Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η απάντηση του Λ. Χαραλαμπόπουλου στο «θα φτύσεις το γάλα που βύζαξες» της Έλενας Ακρίτα

Η απάντηση του Λ. Χαραλαμπόπουλου στο «θα φτύσεις το γάλα που βύζαξες» της Έλενας Ακρίτα

Η απάντηση του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου στην ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα που επέλεξε να σχολιάσει ρεπορτάζ του in.gr με τη φράση «θα φτύσεις το γάλα που βύζαξες» - Με τους εκβιασμούς και τις απειλές της η κ. Ακρίτα ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή

Πριν από μερικές μέρες η κ. Έλενα Ακρίτα αποφάσισε να απαντήσει σε ένα ρεπορτάζ που γράψαμε στο in.gr με μια ανάρτηση στην προσωπική της ιστοσελίδα στο facebook που ήταν γεμάτη από ψευδείς, συκοφαντικούς και απειλητικούς χαρακτηρισμούς για εμένα αλλά και συνολικά για το in.gr και τους δημοσιογράφους που απασχολούνται σε αυτό.

Επειδή θεωρώ ότι το θέμα αυτό δεν είναι απλώς άλλη μια αντιπαράθεση γύρω από ένα δημοσίευμα, αλλά κάτι που αφορά την ουσία της ελευθερίας του λόγου και το εάν και σε ποιο βαθμό οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να λειτουργούν υπό την απειλή και τον εκβιασμό ότι εάν το κάνουν θα βρεθούν στο στόχαστρο δημόσιων προσώπων που αξιοποιούν τη μεγάλη απήχησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εξαπολύουν απειλές και συκοφαντίες, αποφάσισα να στείλω στην Έλενα Ακρίτα την παρακάτω εξώδικη πρόσκληση, δήλωση, διαμαρτυρία ζητώντας να κατεβάσει τη συγκεκριμένη ανάρτηση.

Γιατί στη δημοσιογραφία, όπως και γενικότερα στη ζωή, υπάρχουν και «κόκκινες γραμμές». Και η κ. Ακρίτα τις ξεπέρασε κατά πολύ.

Ακολουθεί όλο το εξώδικο σε word και pdf

ΕΝΩΠΙΟΝ

ΠΑΝΤΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Του Ελευθέριου Χαραλαμπόπουλου του Αθανασίου, κατοίκου Καλλιθέας, Λεωφόρος Συγγρού, αριθ. 340 (ΤΚ 176 73).

Κατά

Της Έλενας Ακρίτα του Λουκή, κατοίκου Φιλοθέης…..

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας που διεξήχθη για τα θέματα που αφορούν τις πρόσφατες καταγγελίες στο χώρο του θεάματος, αναρτήθηκε την 22-02-2021 και ώρα 12:07μμ στον ιστότοπο www.in.gr ρεπορτάζ με τον τίτλο «Σταμάτης Λινάρδος: Χαϊκάλης και Ακρίτα μου “έκοψαν την καριέρα”» με σύνδεσμο το https://www.in.gr/2021/02/22/greece/stamatis-linardos-xaikalis-kai-akrita-mou-ekopsan-tin-kariera/

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ στηριζόταν σε επώνυμη καταγγελία που είχε γίνει σε θεσμικό όργανο, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, αποσπάσματα της οποίας αναπαρήγαγε εντός εισαγωγικών, και δημοσιεύτηκε, αφού πρώτα η δημοσιογραφική έρευνα είχε επιβεβαιώσει ότι αναφερόταν σε πραγματικά περιστατικά, ως επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία.

Την ίδια ημέρα, και λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του εν λόγω ρεπορτάζ, ήτοι την 22-02-2021 και ώρα 13:19, δημοσιεύσατε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, από την σελίδα σας με το όνομα https://www.facebook.com/elenaakrita, δημόσια ανάρτηση που αφορά το συγκεκριμένο ρεπορτάζ και το πρόσωπό μου – προτού στείλετε οιαδήποτε απάντηση με τη δική σας άποψη ή εξώδικη δήλωση, πρόσκληση ή διαμαρτυρία ως θα οφείλατε, εάν μη τι άλλο ηθικά.

Πυρήνας του κειμένου της συγκεκριμένης ανάρτησης δεν είναι τόσον η αντίρρηση προς το συγκεκριμένο ρεπορτάζ ως και η καταγραφή της διαφορετικής οπτικής για τα πραγματικά περιστατικά, όσον η στόχευση του προσώπου μου (με την ιδιότητά μου ως δημοσιογράφου αλλά και Διευθυντή Ψηφιακών Μέσων της εταιρείας ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε), αλλά και συνολικά του in.gr, ενός από τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους ενημερωτικούς ιστότοπους της χώρας.

Με τη διατύπωση, όμως, αυτή αναπτύσσονται απαξιωτικοί, ψευδείς και συκοφαντικοί χαρακτηρισμοί για το πρόσωπό μου και συνεπακόλουθα για τον ιστότοπο, του οποίου είμαι υπεύθυνος, αλλά και απειλητικές αναφορές εν είδει «εκβιαστικών διλημμάτων» αποσκοπώντας στον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου μου:

«Λευτερακη Χαραλαμπόπουλε, σου έρχεται μήνυση και αγωγή μανάρι μου. Και σε σένα και στο in.gr. Δολοφονία χαρακτήρα σε μένα ούτε που να την διανοηθείς. Θα φτύσεις το γάλα που βύζαξες.

O Λευτεράκης Χαραλαμπόπουλος του in.gr συνεχίζει την επίθεση στο πρόσωπο μου βάζοντας άτομο του οποίου το όνομα πρώτη φορά ακούμε ο Γιώργος Κυριτσης κι εγώ, να μας κατηγορήσει ότι τον διώξαμε λέει από τηλεοπτική δουλειά. Τον τύπο αυτόν ούτε στη φάτσα δεν τον ξέρουμε, ούτε χαίρω πολύ δεν έχουμε πει.

Πρόκειται για σίριαλ που ο Γιώργος έγραψε, εγώ ήμουν σύμβουλος σεναρίου κι ούτε έξω από το πλατό των γυρισμάτων δεν είχα περάσει ποτέ.

Κι επειδή ο παντελώς άγνωστος σε εμάς συκοφάντης θα κληθεί στα δικαστήρια μετά από τη μήνυση και την αγωγή που θα του κάνουμε, οι δικοί μας μάρτυρες θα είναι ακριβώς τα άτομα που ο τύπος αναφέρει.

Δηλαδή ο υπεύθυνος σκηνοθέτης Δημήτρης Σοφιανόπουλος, ο διευθυντής παραγωγής Μιχάλης Δεναξάς και ο παραγωγός της Stefi Films Βιτόριο Πιετρα. Και φυσικά όλοι οι άξιοι ηθοποιοί που έλαβαν μέρος στην σειρά.

Αγωγή επίσης θα κάνουμε και στην ιστοσελίδα in.gr και τον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο για την άθλια και συκοφαντική εμπλοκή του ονόματος σε οποιοδήποτε περιστατικό έγινε και το οποίο αποδεδειγμένα αγνοούμε. Και μάλιστα ο συντάκτης του κατάπτυστου αυτού κειμένου παραβίασε όλες τις αρχες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας διότι δεν μάς πήρε καν ένα τηλεφωνο για να διασταυρώσει την ειδηση.

Θα τα πούμε στα δικαστήρια λοιπόν και με τον τύπο αυτόν και με το in.gr.

1. Λευτεράκη, ήδη μίλησα με τον διευθυντή παραγωγής κ. Μιχάλη Δεναξά και επιβεβαιώνει ακριβώς αυτά που έγραψα εδώ. Και τα επιβεβαιώσουν και οι υπόλοιποι.

2. Λευτεράκη, ο Γιώργος μίλησε τώρα και με τον παραγωγό της Stefi Films Vittorio Pietra. Δεν ξέρει καν αυτόν τον τύπο και δηλώνει ότι θα επιβεβαιώσει όπου δει τα λεγόμενα μας.

Όσο για μας τις εξετάσεις μας τις έχουμε δώσει και είναι εκατοντάδες οι συνεργάτες μας στην τηλεόραση που θα καταθέσουν για το ήθος και τον επαγγελματισμό μας.

Θα περάσεις καλά με μένα που έμπλεξες, λασπολόγε σε διατεταγμένη υπηρεσία».

Φράσεις όπως «Θα φτύσεις το γάλα που βύζαξες», είναι άκρως απειλητικές καθόσον δεν παραπέμπουν σε απονομή δικαιοσύνης ή δικαστική διαδικασία, ούτε στην έκφραση έντονης διαφωνίας με το περιεχόμενο του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, αλλά σε μία ευθεία και κατάφωρη απειλή στο πρόσωπό μου και στην σωματική και ψυχική ακεραιότητά μου, αλλά και συνολικά απέναντι στο μέσο στο οποίο εργάζομαι και σε όσους απασχολούνται σε αυτό.

Ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι η φράση αυτή απλώς επεξηγεί τη διάθεση σας να διεκδικήσετε το δίκαιό σας απέναντι σε ένα ρεπορτάζ, με το οποίο διαφωνείτε. Η προσφυγή στη δικαιοσύνη αφορά την αποκατάσταση αδικίας και δεν έχει να κάνει με την εκδίκηση ή με την πρόκληση βλάβης σε άλλον. Τα δικαστήρια αποδίδουν δίκαιο και δεν κάνουν κάποιον «να φτύσει το γάλα που βύζαξε».

Ανεξαρτήτως δε της όποιας πρόθεσής σας, οι απειλητικές-εκβιαστικές, ψευδείς και συκοφαντικές αυτές αναφορές απέναντι σε μένα, αλλά και συνολικά στο μέσο στο οποίο εργάζομαι, θα πρέπει να εκτιμηθούν στη βάση του δημόσιου χαρακτήρα τους και της απήχησης που έχουν οι αναρτήσεις σας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κοινό που ακολουθεί την προσωπική σας σελίδα στο Facebook είναι πολύ μεγάλο, εφόσον έχετε πάνω από 236.000 «ακολούθους». Η δε συγκεκριμένη ανάρτηση έχει μέχρι στιγμής περίπου 9.300 αντιδράσεις (“like” κ.λπ.) και έχει και μεγάλο αριθμό «κοινοποιήσεων» (136). Σε όλα αυτά δεν προσμετρούμε και τη διάδοση μέσω άλλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, όπως η πλατφόρμα Twitter, ενώ έχει αναπαραχθεί σε σωρεία ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης με πολύ μεγάλο συνολικά αριθμό αναγνωστών.

Μια τέτοιου είδους απήχηση προσδίδει αντικειμενικά άλλη διάσταση σε αυτού του είδους τις απειλητικές-εκβιαστικές, ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς την ούτως ή άλλως καλλιεργούμενη αναπαραγωγή ενός κλίματος καχυποψίας και απαξίωσης για το χώρο της ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους. Δηλαδή, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, όπως έχει συμβεί συχνά στο παρελθόν στην Ελλάδα, αλλά και πολύ πρόσφατα στην Ευρώπη, να υπάρξουν κάποιοι που τις φράσεις σας θα τις εκλάβουν όντως ως προτροπές που πρέπει προχωρήσουν στην υλοποίησή τους, είτε απέναντί μου είτε απέναντι στο μέσο και τους υπόλοιπους απασχολούμενους σε αυτό. Ούτε βέβαια είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στα μέσα ενημέρωσης να λειτουργούν υπό τη συνεχή πίεση, σχεδόν εκβιασμό, ότι, εάν τα γραφόμενά τους είτε δεν είναι αποδεκτά είτε ενοχλούν δημόσια πρόσωπα έντονης αναγνωρισιμότητας και ως εκ τούτου εμβέλειας, όπως εσείς, θα αντιμετωπίσουν τις υβριστικές, δυσφημιστικές και απειλητικές-εκβιαστικές «αναρτήσεις» του προσώπου αυτού, ιδίως από τη στιγμή που τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν την μαζική αναπαραγωγή τους.

Σε εποχή που ο χώρος της ενημέρωσης, ένα από τα θεμέλια της δημοκρατίας, βρίσκεται πολλαπλά στο στόχαστρο, η ανάρτησή σας με το απειλητικό-εκβιαστικό, ψευδές και συκοφαντικό της περιεχόμενο μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ως νομιμοποίηση της αντίληψης που αντιμετωπίζει τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης ως συλλήβδην μηχανισμούς παραπληροφόρησης, μια γενίκευση βέβαια πολλαπλά επικίνδυνη, ιδίως εφόσον κάποιοι εκλάβουν μια τέτοια εκτίμηση ως «προτροπή σε δράση». Ως έγκριτη δημοσιογράφος που είστε, αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να το σταθμίσετε πριν προχωρήσετε σε τέτοιες απειλητικές διατυπώσεις.

Τον κίνδυνο αυτό υπογραμμίζει και η σωρεία απειλητικών αντιδράσεων από αναγνώστες / «ακόλουθους» σας. Ενδεικτικά αναφέρω, σχόλια τα οποία παρατέθηκαν στην ανάρτηση σας, και που είναι επίσης ευθέως απειλητικά.

«……………… Άρχισε ο πόλεμος λοιπόν σε θέση μάχης όλοι μας»,

«Δεν ξέρουν με ποιά τα έβαλαν»,

«ΔΩΣΕ ΠΟΝΟ»

«Έτσι! Αίμα να τους πας!»,

Οι ως άνω φράσεις συνιστούν άμεση απειλή για το πρόσωπο μου, αλλά και απέναντι στο μέσο στο οποίο εργάζομαι και στο οποίο απασχολείται πολύ μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και τεχνικών και ενέχουν τον κίνδυνο να αναγνωσθούν ως προτροπή προς πιθανή ευόδωση της απειλής σας ότι «θα φτύσεις το γάλα που σε βύζαξε η μάνα σου». Σε κάθε περίπτωση καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η αρχική σας ανάρτηση ουσιαστικά στοχεύει στην πρόκληση, με την πολλαπλασιαστική μέθοδο των «αντιδράσεων», των «σχολίων» και των «κοινοποιήσεων» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλήθους επίσης υβριστικών, δυσφημιστικών και απειλητικών-εκβιαστικών αναφορών τόσο σε μένα όσο και στο μέσο στο οποίο εργάζομαι, αναπαράγοντας ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στη δημόσια σφαίρα που υπονομεύει και στερεί τελικά την ίδια τη δυνατότητα να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος σε αυτή, στοχεύοντας ουσιαστικά στον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου μου.

Επειδή η ανάρτησή σας περιλαμβάνει υβριστικές, δυσφημιστικές, συκοφαντικές και απειλητικές-εκβιαστικές αναφορές στο πρόσωπό μου αλλά και στο μέσο στο οποίο εργάζομαι.

Επειδή, με την ανάρτησή σας διεγείρετε και τρίτους ενάντια στο πρόσωπό μου, αλλά και απέναντι στο μέσο στο οποίο εργάζομαι, τους εργαζομένους του και τις υποδομές και εγκαταστάσεις του.

Επειδή, η ανάρτησή σας παραμένει στην σελίδα σας κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα https://www.facebook.com/elenaakrita, δημόσια προσβάσιμη για το ευρύ κοινό.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΣ ΕΝΤΟΝΑ για την ως άνω παντελώς συκοφαντική, ψευδή και απειλητική-εκβιαστική σας ανάρτηση που αφορά το πρόσωπό μου και για την εν γένει συμπεριφορά σας, σας ΚΑΛΩ,

Όπως εντός 24 ωρών από της επίδοσης της παρούσης, αποσύρετε και ανακαλέσετε την απειλητική-εκβιαστική, ψευδή και συκοφαντική ανάρτησή σας από την σελίδα σας με το όνομα https://www.facebook.com/elenaakrita στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook με ημερομηνία 22/02/2021 και ώρα 13:19 που αφορά το πρόσωπό μου.

Όπως απόσχετε από οιαδήποτε μελλοντική απειλητική-εκβιαστική ή συκοφαντική ανάρτηση που αφορά το πρόσωπό μου σε έντυπο τύπο, ηλεκτρονικό τύπο ή μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματός μου για την βλάβη που έχω ήδη υποστεί και για όποια βλάβη πιθανόν υποστώ από την απολύτως απειλητική, ψευδή και συκοφαντική ανάρτησή σας και την ανεξέλεγκτη διασπορά των απειλητικών αναρτήσεων σας ως προς το πρόσωπό μου, αλλά και την αποζημίωσή μου για κάθε άλλη θετική και αποθετική μου ζημία, για την οποία και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα προς αυτήν που απευθύνεται προς γνώση της και για τις νόμιμες συνέπειες και με την επιφύλαξη παντός δικαιώματός μου, αντιγράφοντας αυτήν εξ ολοκλήρου στην οικεία έκθεση επίδοσης.

Αθήνα 26-02-2021

Ο Εξωδίκως Καλών, Δηλών, Διαμαρτυρόμενος

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024