Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετωπική Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Βουλή για τη βία - Τι ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός

Μετωπική Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Βουλή για τη βία – Τι ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός

Εν μέσω μιας μετωπικής όπως αναμένεται να εξελιχθεί σύγκρουσης στη βουλή με τον Αλ. Τσίπρα, αύριο το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει ένα περίγραμμα πρωτοβουλιών για το ζήτημα της βίας.

Εν μέσω μιας μετωπικής όπως αναμένεται να εξελιχθεί σύγκρουσης στη βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα, αύριο το πρωί στις 10:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία θα απαντήσει, να παρουσιάσει ένα περίγραμμα πρωτοβουλιών για το ζήτημα της βίας .

Το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα

Η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να κινηθεί ως προς το ποιος έχει την ευθύνη για την κοινωνική ένταση που έχει παραχθεί το τελευταίο διάστημα από τη στάση της αστυνομίας.

Πάντως στην αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να συνυπάρχει το μαστίγιο και το καρότο μεταξύ των δύο μονομάχων, όπου οι αλληλοκατηγορίες για το ποιος υποκινεί τις εντάσεις και το διχασμό συνυπάρχει με μηνύματα της μιας προς την άλλη πλευρά να κάνουν ένα βήμα πίσω για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Σήμερα μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έριξε εκ νέου το γάντι προς τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας με νόημα:

«Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές με το μήνυμά του ότι δεν είναι η ώρα για διχασμούς, δεν είναι η κυβέρνηση που υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση. Το καταστήσαμε σαφές. Θα συζητηθούν όλα αυτά αύριο θεσμικά στη βουλή, όπου θα προσέλθει ο πρωθυπουργός. Θυμίζω ότι μιλάει πρώτος ο κ. Τσίπρας ως ερωτών. Ελπίζω ότι θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Πάντως το μέγαρο Μαξίμου επιμένει να πιέζει το ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από τις καθημερινές πλέον διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά της αστυνομικής βίας.

Δεν υπάρχει διάκριση στη βία

Είναι χαρακτηριστική η αιχμή που άφησε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του Μαξίμου για τη θέση –κατηγορία προς την κυβέρνηση- του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η βία φέρνει βία».

«Η βία δεν φέρνει βία, ούτε υπάρχει καλή και κακή βία. Πίσω από αυτή τη δήλωση (σ.σ. εννοεί του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η βία φέρνει βία») κατά τη γνώμη μας κρύβεται μία διάκριση για καλή και κακή βία. Διάκριση τέτοια δεν υπάρχει» είπε με νόημα η κα Πελώνη.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιστρατεύει στη ρητορική της τη σύνδεση των διαδηλώσεων με την έξαρση της πανδημίας υποστηρίζοντας ότι οι συγκεντρώσεις αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκης ο Άκης Σκέρτσος κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο εμπρηστής

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη στείλει τα μηνύματά του μέσω της τελευταίας παρέμβασης Τσίπρα και επιμένει πως «εμπρηστής» στην κλιμάκωση της έντασης και του διχασμού είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του Νάσου Ηλιόπουλου για την αστυνομική επέμβαση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που έκανε λόγο για επίδειξη πυγμής τονίζοντας ότι «το σημερινό σόου σε μια κινητοποίηση που είχε ήδη ανακοινωθεί ότι τελειώνει σήμερα απλά δείχνει τον πανικό του σερίφη που παριστάνει τον υπουργό προστασίας του πολίτη».

Πάντως το όλο κλίμα μεταξύ των δύο μονομάχων καταγγέλλεται για διαφορετικούς λόγους από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Θα θρηνήσουμε θύματα

Μάλιστα η Φώφη Γεννηματά σήμερα έκανε δραματική έκκληση να μην πραγματοποιηθεί η αυριανή τετ α τετ μονομαχία των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα και αντ’ αυτού να προγραμματιστεί συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία και να εκτονωθεί η ένταση.

«Μη ρίχνετε άλλο λάδι στη φωτιά θα θρηνήσουμε θύματα» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «παίζει με τη φωτιά» και μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα «επιλέγετε μια στημένη  σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση,  με βιαιότητες και όξυνση και θύματα την κοινωνία και τη δημοκρατική ομαλότητα».

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ κατήγγειλε αλχημείες για την παράκαμψη του κανονισμού της Βουλής προκειμένου να διεξαχθεί η αυριανή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό.

«Βάστα με να σε βαστώ να ανεβούμε στο Βουνό. Η άτυπη συμφωνία των πόλων του διχασμού φάνηκε και από την αλχημεία παράκαμψης του κανονισμού της Βουλής» ανέφερε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο κ. Κεγκέρογλου.

Το «όχι στο διχασμό» αποτελεί σύνθημα του «νόμου και της τάξης»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με φόντο την αυριανή συζήτηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Σας βολεύει και τους δύο η μεταξύ σας αντιπαράθεση. Τα κοκοράκια πάντα παράγουν θέαμα για το κοινό. Δεν παύουν όμως να είναι κοκοράκια. Τα βλέπουμε καθημερινά. Ο ΣΥΡΙΖΑ να σας κατηγορεί για τις ακροδεξιές εμμονές σας κι εσείς να προσπαθείτε να παρουσιάσετε τον ΣΥΡΙΖΑ, σώνει και καλά, ως τον οργανωτή των κινητοποιήσεων. Έλεος πια!».

Ο γραμματέας του ΚΚΕ καταγγέλλοντας στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις της αστυνομίας και ύπαρξη φασιστικών και χρυσαυγίτικων δυνάμεων στις τάξεις της, κατήγγειλε ως συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Κάνοντας δε, λόγο για «εικόνες από το μέλλον αλλά και το παρελθόν, είναι πρόβες για αυτά που έρχονται» τόνισε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση: «Σας το λέμε και ακούστε το καλά: Δεν θα καταφέρετε να κλείσετε το στόμα του λαού. Λογαριάζετε όμως χωρίς τον ξενοδόχο».

Στο πλαίσιο αυτό ο γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι «η ΝΔ κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα ήδη ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο για τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. Και τώρα, νόμο το νόμο, το αναβαθμίζει προς το χειρότερο αυτό το νομοθετικό πλαίσιο. Γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει ως βολικό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Λέτε και οι δύο μαζί, πολλές φορές ακόμα και με τα ίδια λόγια. «Ομοψυχία», «κοινωνική ειρήνη», «όχι στον διχασμό», «ομαλότητα» και πολλά άλλα που αποτελούν τα συνθήματα του «Νόμου και της Τάξης».

«Δεν μπορεί να υπάρχει ομοψυχία με το άδικο, γιατί τελικά στην άδικη και εκμεταλλευτική κοινωνία όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από την υποταγή των πολλών, των αδικημένων, των καταπιεσμένων» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Μποϊκοτάζ

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μποϊκοτάρει την αυριανή συζήτηση και να απέχει από τη Βουλή λέγοντας ότι «Ο διχασμός […] είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και τον χρησιμοποιεί ως μέσο διαφυγής».

Προς αυτή την κατεύθυνση ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι «ο δικομματισμός είναι σύμμαχος της κυβέρνησης» καθώς ευνοεί την πόλωση, τον δυισμό, τον δικομματισμό.

Επέκρινε τον πρωθυπουργό που δεν επέλεξε αύριο να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του έχει καταθέσει και εκτίμησε ότι αυτό που θα γίνει την Ολομέλεια μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι «μια οπερέτα, μια κοκορομαχίας που στόχο έχει την κάλυψη του κ. Χρυσοχοΐδη».

Ο κ. Βαρουφάκης απευθύνθηκε και στο ΚΚΕ που δεν αποδέχθηκε την πρότασή του για κοινό μέτωπο αγώνα λέγοντας ότι μας είπατε ότι «δεν θέλετε συμφωνίες κορυφής που να ξεπλένουν την συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ολιγαρχία. Ούτε εμείς την θέλουμε. Όμως, τώρα είναι η ώρα για συντονισμένη δράση εναντίον του κράτους-τρομοκράτη και αρπακτικού».

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024