Αν αγαπάτε τον καφέ, ίσως θα ήταν καλύτερο να μην διαβάσετε το παρακάτω κείμενο – γιατί δεν αποκλείεται να αποφασίσετε να τον αποχαιρετίσετε για πάντα.

Ένας γιατρός έγινε viral αποκαλύπτοντας ένα… μυστικό συστατικό του καφέ μας, που θα προτιμούσαμε να μην είχαμε μάθει ποτέ.

ο Δρ. Καράν Ραζ, από την Αγγλία, ανάρτησε βίντεο στο TikTok στο οποίο τοποθετείται ξεκάθαρα:

«Απλώς να ξέρετε ότι αν πίνετε καφέ, πίνετε και κατσαρίδες», τονίζει.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον Δρ. Ραζ, ο αλεσμένος καφές που ψωνίζουμε από τα σουπερμάρκετ, περιέχει και «αλεσμένες κατσαρίδες».

«Ένα ποσοστό των κόκκων καφέ μολύνεται από κατσαρίδες και άλλα έντομα», εξηγεί.

«Συνήθως κατά την επεξεργασία του καφέ, κάποια έντομα δεν απομακρύνονται. Επομένως απλώς ψήνονται και αλέθονται μαζί με τους κόκκους».

Ο Δρ. Ραζ συνεχίζει λέγοντας ότι οι περισσότερες ρυθμιστικές αρχές επιτρέπουν την ύπαρξη μερικών εντόμων στα τρόφιμα.

Τι ποσοστό επιτρέπεται να περιλαμβάνεται;

Στις ΗΠΑ, ο FDA επιτρέπει περίπου δύο έντομα ανά 100 γρ. παγωμένων μούρων, ενώ στη σοκολάτα επιτρέπονται 60 τμήματα εντόμων ανά 100 γρ.

Η Αυστραλή τεχνολόγος τροφίμων και ιδρυτής του Edible Bug Shop, Σκάι Μπλάκμπερν δήλωσε στο SBS Food το 2017 ότι οι Αυστραλοί καταναλώνουν περίπου ένα κιλό εντόμων κάθε χρόνο.

Όπως εξήγησε, τα έντομα βρίσκονται συνήθως στο αλεύρι, τα ζυμαρικά, τη σοκολάτα και τους φρουτοχυμούς.

Όμως δεν είναι ανάγκη να το παίρνουμε και τόσο βαριά. Για παράδειγμα οι κατσαρίδες είναι… θαυμάσια πηγή πρωτεΐνης.

Κάποιες εταιρείες, μάλιστα, πουλούν διάφορα βρώσιμα έντομα ως υπερτροφές.

Όμως οι χρήστες του TikTok δεν ενθουσιάστηκαν με την αποκάλυψη του Δρ. Ραζ.

«Θα προτιμούσα να μην το μάθω ποτέ», έγραψε μια γυναίκα, ενώ μια άλλη τον κατηγόρησε ότι κατέστρεψε το πρωινό της τελετουργικό.

Όμως υπήρξαν και άλλοι που το είδαν πιο αισιόδοξα: «Δεν είχα ιδέα ότι οι κατσαρίδες είναι τόσο νόστιμες», έγραψε ένας άνδρας.