Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όταν ήσασταν κυβέρνηση κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τι κάνατε για να αλλάξουν τα πράγματα στην Αστυνομία;

Όταν ήσασταν κυβέρνηση κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τι κάνατε για να αλλάξουν τα πράγματα στην Αστυνομία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την αστυνομική αυθαιρεσία στη Νέα Σμύρνη και προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί πολιτικά. Όμως, δεν λέει κουβέντα για τη δική του ευθύνη για την κατάσταση στα σώματα ασφαλείας

Όλη μας αγανακτήσαμε με τις εικόνες αστυνομικής αυθαιρεσίας στη Νέα Σμύρνη. Δεν είχαν καμία σχέση με «τήρηση τάξης». Ήταν ακριβώς η αυταρχική νοοτροπία που κάνει τους πιτσιρικάδες να βλέπουν τους «μπάτσους» ως εχθρούς.

Και δεν ήταν θέμα «υπερβάλλοντος ζήλου». Ούτε «μεμονωμένο περιστατικό». Υπάρχουν νοοτροπίες που αναπαράγονται συστηματικά, κουλτούρες βίας που γίνονται ανεχτές και διαχρονικές ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών που δεν αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα.

Γιατί αυτή η κατάσταση δεν ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019.

Το λέω αυτό γιατί χαζεύοντας στα social media του ΣΥΡΙΖΑ έπεσα πάνω στην ανακοίνωση της οργάνωσης Νέας Σμύρνης, που συνόδευε αρκετές φωτογραφίες. Η λεζάντα έλεγε: «Σήμερα 8 Μάρτη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έκαναν επίσκεψη στο σημείο που έγινε χθες θέατρο αστυνομικής αυθαιρεσίας με εντολή Ν.Δ. Το θέμα δεν θα τελειώσει εκεί». Μεταξύ των βουλευτών που έκαναν επίσκεψη και αυτοψία στην πλατεία της Νέας Σμύρνης διακρίνουμε τον αψύκορο Παύλο Πολάκη, τον πρώην υπουργό Διαστήματος, γνωστό για τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα, Νίκο Παππά, την κ. Ραλλία Χρηστίδου, τον πρώην υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφα, την πρώην υφυπουργό, Θεανώ Φωτίου, τον πρώην υπουργό για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιάννη Μουζάλα και άλλα στελέχη της πρώην κυβέρνησης της χώρας. Ο μόνος που έλειπε ήταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Προφανώς και θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι όταν έχει υπάρξει ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει τέτοια κατακραυγή, εύλογο είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να φωνάξει, να καταγγείλει, να πάει ακόμη και να κάνει επίσκεψη επί τόπου γιατί η πολιτική έχει και τη θεατρικότητα της.

Μόνο που όταν κυβερνούσες έως το καλοκαίρι του 2019 και άρα έχεις ευθύνη για το πώς διαμορφώθηκαν αυτές οι καταστάσεις στην αστυνομία, δεν μπορείς απλώς να καταγγέλλεις την τωρινή κυβέρνηση.

Για την ακρίβεια: δεν μπορείς να καταγγέλλεις την κυβέρνηση χωρίς να εξηγείς και να προτείνεις πώς μπορεί να υπάρξει μια άλλη κατάσταση στην αστυνομία και κυρίως χωρίς να κάνεις αποτίμηση (και αυτοκριτική) για όσα εσύ δεν έκανες όταν είχες την εξουσία για τέσσερα χρόνια.

Γιατί μια κυβέρνηση μέσα σε τέσσερα χρόνια θαύματα δεν μπορεί να κάνει. Όμως, μπορεί να αλλάξει τα πράγματα σε συγκεκριμένους τομείς.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτά τα θέματα δεν άλλαξε τα πράγματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα για να απαντηθεί το πρόβλημα της ιδεολογικής κυριαρχίας της ακροδεξιάς σε μεγάλο μέρος του αστυνομικού προσωπικού, ούτε για τους ενεργούς φασιστικούς πυρήνες και μάλιστα σε μονάδες κρίσιμες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναδιοργάνωσε ούτε επανεκπαίδευσε τις μονάδες που έχουν την ευθύνη της «αποκατάστασης της τάξης», ώστε να μην έχουμε κρούσματα αυθαιρεσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπέδωσε μηχανισμούς λογοδοσίας και πραγματικής απόδοσης ευθυνών, που να εξασφαλίζουν ότι οι αστυνομικοί που αυθαιρετούν, δεν θα μένουν ατιμώρητοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε τα επιχειρησιακά σχέδια των ειδικών μονάδων, ώστε μη σκέφτονται μόνο με τη λογική «ψεκάστε, δείρτε τελειώσατε», ούτε επεξεργάστηκε ένα μοντέλο αστυνόμευσης που να εξασφαλίζει την υπεράσπιση των βασικών δικαιωμάτων. Ακόμη και αυτές τις… αύρες που τώρα τις καταγγέλλει μια χαρά τις είχε χρησιμοποιήσει!

Και βέβαια καμιά αυτοκριτική δεν κάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ για τις εκατοντάδες καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και επί των ημερών τους αλλά και για τις αρκετές φορές που και αυτοί χρησιμοποίησαν τα ΜΑΤ ακόμη και εναντίον των συνταξιούχων.

Γι’ αυτό και ας αφήσουν τις «θεατρικές» επισκέψεις, τις… φωτογραφίες στη Νέα Σμύρνη και την προσπάθεια να συγκαλύψουν τη δική τους αδυναμία να έχουν πολιτική με το να προσπαθούν να καπηλευτούν κάθε διαμαρτυρία για να δείξουν ότι «κάνουν αντιπολίτευση» την ώρα που η ελληνική κοινωνία αναρωτιέται: «έχει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι να αντιπροτείνει;».

Η Αστυνομία χρειάζεται πολύ δουλειά για να εκδημοκρατιστεί πραγματικά. Δουλειά που αμέλησε να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί και επί των ημερών τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν πέρασαν καθόλου καλά. Και αυτό ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει να το ξεχάσουμε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024