Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματικοί μετανάστες-πρόσφυγες: Μία νέα παγκόσμια κρίση προ των πυλών 

Κλιματικοί μετανάστες-πρόσφυγες: Μία νέα παγκόσμια κρίση προ των πυλών 

Μόνον μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, εν μέσω πανδημίας, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ειδικοί προειδοποιούν ότι, μέχρι το 2050, μπορεί να φθάσουν το ένα δισεκατομμύριο

Μπορεί η πανδημία να έχει περιορίσει στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη στο ελάχιστο τις μετακινήσεις.

Ωστόσο, ο εφιάλτης της κλιματικής αλλαγής εξαναγκάζει ακριβώς προς το αντίθετο ολόκληρους πληθυσμούς.

Σύμφωνα με το Κέντρο Καταγραφής Εσωτερικά Εκτοπισμένων, μόνον μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, τουλάχιστον 10,3 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Άλλα 2,3 εκατομμύρια εκδιώθηκαν από τον τόπο διαμονής τους εξαιτίας διενέξεων, αρκετές από αυτές ωστόσο σχετίζονται με το περιβάλλον, συνήθως για τον έλεγχο υδάτινων πόρων, που ολοένα και στερεύουν…

Πρόκειται για έναν μαζικό ξεριζωμό, με «τρομερό αντίκτυπο σε ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, που ήδη υποφέρουν από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19», εξηγεί η ανθρωπολόγος Έλεν Μπραντ, συντονίστρια Περιφερειακής Μετανάστευσης και Εκτοπισμού της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου  (IFRC), στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

«Η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει», τονίζει, «καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει ήδη υφιστάμενες κρίσεις, όπως η φτώχεια, οι συγκρούσεις και η πολιτική αστάθεια». Συν πια την πανδημία.

«Κι αυτός ο σύνθετος αντίκτυπος καθιστά την ανάκαμψη μακρύτερη και δυσκολότερη», παρατηρεί. «Πριν προλάβουν να ανακάμψουν από τη μια κρίση, οι άνθρωποι χτυπήθηκαν από μια άλλη».

Εφιαλτικές διαστάσεις

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι πληθυσμοί βρίσκονται ήδη σε μετακίνηση και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα γίνονται εντονότερες και όλο και πιο συχνά αισθητές», προειδοποιεί η Κέιλι Όμπερ, επικεφαλής του Προγράμματος Εκτοπισμού λόγω Κλιματικής Αλλαγής στην ανθρωπιστική οργάνωση Refugees International.

Τις μελλοντικές εφιαλτικές διαστάσεις του προβλήματος σκιαγραφούν τόσο τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ, όσο και πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομίας και Ειρήνης, με έδρα το Σίδνεϊ.

Μέχρι το 2050, οπότε ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια, αναφέρουν, οι οικολογικές καταστροφές μπορεί να έχουν εκτοπίσει ή και οδηγήσει στην προσφυγιά έως και 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους!

Περίπου 50 χρόνια αργότερα, εν τω μεταξύ, το 2100, επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπουν μία κόλαση επί γης, με τη θερμοκρασία να έχει ανέβει κατά 4 βαθμούς Κελσίου και τη στάθμη της θάλασσας κατά ένα ολόκληρο μέτρο.

Αν και πρόκειται για το πλέον δυσμενές σενάριο των επιστημονικών προβλέψεων -με πιθανότητα υλοποίησης 17% κι εφόσον δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, σε διεθνές επίπεδο, για την αποτροπή του- ο κίνδυνος και οι προκλήσεις είναι προφανείς…

Κοινωνικο-οικολογική πρόκληση

Οι αυξανόμενες μετακινήσεις ολόκληρων πληθυσμών εξαιτίας ακραίων φυσικών φαινομένων και καταστροφών προς ασφαλέστερες περιοχές είτε εντός, είτε εκτός εθνικών συνόρων, θα αποτελέσει μία τεράστια κοινωνικο-οικολογική πρόκληση.

Αφορά στην προοπτική παροχή στέγης, τροφής και υγειονομικής περίθαλψης. Σε περίπτωση δε μετακινήσης προς άλλα κράτη, υφίσταται ακόμη νομικό κενό ως προς την προοπτική παροχής ασύλου, σε όσες χώρες δεν θα έχουν και πάλι σπεύσει να κλείσουν ερμητικά τα σύνορά τους…

Σε έκθεσή της, η IFRC ζητά επείγουσα ανάληψη διεθνούς δράσης, προτείνοντας οκτώ βασικές κατευθυντήριες, προτάσσοντας την ενίσχυση των τοπικών φορέων αρωγής, την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων προστασίας, καθώς και την ενεργοποίηση της ανθρωπιστικής διπλωματίας, των πολυμερών δομών και του συντονισμού της διεθνούς κοινότητας.

Στο μεσοδιάστημα, ο χρόνος τρέχει. Και μένει τώρα να φανεί εάν το «πάθημα» από την έλλειψη διεθνούς συντονισμού γίνεται πια «μάθημα», καθώς πασχίζουμε να αντιμετωπίσουν μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες κρίσεις: αυτή της πανδημίας…

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024