Ο Johann Sebastian Bach (1685-1750) ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους συνθέτες στη δυτική μουσική ιστορία. Γεννήθηκε στο Eisenach της Γερμανίας, από μια οικογένεια εργαζομένων μουσικών.

Η ζωή του

Το 1695, όταν ήταν μόλις εννέα ετών, οι γονείς του πέθαναν και στάλθηκε για να ζήσει με τον αδερφό του, Johann Christoph, έναν μουσικό. Ενώ ζούσε με τον αδερφό του έμαθε το μουσικό πληκτρολόγιο και σπούδασε μόνος του τη σύνθεση.
Εργάστηκε στη συνέχεια ασχολούμενος με τη μουσική, έπειτα ως συνθέτης δικαστηρίου στο Cöthen (τώρα Köthen) και στη συνέχεια ως μουσικός διευθυντής στην εκκλησία του St. Thomas στη Λειψία, παράγοντας πολλές εκατοντάδες χορωδιακά και οργανικά έργα (και εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες χειρόγραφων μερών).
Ο Μπαχ παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε οκτώ παιδιά, τρία από τα οποία έγιναν αξιοσημείωτοι συνθέτες. Ήταν ένας ευσεβής  άνθρωπος και χριστιανός και γνώριζε την τραγωδία: η πρώτη του γυναίκα πέθανε ξαφνικά ενώ έλειπε για δουλειά. 12 από τα 20 παιδιά του πέθαναν στην παιδική ηλικία. ένας από τους γιους του είχε σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες και ένας άλλος έφυγε από το σπίτι στην εφηβεία και πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

Γιατί ξεχώρισε η μουσική του;

Το στυλ του Μπαχ είναι μπαρόκ, που χαρακτηρίζεται από πολλές νότες, απλούς ρυθμούς και σταθερές μεταβολές της υποκείμενης αρμονίας.
Αλλά διερεύνησε την αρμονία πολύ πιο βαθιά από άλλους συνθέτες της εποχής: σε σύγκριση με τον Handel ή τον Vivaldi, η μουσική του Μπαχ μπορεί να περιέχει εξαιρετικά σημεία με «τζαζ» χορδές.
Είναι επίσης «απόλυτη μουσική» – με άλλα λόγια, φαίνεται να υπάρχει εκτός από οποιοδήποτε συγκεκριμένο όργανο, ως μια κατασκευαστική ιδέα από μόνη της. Κατά συνέπεια, το ίδιο κομμάτι μπορεί να λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά σε πιάνο όσο κιθάρα, σαν χορωδία ή ορχηστρική διάταξη, σύμφωνα με το bl.uk.
Στο παρακάτω μουσικό βίντεο θα βρείτε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μπαχ που άλλαξαν ριζικά τη μουσική σκηνή.

Μουσικό βίντεο

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr