Από τα κρυπτονομίσματα στην κρυπτο-τέχνη: επενδυτική μόδα ή «φούσκα»;
Προβληματισμός από το ράλι επενδύσεων στα NFTs, όπως ονομάζονται τα ψηφιακά περιουσία στοιχεία, η αυθεντικότητα και η κυριότητα των οποίων πιστοποιείται μέσω της τεχνολογίας blockchain
Τόσο πωλήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε διαδικτυακή δημοπρασία του οίκoυ Christie’s.
Μέσα στον τελευταίο μήνα, εν τω μεταξύ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα NBA Top Shot για αγοραπωλησίες βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του NBA ξεπέρασε τα 232 εκατομμύρια δολάρια σε σύνολο πωλήσεων, μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες λειτουργίας.
Στο μεσοδιάστημα, ο DJ και παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής 3LAU πούλησε έναντι 11,7 εκατομμυρίων δολαρίων τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ενός πρόσφατου άλμπουμ του.
Ενώ η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin ξεπέρασε, αισίως, το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά τα προαναφερθέντα είναι ότι ανήκουν στα λεγόμενα NFT: ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή, η αυθεντικότητα και κυριότητα των οποίων πιστοποιείται μέσω της τεχνολογίας blockchain.
Και όλα, ανεξαρτήτως κρυπτο-μορφής, βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος συλλεκτών και επενδυτών στους καιρούς της πανδημίας.
Αναλυτές μιλούν για φρενίτιδα, κάποιοι για υστερία – εάν λάβει κανείς υπόψη του το είδος και το ρίσκο της επένδυσης – και σχεδόν όλοι για τάση μεταστροφής από παραδοσιακές επενδύσεις, όπως π.χ. ομόλογα και μετοχές, που πλέον θεωρούνται λιγότερο ελκυστικές.
Ο Σλάβα Ρούμπιν, ιδρυτής μίας start-up για εναλλακτικές επενδύσεις, λέει στους New York Times ότι η εταιρεία του έχει ξαφνικά βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος χιλιάδων χρηστών.
Μόνο μέσα στον περασμένο μήνα, ανέφερε, η ζήτηση για NFTs εκτοξεύτηκε κατά 44%, καθιστώντας την κατηγορία τους αυτή με την μεγαλύτερη ζήτηση στην ιστοσελίδα του.
Κανείς ακόμη δεν μπορεί να προβλέψει εάν και πότε «αυτό το πάρτι θα τελειώσει», σχολιάζουν οι NYT. Αρκετοί πάντως μιλούν για πιθανή επενδυτική «φούσκα», που θα σκάσει με την επιστροφή στη νέα κανονικότητα, μετά την πανδημία και χωρίς συστημικούς κινδύνους.
Σύμφωνα με την ψυχολογία, το να λέει κάποιος παθολογικά ψέματα δεν θεωρείται ξεχωριστή ψυχική διαταραχή. Πρόκειται περισσότερο για ένα μοτίβο συμπεριφοράς
Σε παγκόσμια πρώτη από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Altera Pars το «Lost & Found» της Nalini Vidoolah Mootoosamy, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, συνεχίζει την πορεία του και μετά το Πάσχα.
Η παράσταση «Η Ευτυχία της Αργιθέας» επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσες ζωές έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας, χωρίς εξιδανίκευση και χωρίς διδακτισμό — μόνο με παρουσία.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας