Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υψιστος συναγερμός στην Αττική για τον κοροναϊό – Σκέψεις για μετατροπή νοσοκομείων αποκλειστικά για covid περιστατικά

Υψιστος συναγερμός στην Αττική για τον κοροναϊό – Σκέψεις για μετατροπή νοσοκομείων αποκλειστικά για covid περιστατικά

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr υπάρχει στο τραπέζι του υπουργείου να μετατραπούν τρία νοσοκομεία της Αττικής αποκλειστικά σε νοσοκομεία covid - Αύριο οι ανακοινώσεις από Μητσοτάκη και Κικίλια

Εκτακτο σχέδιο για την αποσυμφόρηση του συστήματος Υγείας και συγκεκριμένα των νοσοκομείων της Αττικής, έχει στα σκαριά το υπουργείο Υγείας. Ενα plan B που είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο βάρος που προκύπτει από την αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων.

Το σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή απλών κλινικών σε κλίνες ειδικά για ασθενείς με κοροναϊό ενώ εφόσον χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί το ύψιστο όπλο που έχει στα χέρια της το υπουργείο. Δηλαδή τη μετατροπή ολόκληρων νοσοκομείων της Αττικής αποκλειστικά σε νοσοκομεία… κοροναϊού. Αύριο ο πρωθυπουργός, μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, θα παρουσιάσουν ολόκληρο το σχέδιο για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Αττικής προκειμένου να αντέξουν το τρίτο κύμα πανδημίας.

Τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο το τελευταίο διάστημα.

Δυστυχώς αυτό που φοβόντουσαν και περίμεναν εξ΄αρχής οι ειδικοί γίνεται πραγματικότητα, καθώς όπως έχουν τονίσει είναι μαθηματικά επιβεβαιωμένο πως η αύξηση κρουσμάτων θα οδηγήσει και σε αύξηση νοσηλειών και σε δεύτερο χρόνο σε αύξηση διασωληνωμένων.

Για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο επιχειρησιακός  σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προκειμένου αφενός να εξασφαλιστούν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς Covid, αφετέρου να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας ώστε να μπορέσουν να «απορροφήσουν» όλη τη πίεση που δέχονται.

Οι τεχνικές συσκέψεις των υγειονομικών αρχών, αλλά και οι συσκέψεις στρατηγικής των ανωτάτων στελεχών του υπουργείου Υγείας είναι καθημερινές και συνεχείς.

Κοινός στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση της δυναμικότητας του ΕΣΥ και πιο συγκεκριμένα η εξεύρεση νέων κλινών ΜΕΘ για τους ασθενείς Covid-19.

Πρόκειται για ένα αρκετά περίπλοκο, δυναμικό σχέδιο, αν σκεφτεί κανείς πως τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν πέντε φορές μεγαλύτερη δυναμική από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς δέχονται περιστατικά από τα νησιά και τους γύρω νομούς και περιφέρειες.

Στον σχεδιασμό άλλωστε εντάσσεται και ο ιδιωτικός τομέας, ενώ υπάρχει και δεύτερος σχεδιασμός σχετικά με τους ασθενείς που δεν νοσούν από κοροναϊό, αλλά χρειάζονται διασωλήνωση.

Στη χτεσινή σύσκεψη που είχε στο υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας με ανώτατα στελέχη του υπουργείου τέθηκαν επί τάπητος τρία βασικά στάδια ενίσχυσης δομών ΕΣΥ.

Παρεμβάσεις για επιπρόσθετες ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Αττικής

Το πρώτο σχέδιο είναι η μετατροπή απλών κλινών, ολόκληρων κλινικών αλλά και ΜΕΘ σε χώρους αποκλειστικά ΜΕΘ – Covid.

Ήδη από πέρσι έχουν διπλασιαστεί οι ΜΕΘ των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, ωστόσο λόγω της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής γίνονται προσπάθειες ώστε από τις 300 κλίνες Covid , οι ΜΕΘ να φτάσουν τις 340 μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στην προσπάθεια εξεύρεσης επιπλέον κλινών ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19 θα συμβάλλουν κι άλλο τα νοσοκομεία της Αττικής.

Συγκεκριμένα θα παραχωρηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19  άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ από τον Ευαγγελισμό, 9 από την Αγία Όλγα, 14 από τον Ερυθρό Σταυρό και από το ΚΑΤ, καθώς επίσης από το Αττικόν και το Τζάνειο.

Πάντως το παραπάνω σχέδιο δεν είναι αρκετό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία, την ώρα μάλιστα που χτες για πρώτη φορά από τις 5 Ιανουαρίου, ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 400.

Στη μάχη και οι ιδιωτικές κλινικές – Αυξάνεται ο αριθμός κλινών που παραχωρούν στον ΕΣΥ

Στη μάχη έχουν μπει ήδη και ιδιωτικές κλινικές στην Αττική ώστε να αποσυμφορήσουν τα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας τα οποία δέχονται ασφυκτική πίεση αυτή την περίοδο.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εξασφαλίσει κρεβάτια εντατικής θεραπείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία ώστε να νοσηλεύονται εκεί non-covid ασθενείς.

Μέχρι στιγμής περίπου 120 κλίνες σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων στην Αττική έχουν παραχωρηθεί στο ΕΣΥ, προκειμένου το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση διασωληνωμένων και νοσηλευομένων με κοροναϊό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως περισσότερες ιδιωτικές κλινικές θα δηλώσουν την προθυμία τους κι έτσι να παραχωρήσουν κι άλλες κλίνες ΜΕΘ.

Στο τραπέζι και η μετατροπή νοσοκομείων αποκλειστικά για Covid περιστατικά

Στο τραπέζι πάντως των υγειονομικών αρχών βρίσκεται ακόμη ένα εφεδρικό σχέδιο το οποίο εξετάζεται διαρκώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr υπάρχει στο τραπέζι του υπουργείου να μετατραπούν τρία νοσοκομεία της Αττικής αποκλειστικά σε νοσοκομεία covid. Τα νοσοκομεία αυτά δηλαδή θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς με κοροναϊό.

Στο σχέδιο αυτό εξετάζεται η μετατροπή του Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε non covid νοσοκομείο, ώστε τα περιστατικά που κανονικά θα διακομίζονταν στα άλλα νοσοκομεία να πηγαίνουν στο ΝΙΜΤΣ.

Σε κάθε περίπτωση πηγές του υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για ένα δυναμικό, real time σχέδιο που επικαιροποιείται συνεχώς.

Μόνο περιστατικά εντατικής θεραπείας από άλλους νομούς

Τέλος για την καταπολέμηση της πίεσης που ασκείται, στον σχεδιασμό εντάσσεται και η διακοπή διακομιδών από άλλους νομούς. Φυσικά σε αυτό εξαίρεση θα αποτελούν τα περιστατικά που χρήζουν εντατικής θεραπείας.

Δεδομένης επίσης του υψηλού αριθμού περιστατικών που διακομίζονται από όμορους νομούς, στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών βρίσκονται και το άνοιγμα επιπλέον κλινών σε Χαλκίδα και Κόρινθο, ώστε να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία της Αττικής.

Δωρεά 18 κλινών ΜΕΘ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021»

Την ίδια ώρα το ΕΣΥ εξοπλίζεται με ακόμη 18 κλίνες ΜΕΘ

Συγκεκριμένα η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» προσαρμόζοντας τις δράσεις της στα νέα δεδομένα, που επιβάλλει η μεγάλη μάχη εναντίον της πανδημίας, και με διάθεση συνδρομής της Πολιτείας στην αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών του τομέα της Υγείας, προχώρησε στην δωρεά 18 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με την δωρεά αυτή η Επιτροπή εκπληρώνει έναν βασικό στόχο που είχε θέσει από την αρχή της λειτουργίας της. Αυτός είναι πως πρέπει οι δράσεις και οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση να απηχούν τις ανάγκες και τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας και να αφήνουν, στο μέτρο του δυνατού, μια κληρονομιά για την επόμενη ημέρα.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής

Υπενθυμίζεται πως οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία που έγιναν χτες ανήλθαν στις 259, με τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας να φτάνει τους 292 ασθενείς.

Τα νοσοκομεία που έχουν μείνει χωρίς διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι το «Σωτηρία», ο «Ευαγγελισμός» και το Σισμανόγλειο, ενώ ελάχιστες είναι πλέον οι κλίνες ΜΕΘ που έχουν μείνει σε «Αττικόν», «Θριάσιο»,«Ασκληπιείο», «Ελπίς», ΚΑΤ», «Αγία Ολγα», «Ερυθρός Σταυρός», «Γ. Γεννηματάς» και ΝΙΜΤΣ.

Οι κενές κλίνες σε ΜΕΘ της Αττικής ανέρχονται συνολικά σε 26.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024