Για αναζήτηση τρόπων αποσυμπίεσης της κοινωνίας από την ασφυξία των περιοριστικών μέτρων έκανε λόγο η Αριστοτελία Πελώνη σημειώνοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα στηριχτεί στην ενίσχυση του ΕΣΥ και σε μια νέα συμφωνία για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

Τα μέτρα αποδίδουν όταν τηρούνται

«Το σχέδιο της Κυβέρνησης βασίζεται σε δύο πυλώνες. Από την μια ενισχύουμε το Ε.Σ.Υ. και εστιάζουμε στα σημεία τα οποία μπορεί να υπάρχει θέμα και από την άλλη αναζητούνται τρόποι αποσυμπίεσης για την κοινωνία μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων. Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης βασίζονται στις εισηγήσεις της Επιτροπής» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβέρνητική εκπρόσωπος μιλώντας στον «Alpha 9,89».

«Υπάρχει κόπωση σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μέτρα αποδίδουν στο βαθμό που τηρούνται. Αν δεν είχαμε τα μέτρα σε ισχύ θα είχαμε πολλά περισσότερα κρούσματα αυτή τη στιγμή και πολύ περισσότερους θανάτους» επεσήμανε η κα Πελώνη και πρόσθεσε:

«Από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι προφανώς υπάρχει τεράστια κόπωση στην κοινωνία και απαιτούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης. Προφανώς, πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα. Είμαστε σε μια ευαίσθητη στιγμή, καθώς τα κρούσματα είναι ψηλά και έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη στην Αττική.

Αποτύπωμα

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς και το αποτύπωμά τους η κα Πελώνη τόνισε ότι «στις ηλικίες  των 80 και άνω στις οποίες δεν έχουμε βαριές νοσήσεις. Είμαστε αυτή τη στιγμή στους 1.300.000 εμβολιασμούς και  εντός των επόμενων ημερών θα ανοίξει η διαδικασία των ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου».

Συμπλήρωσε επίσης ότι «υπάρχει μια προτεραιοποίηση που έχει κάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που αφορά συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία έχουν ανακοινωθεί. Αμέσως μετά πάμε στις ηλικίες 70-74 και αμέσως μετά στις ηλικίες  65-69. Στόχος είναι  μέχρι το τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου όλοι οι 60 άνω και οι ευπαθείς ομάδες, για να πάρουν σειρά και οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες».

Εμβολιάζουμε με τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον EMA

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα από την αρχή ακολουθεί τις οδηγίες του EMA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, του επίσημου Οργανισμού που έχει εγκρίνει όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται και προμηθεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έβγαλε οδηγία προ ημερών.

»Έχει αποφανθεί κι εχθές σε μια σαφή ανακοίνωση υπέρ της ασφάλειας του εμβολίου. Δεν συσχετίζει διάφορα περιστατικά που παρατηρήθηκαν με τον εμβολιασμό. Άρα, συνεχίζουμε κανονικά τον εμβολιασμό. Δεν υπάρχουν δεδομένα αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, που να στηρίζουν μια απόφαση ανάλογη με αυτή που πήραν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

»Ήδη έχουν γίνει στη χώρα 173.000 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca χωρίς προβλήματα. Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται νηφαλιότητα. Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον EMA.

»Θυμίζω ότι 11 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν ήδη γίνει με AstraZeneca στη Βρετανία, με ασφάλεια. Αυτό είναι ένα συντριπτικό στοιχείο υπέρ του εμβολίου».

Ανευθυνότητα οι διαδηλώσεις

Η Αριστοτελία Πελώνη κατηγόρησε για ακόμη μια φορά το ΣΥΡΙΖΑ για «ανευθυνότητα» και τον εγκάλεσε για καλέσματα σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

«Οποιαδήποτε κίνηση συγχρωτισμού δεν βοηθάει» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «οι διαδηλώσεις δεν βοηθούν σε μια ευαίσθητη στιγμή, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πανδημία. Στέλνει (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) το λάθος μήνυμα στην υπόλοιπη κοινωνία να μην τηρεί τα μέτρα. Το αποτέλεσμα αυτών των πορειών θα το δούμε σε 10 μέρες από τώρα».

«Την ώρα που ζητάμε από όλους να τηρήσουν τα μέτρα και να κάνουν υπομονή, προφανώς αυτό είναι και μια υπονόμευση των μέτρων για επαναλειτουργία που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, αλλά και μια προσβολή για όσους τα τηρούν, όπως  και για τους υγειονομικούς που δίνουν μάχη στα νοσοκομεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε συγκεντρώσεις με ανευθυνότητα. Θα πρέπει όλοι να δείξουν υπευθυνότητα. Ανεύθυνες συμπεριφορές δεν επιτρέπονται. Και αυτό αφορά και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν έχουν δείξει την ευθύνη που τους αναλογεί για την συμμόρφωση στα μέτρα» τόνισε η κα Πελώνη.

Κινηματικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα η κυβερνητική εκπρόσωπος κάνοντας λόγο για «αφήγημα κινηματικό του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν θα κατεβάσει τα μολύβια επειδή αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται. Η Δημοκρατία προφανώς δεν μπαίνει σε καραντίνα. Αυτό αφορά και το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν».

Τεχνικός, άτυπος και μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης

Σε ότι αφορά τις διερευνητικές επαφές η κα Πελώνη είπε:

«Οι διερευνητικές επαφές είναι ο σταθερός δίαυλος συζήτησης Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι ένας  τεχνικός και άτυπος μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης. Δεν είναι διαπραγμάτευση.  Αν και εφόσον υπάρξουν  συγκλίσεις θα υπάρξει σε μεταγενέστερο στάδιο είτε διαπραγμάτευση είτε συμφωνία για συνυποσχετικό για παραπομπή στη Χάγη. Αυτό ήταν και αυτό είναι πάντα το πλαίσιο. Είναι σαφές, είναι οριοθετημένο. Αφορά την συζήτηση για την  οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο