Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελέα : Η πρώτη έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών

Ελέα : Η πρώτη έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών

Η Ελέα, που άκμασε κατά τους Ύστερους Κλασικούς και τους Ελληνιστικούς Χρόνους, ήταν το σημαντικότερο οικιστικό κέντρο της Ελεάτιδας (περιοχής μεταξύ του Νεκρομαντείου του Αχέροντα και της Παραμυθιάς, όπου κατοικούσε το φύλο των Ελεατών Θεσπρωτών)

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, στην ευρύτερη περιοχή της κωμόπολης της Παραμυθιάς, βρίσκονται δύο αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι, η Ελέα και ο Άγιος Δονάτος.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελέας εντοπίζεται σε πλαγιά των ορέων της Παραμυθιάς, ανατολικά της Χρυσαυγής, χωριού με πλατάνια, τρεχούμενα νερά, γραφικές πεζούλες και γεφυράκια.

Η φύσει οχυρή θέση στην οποία ήταν χτισμένη η Ελέα επιτρέπει τον έλεγχο του συνόλου σχεδόν της κοιλάδας των ποταμών Αχέροντα και Κωκυτού, που αποτελούσε την επικράτεια της αρχαίας πόλης.

Εξ όσων γνωρίζουμε, στο β’ μισό του 4ου αιώνα π.Χ. δημιουργήθηκαν στην περιοχή της Θεσπρωτίας οι πρώτες οχυρωμένες πόλεις με πλήρη οικιστική οργάνωση.

Πηγή: Δήμος Σουλίου

Μία από αυτές υπήρξε η Ελέα, που ιδρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. (περί το 360 π.Χ.) και αποτέλεσε την πρώτη έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών, πριν από τη Γιτάνη (Τιτάνη).

Η Ελέα, που άκμασε κατά τους Ύστερους Κλασικούς και τους Ελληνιστικούς Χρόνους, ήταν το σημαντικότερο οικιστικό κέντρο της Ελεάτιδας (περιοχής μεταξύ του Νεκρομαντείου του Αχέροντα και της Παραμυθιάς, όπου κατοικούσε το φύλο των Ελεατών Θεσπρωτών).

Διέθετε ισχυρή πολυγωνική οχύρωση (τα σωζόμενα τείχη έχουν ύψος που φθάνει τα επτά μέτρα και πάχος που αγγίζει τα τέσσερα μέτρα) με δύο κύριες πύλες, αγορά με στοές, ναό για τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων, δημόσια κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες.

Πηγή: Δήμος Σουλίου

Όπως υποδηλώνουν τα νομισματικά σύμβολα της πόλης, που σχετίζονται με την Περσεφόνη και τον Άδη, το Νεκρομαντείο (Νεκυομαντείο) του Αχέροντα, το πλέον φημισμένο στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, τελούσε υπό την επιρροή της Ελέας.

Ο οικισμός της Ελέας καταστράφηκε το 167 π.Χ. από τα ρωμαϊκά στρατεύματα και εγκαταλείφθηκε οριστικά, μαζί με τα υπόλοιπα σημαντικά οικιστικά κέντρα της Θεσπρωτίας.

Πηγή: Δήμος Σουλίου

Με την Ελέα σχετίζονται πολυάριθμα οχυρωματικά έργα των Ύστερων Κλασικών και των Ελληνιστικών Χρόνων στους πρόποδες των ορέων της Παραμυθιάς και στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα από αυτά είναι η ακρόπολη του Αγίου Δονάτου Ζερβοχωρίου, νοτίως του αρχαιολογικού χώρου της Ελέας.

Η κατασκευή του οχυρού του Αγίου Δονάτου αποσκοπούσε στην εποπτεία και τον έλεγχο της κοιλάδας του Κωκυτού και εν γένει της επικράτειας της Ελέας από το Κοινό των Θεσπρωτών.

Μετά τη ρωμαϊκή καταστροφή του 167 π.Χ. κατασκευάστηκε στο εσωτερικό της ακρόπολης πολυτελής οικία, ενώ κατά τους Νεότερους Χρόνους οικοδομήθηκε εντός του οχυρωματικού έργου εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Δονάτο (στην τοιχοποιία του χρησιμοποιήθηκε αρχαίο οικοδομικό υλικό).

Αεροφωτογραφία του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Δονάτου (πηγή: ΥΠΑΙΘΠΑ – ΛΒ΄ ΕΠΚΑ)

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024