Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκορδαλιά : Πώς να καταπολεμήσεις την «σκορδάτη» αναπνοή

Σκορδαλιά : Πώς να καταπολεμήσεις την «σκορδάτη» αναπνοή

Υπάρχει λύση αλλά δεν είναι αυτή που νομίζεις.

Αν μετά τους εορτασμούς και τα παραδοσιακά εδέσματα η ατμόσφαιρα είναι κάπως… «σκορδάτη», μην ανησυχείτε. Υπάρχουν τρόποι για να καταπολεμήσετε την δυσάρεστη οσμή που αφήνει το σκόρδο πίσω του αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιο αποτελεσματικοί δεν περιλαμβάνουν ούτε τσίχλες, ούτε δυόσμο, ούτε γαρύφαλλο αλλά κάτι πολύ διαφορετικό.

Όπως έχουν δείξει πολλά πειράματα το ωμό μήλο και το ωμό μαρούλι είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από όλα τα παραπάνω. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Γιατί μυρίζει η αναπνοή μετά την κατανάλωση σκόρδου;

Η έντονη οσμή του σκόρδου οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε θείο που απελευθερώνονται στο αίμα μετά την πέψη. Μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, τα μικροσωματίδια θείου μεταφέρονται στους πνεύμονες και έτσι προκύπτει η κάπως αποπνικτική για τους γύρω μας οσμή.

Πώς βοηθάνε οι ωμές τροφές

Οι ωμές τροφές είναι κατά τους επιστήμονες οι πιο δυνατοί σύμμαχοι στην καταπολέμηση της κακοσμίας που προκαλεί στην ανάσα η κατανάλωση σκόρδου.

Ο λόγος; Περιέχουν ένζυμα που εξαλείφουν τις οσμές και φαινολικές ενώσεις που καταστρέφουν τις πτητικές χημικές ενώσεις.

Οι επιστήμονες μελέτησαν το πώς επιδρούν διαφορετικές τροφές στις πτητικές ενώσεις που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος και ειδικά την «σκορδάτη» αναπνοή που μένει ακόμα και ώρες μετά την κατανάλωση του σκόρδου. Πρώτα έδωσαν σε εθελοντές να μασήσουν για 25 δευτερόλεπτα 3 γραμμάρια σκόρδου, πριν τους δώσουν να πιουν νερό.

Έπειτα αξιολογήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης ωμού ή ψημένου μήλου και χυμού μήλου, ωμού ή ζεσταμένου μαρουλιού, ωμού δυόσμου ή χυμού από φύλλα δυόσμου και πράσινου τσαγιού. Μία ώρα με τα την κατανάλωση των παραπάνω τροφών τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν με τη βοήθεια καταμετρητή αερίων στη στοματική κοιλότητα.

Οι μετρήσεις έδειξαν πως ενώ το τσάι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, το ωμό μήλο και το ωμό μαρούλι μείωναν τις συγκεντρώσεις πτητικών αερίων κατά 50% και από τα πρώτα 30 λεπτά της κατανάλωσης τους.

Απολαύστε λοιπόν άφοβα τη σκορδαλιά και τα οφέλη του σκόρδου αλλά ας ακολουθήσει ένα μηλαράκι ή λίγο μαρούλι για το καλό όλων.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024