Τρίτη 28 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οδοί διαφυγής

Οδοί διαφυγής

Η κοινωνία μας μοιάζει αυτή τη στιγμή με ένα υγρό που είναι περιορισμένο σε ένα μπουκάλι και βράζει

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, το κλειδί ήταν η πειθαρχία. Δεν ξέραμε, κανείς δεν ήξερε, χρειαζόμασταν έναν άνθρωπο που να μας λέει γλυκά, αλλά αποφασιστικά, τι να κάνουμε. Αυτός ήταν ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μας είπε να μείνουμε σπίτι, και μείναμε.

Αν η κυβέρνηση πίστευε ότι αυτή ήταν η διαχρονική συνταγή της επιτυχίας, έκανε λάθος. Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι η έξαρση της πανδημίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαδηλώσεις που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λάθος. Συμβάλλει βέβαια κι αυτό. Οπως συμβάλλει και η γενική κόπωση ή ο πολλαπλασιασμός των μεταλλάξεων. Το βασικότερο, και κρισιμότερο, χαρακτηριστικό των ημερών, όμως, είναι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης.

Υπάρχουν λόγοι πολιτικοί: η Ικαρία του Πρωθυπουργού δεν βοήθησε, όπως δεν βοήθησαν οι εκτός σειράς εμβολιασμοί των «ημετέρων», τα βαφτίσια του Αδωνη, οι υπαρκτές και ανύπαρκτες «ειδικές άδειες». Υπάρχουν και λόγοι επιστημονικοί: η αίσθηση ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων δέχεται πιέσεις από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, ότι έχει χάσει την πειστικότητά της, το κύρος της, τον «βηματισμό» της, όπως δήλωσε πρόσφατα η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου. Ενας άλλος καθηγητής, ο αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, έφτασε χθες να πει ότι πολλά από τα ισχύοντα μέτρα είναι αντίθετα με την κοινή λογική.

Αν προστεθεί και η προβληματική διαχείριση των εμβολιασμών από την ΕΕ, που έδωσε επιχειρήματα στους αρνητές και τους εθνικιστές, δεν είναι περίεργο ότι εντείνονται η σύγχυση και η δυσπιστία. Σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, μάλιστα, που πάνω απ’ όλα χρειάζεται υπομονή.

Οποιος οδηγείται από τα παραπάνω στο συμπέρασμα ότι η λύση είναι περισσότερος και αυστηρότερος εγκλεισμός κάνει λάθος. Η κοινωνία μας μοιάζει αυτή τη στιγμή με ένα υγρό που είναι περιορισμένο σε ένα μπουκάλι και βράζει. Για να αποτραπεί η έκρηξη, χρειάζονται οδοί διαφυγής. Για να μειωθεί η ένταση, δεν χρειάζεται λιγότερη, αλλά περισσότερη ελευθερία. Το είδαμε στα σουπερμάρκετ, όπου ο περιορισμός των ωρών λειτουργίας προκάλεσε συνωστισμούς. Το είδαμε στους δρόμους το πρώτο Σάββατο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα, όταν όλοι μπήκαν στα αυτοκίνητά τους στις 5.30 για να επιστρέψουν και προκλήθηκε χάος.

Πώς απαντήσαμε στο χάος; Επιτρέποντας τη χρήση του κωδικού 6 μόνο με τα πόδια ή ποδήλατο. Κι έτσι γέμισαν οι πλατείες.

Με άλλα λόγια, τα «έξυπνα μέτρα» που είχαν προαναγγελθεί δεν ήρθαν ποτέ. Η απάντηση στην αύξηση των κρουσμάτων ήταν περισσότερες ώρες μέσα (κι ας επισημάνθηκε ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στους κόλπους της οικογένειας) και λιγότερες έξω (όπου αν τηρούνται τα αναγκαία μέτρα ο κίνδυνος είναι μικρότερος). Την ίδια ώρα, δεν έγιναν παρεμβάσεις ούτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς ούτε στους χώρους εργασίας.

Αποτέλεσμα; Νέα αύξηση των κρουσμάτων. Και αν έχει δίκιο ο κ. Τζανάκης, ότι η μείωση θα αρχίσει να φαίνεται σε 5-6 εβδομάδες, μέχρι τότε θα πρέπει σίγουρα να αναζητηθεί ένα άλλο μείγμα. Πιο φιλελεύθερο, φυσικά.

Sports in

Ας βρουν οι ποιητές ένα στίχο, για να «ντύσουμε» το θαύμα…

Το μεγαλείο του Ολυμπιακού απλώνεται στα πέρατα της οικουμένης και το αδύνατον συναντά το εφικτό...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Μαϊου 2024