατά την άποψή μας, η σωστή επιλογή», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η πρώτη μεγάλη κρίση, μετά την πανδημία

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακύρωσε ορισμένους από τους πιο σκληρούς αντιμεταναστευτικούς νόμους του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ.

Κατήργησε την απάνθρωπη πολιτική διαχωρισμού των ανήλικων μεταναστών από τις οικογένειές τους και την απέλαση των ασυνόδευτων. Τερμάτισε την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Ζήτησε επανεξέταση των προγραμμάτων νόμιμης μετανάστευσης.

Έκτοτε, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ αποτελεί σημείο πολιτικών αντεγκλήσεων με τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και με συντηρητικούς Δημοκρατικούς (όπως είναι Χένρι Κουέγιαρ).

Μοιραία, στο επίκεντρο της κρίσης βρίσκεται ο -πρώτος λατινικής καταγωγής- υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο οποίος προ ημερών προειδοποίησε ότι στα μέσα Μαΐού αναμένονται οι μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές της τελευταίας εικοσαετίας.

Διαμηνύοντας τώρα ότι «τα σύνορα είναι κλειστά», η Ουάσινγκτον έχει στείλει απεσταλμένους στο Μεξικό και στη Γουατεμάλα για συνομιλίες και συντονισμό με τις τοπικές αρχές.

«Πρέπει να συνεργαστούμε με αυτές τις χώρες για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια στη ρίζα τους», με βασικότερα τη φτώχεια και τη βία, και «για να μεταφέρουμε με σαφήνεια το μήνυμα στον κόσμο ότι δεν είναι τώρα ώρα να ταξιδέψει», τόνισε η Ψάκι.

«Δεν συνιστούν κρίση τα παιδιά που εμφανίζονται στα σύνορά μας, έχοντας ξεφύγει από τη βία, από διώξεις, από τρομακτικές συνθήκες», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Θεωρούμε ότι είναι ευθύνη μας να προσεγγίσουμε με ανθρωπιά αυτή τη συγκυρία και να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά τυγχάνουν φροντίδας κι ότι θα βρεθούν σε ασφαλείς συνθήκες».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024