Αντίγραφο της σημαίας των Κυπρίων αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 παρέδωσε στον υπουργό Παιδείας της Κύπρου ο πρέσβης της Ελλάδας

Συνάντηση με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο, Θεοχάρη Λαλάκο, είχε σήμερα στην πρεσβεία της Λευκωσίας ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Λαλάκος παρέδωσε στον υπουργό αντίγραφο της σημαίας των Κυπρίων αγωνιστών τής επανάστασης του 1821.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Η άρρηκτη ενότητα του ελληνισμού και η ταύτιση της μοίρας του ελληνισμού της Κύπρου με τον υπόλοιπο ελληνισμό από τα βάθη των αιώνων επαληθεύθηκε τότε, όταν ξεκίνησε η μεγάλη εθνική επανάσταση, η εξέγερση του γένους το 1821.

Το μερτικό της Κύπρου σε εκείνο τον μεγάλο ξεσηκωμό ήταν βεβαίως τα όσα έγιναν εδώ στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1821 με τη μαρτυρική θυσία, όχι μόνο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, αλλά και εκατοντάδων άλλων προκρίτων και ιεραρχών, οι οποίοι δολοφονήθηκαν προληπτικά από τους Τούρκους στην Κύπρο.

Στο μερτικό της Κύπρου συγκαταλέγεται, επίσης, και ο αγώνας που έδωσαν δεκάδες Κύπριοι αγωνιστές, πολεμώντας στην Ελλάδα. Αυτό μαρτυρά η τιμητική στήλη στο Μεσολόγγι – υπήρξαν εκεί και πολέμησαν Κύπριοι – αυτό μαθαίνουμε και από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη, που μιλάει για τον γενναίο πολεμιστή Κυπραίο.

Η σημαία αυτή, που είχε την ευγενή καλοσύνη να μου παραδώσει αντίγραφό της ο κ. Λαλάκος, είναι η σημαία με την οποία πολέμησαν οι Κύπριοι αγωνιστές το ’21. Αντίγραφό της θα δοθεί σε όλα τα σχολεία και με αυτόν τον τρόπο, με αυτόν τον υψηλό συμβολισμό, θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη μεγάλη σημασία των 200 χρόνων παλιγγενεσίας του ελληνισμού, αλλά και να υπομνήσουμε το πόσο δεμένη είναι η Κύπρος με την μοίρα του υπόλοιπου ελληνισμού».

Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Ελλάδας, αφού αναφέρθηκε στη διαρκή συνεργασία της ελληνικής πρεσβείας με την κυπριακή κυβέρνηση και ιδιαίτερα με το Υπουργείο Παιδείας, συνεχάρη τον υπουργό και κατ’ επέκταση όλη την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία να χρησιμοποιήσει το λάβαρο των Κυπρίων αγωνιστών του 1821 ως έμπνευση για τους μαθητές όλης της Κύπρου, σε όλα τα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ο κ. Λαλάκος ανέφερε, τέλος, ότι η σημαία των Κυπρίων αγωνιστών είναι μια διαρκής υπόμνηση της ενότητας του ελληνικού έθνους στους αγώνες που έδωσε, καθώς και των αδελφικών δεσμών που ενώνουν τον ελλαδικό και τον κυπριακό ελληνισμό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr