Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σερβία-Εμβόλια : Η ΕΕ αδιαφορεί για τα Δυτικά Βαλκάνια

Σερβία-Εμβόλια : Η ΕΕ αδιαφορεί για τα Δυτικά Βαλκάνια

Σκάνδαλο θεωρεί ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, τους όρους για τον τύπο του εμβολίου που προτίθεται να θέσει η ΕΕ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και «απειλεί» ότι θα κάνει και εκείνος το κινέζικο εμβόλιο

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στη Σερβία το ενδεχόμενο να ισχύσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ μόνο για όσους εμβολιάστηκαν με τα εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) εμβόλια. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τόνισε ότι μία τέτοια απόφαση θα αποτελούσε παραβίαση των βασικών αρχών της ΕΕ.

«Η αναγγελία για τη θέσπιση Covid διαβατηρίων με εμβόλια που είναι εγκεκριμένα στην ΕΕ είναι μια κακή και σκανδαλώδης απόφαση, που έρχεται σε αντίθεση με τις ύψιστες ευρωπαϊκές αξίες», σχολίασε ο Βούτσιτς στα σερβικά ΜΜΕ, από το Μπαχρέιν όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε ακατανόητη την συμπεριφορά της ΕΕ και την πολιτική των διακρίσεων που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με ειρωνικό ύφος διερωτήθηκε: «Αλήθεια, πώς σκέπτονται να απαγορεύσουν τα ταξίδια στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, ο οποίος εμβολιάστηκε με το κινέζικο εμβόλιο;».

Ανέφερε μάλιστα ότι εάν ληφθεί κάποια τέτοια απόφαση, και ο ίδιος θα εμβολιαστεί με το κινέζικο εμβόλιο για να δει τις αντιδράσεις της ΕΕ όταν θα τον καλέσουν στις Βρυξέλλες για το διάλογο στο ζήτημα του Κοσόβου. «Αφού θέτουν τέτοιους περιορισμούς κι εγώ θα κάνω το κινέζικο εμβόλιο, και όταν θα με καλέσουν στις Βρυξέλλες, δεν θα δεχτώ να κάνω PCR τεστ, ούτε να μου γίνει κάποια εξαίρεση. Αυτό σημαίνει: Ξεχάστε τον διάλογο με την Πρίστινα», δήλωσε με έντονο ύφος ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η ΕΕ αδιαφορεί για τα Δυτικά Βαλκάνια

Ο πρόεδρος της Σερβίας επέκρινε και την αδιαφορία που δείχνει η ΕΕ για τον εμβολιασμό του πληθυσμού στα Δυτικά Βαλκάνια. «Δεν μας έδωσαν ούτε μία δόση εμβολίου και τώρα προχωρούν και στον αποκλεισμό των πολιτών της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής», τόνισε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Προσπαθώντας δε να καθησυχάσει του πολίτες της Σερβίας. που προγραμματίζουν τις διακοπές τους για το καλοκαίρι, όπως και τους τουριστικούς πράκτορες που ανησύχησαν, διαβεβαίωσε ότι κανένας πολίτης δεν θα στερηθεί του δικαιώματος να ταξιδέψει στο εξωτερικό: «Διαβεβαιώνω ότι όλοι όσοι επιθυμούν, θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Θα δημιουργήσουμε τόσα πολλά εργαστήρια μοριακού τεστ για την Covid, που θα μπορέσουν όλοι μέσα σε 90 λεπτά να έχουν τα αποτελέσματα και να ταξιδέψουν».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη δήλωση του για τα σερβικά ΜΜΕ, τόνισε ότι οι απαγορεύσεις που προτίθεται να επιβάλει η ΕΕ για τους επισκέπτες από άλλες χώρες μπορεί να αποτελέσουν ευκαιρία για την Σερβία. «Καλώ τους Κινέζους, τους Ρώσους, τους Τούρκους, του Λατινοαμερικανούς, τους Αφρικανούς, τους πολίτες των χωρών της Μέσης Ανατολής, που εμβολιάστηκαν με μη εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, να επισκεφθούν φέτος την Σερβία, που θα είναι πλέον η πιο ανοιχτή χώρα της Ευρώπης» τόνισε ο Βούτσιτς.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ανακοινωθούν στις 17 Μαρτίου.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, επιβεβαίωσε για το Euronews ότι το πιστοποιητικό θα ισχύσει μόνο για τα εμβόλια Pfizer-Biontech, Astrazeneca, Moderna και Johnson & Johnson, που εγκρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024