Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊος - Γερμανία : Η πανδημία επιδεινώνει την κοινωνική ανισότητα

Κοροναϊος – Γερμανία : Η πανδημία επιδεινώνει την κοινωνική ανισότητα

Σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην αυξανόμενη, αλλά προϋπάρχουσα, ανισότητα είναι η εργασία και η εκπαίδευση.

Η πανδημία του κοροναϊού αύξησε την κοινωνική ανισότητα στη Γερμανία, όπως προκύπτει από έκθεση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην αυξανόμενη, αλλά προϋπάρχουσα, ανισότητα είναι η εργασία και η εκπαίδευση.

Υπέρ της μείωσης των εισοδηματικών ανισοτήτων

Τα τρία τέταρτα των πολιτών της δυτικής και το 80% της ανατολικής Γερμανίας υπέρ της μείωσης των εισοδηματικών ανισοτήτων.

Η έκθεση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι σχεδόν ένας στους πέντε ανειδίκευτους, απλούς υπαλλήλους και χαμηλού εισοδήματος πολίτες έχουν οικονομικές δυσκολίες. Άτομα από αυτήν την ομάδα χάνουν επίσης τις δουλειές τους πιο συχνά.

Άτομα με ανώτερη εκπαίδευση και περισσότερο εξειδικευμένοι έχουν μεν οικονομικές δυσκολίες λόγω του κοροναϊού, αλλά μόνο ο ένας στους δέκα.

Επίσης, κάθε τέταρτος γονέας που μεγαλώνει μόνος/-η παιδιά και κάθε τέταρτος αυτοαπασχολούμενος έχει οικονομικές δυσκολίες λόγω του κοροναϊού, ενώ οι μετανάστες αισθάνονται τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης σχεδόν σε διπλάσιο βαθμο από ότι οι υπόλοιποι πολίτες.

Άνοιξε η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών

Σύμφωνα με τους ειδικούς που συμμετείχαν στην έρευνα, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Γερμανία, το οποίο αυξάνεται εδώ και πολύ καιρό, έχει φτάσει τώρα στο υψηλότερο επίπεδο. Οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες στη Γερμανία εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνική προέλευση.

Η κρίση του κορονοϊού δείχνει για άλλη μια φορά ότι οι υλικές απαιτήσεις επηρεάζουν επίσης τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στην περίπτωση των ψηφιακών μορφών διδασκαλίας, για τις οποίες απαιτούνται ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet.

Η κοινωνική ανισότητα είναι εμφανής και στην τηλεργασία: Άτομα από τα χαμηλότερα αμοιβόμενα επαγγέλματα τηλεργάστηκαν σπάνια κατά το πρώτο lockdown: το ποσοστό ήταν μικρότερο από 6%.

Στην ανώτερη εισοδηματική κλίμακα της κοινωνίας, σχεδόν τα δύο τρίτα των επαγγελματικών ομάδων τηλεργάσθηκαν τουλάχιστον εν μέρει.

Τέλος, μόνο το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας θεωρεί δίκαιο το ακαθάριστο εισόδημά του. Η τρέχουσα κατανομή του εισοδήματος θεωρείται μάλιστα από τους χαμηλόμισθους σε μεγάλο βαθμό ως άδικη. Το ποσοστό αυτών που υποστηρίζουν ότι το κράτος πρέπει να δεσμευτεί για τη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων είναι επίσης πολύ υψηλό.

Σύμφωνα με την έκθεση, το υποστηρίζουν αυτό σχεδόν τα τρία τέταρτα των πολιτών στη δυτική Γερμανία, ενώ στην ανατολική Γερμανία το 80% περίπου των πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024