Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι αλλάζει στο υπαίθριο εμπόριο - Το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο

Τι αλλάζει στο υπαίθριο εμπόριο – Το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο

Οι δραστηριότητες που ρυθμίζονται αφορούν α) στις λαϊκές αγορές, β) τις εμποροπανηγύρεις γ) το στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο, δ) άλλες υπαίθριες αγορές και ε) το street food market.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο.

Σύγχρονη μορφή εμπορικών δραστηριοτήτων

Με το νομοσχέδιο αυτό, ρυθμίζονται οι διαδικασίες άσκησης υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, τα κριτήρια συμμετοχής, τα μέσα εποπτείας, καθώς και η εισαγωγή στο εθνικό δίκαιο υπαίθριων δραστηριοτήτων για την προώθηση της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων.

Οι δραστηριότητες που ρυθμίζονται αφορούν α) στις λαϊκές αγορές, β) τις εμποροπανηγύρεις γ) το στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο, δ) άλλες υπαίθριες αγορές και ε) το street food market.

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, καθώς το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο στερείται κριτηρίων  διαφάνειας και ισονομίας, καθώς και στοιχείων έντασης του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι υπαίθριες δραστηριότητες και ιδίως ο κλάδος των λαϊκών αγορών να παρουσιάζουν μια στάσιμη εικόνα, αναντίστοιχη τόσο με τις καταναλωτικές ανάγκες, όσο και με τις τάσεις των εμπορικών καταστημάτων.

Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται -όπως τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος στη δήλωσή της- ουσιαστική αναβάθμιση των υπαίθριων δραστηριοτήτων μέσω: α) της επαγγελματικοποίησης των συμμετεχόντων, β) της ψηφιακής αδειοδότησης, διαλειτουργικότητας  και εποπτείας, γ) της λειτουργικής αυτονομίας, δ) της έντασης του ανταγωνισμού και ε) της διαφάνειας στις συναλλαγές.

Για την κυβέρνηση, τελικός στόχος είναι οι υπαίθριες αγορές να αποτελέσουν μία σύγχρονη μορφή εμπορικών δραστηριοτήτων, με βιώσιμο εισόδημα για τους συμμετέχοντες και ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές.

Κυβερνητική επιτροπή για την κρατική αρωγή

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κρατική Αρωγή.

Η Επιτροπή συγκροτείται από τους Γενικούς Γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και θα επιλαμβάνεται της επίλυσης υποθέσεων κρατικής αρωγής μετά από θεομηνίες μείζονος σημασίας. Θα είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, για:

α) -τον συντονισμό των ενεργειών για την άμεση και ταχεία έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών πράξεων για τον προσδιορισμό των ζημιών στις περιπτώσεις κρατικής αρωγής, μετά από θεομηνίες,

β) – τον συντονισμό και την προώθηση των διαδικασιών αποζημίωσης πληγέντων,

γ) -τον συντονισμό για τον εντοπισμό των κατά περίπτωση κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη χρηματοδότηση σχεδίων ανασυγκρότησης, ιδίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης,

δ) -τον συντονισμό των διαδικασιών για την παροχή πόρων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πρώτη αποκατάσταση των ζημιών και την άμεση ενίσχυση των πληγέντων για πρώτες ανάγκες,

ε) -την καταγραφή και την εκτίμηση αναγκών και τον συντονισμό για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και ανασυγκρότησης, και

στ) -την προώθηση των κατάλληλων μέτρων νομοθετικής, κανονιστικής και οργανωτικής φύσης για αντιμετώπιση των εντοπισμένων αναγκών, καθώς και για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων ως προς την κατανομή των διαθέσιμων πόρων.

Η Επιτροπή μαζί με το νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή που θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, στηρίζονται σε καλές πρακτικές και έχουν δοκιμαστεί στην πράξη και συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κρατικής συνδρομής σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Περιφερειακά λιμάνια

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ενημέρωσαν για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής παρακολούθησης αξιοποίησης λιμένων.

Η Επιτροπή συγκροτείται από τους Γενικούς Γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων και εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ  και είναι αρμόδια για τον συντονισμό των ενεργειών για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών της χώρας που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024