Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κυριάκος Μητσοτάκης : Αυτά είναι τα τρία νομοσχέδια που θα συζητηθούν στο υπουργικό

Κυριάκος Μητσοτάκης : Αυτά είναι τα τρία νομοσχέδια που θα συζητηθούν στο υπουργικό

Σύμφωνα με την εισήγηση του πρωθυπουργού

Τρία νομοσχέδια βρέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την εισήγηση του πρωθυπουργού, τα τρία νομοσχέδια τα οποία θα συζητηθούν στο υπουργικό είναι τα εξής:

Η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο:

Πρώτον, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων, ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο έρχεται και εκσυγχρονίζει μία πολύ ευαίσθητη πτυχή του οικογενειακού δικαίου, το οποίο θέλω να θυμίσω ότι ισχύει στη χώρα μας ως προς το βασικό του πυρήνα από το 1983.

Έχουν γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις για το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου. Θα μιλήσει πιο αναλυτικά γι’ αυτό ο Κώστας. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι το πρώτο μας μέλημα είναι πάντα το συμφέρον του παιδιού και ότι ο κανόνας πια για άσκηση της γονικής μέριμνας είναι να γίνεται από κοινού και από τους δύο γονείς. Επίσης όμως, πολύ σημαντικό είναι η ενίσχυση της διαδικασίας της διαμεσολάβησης για τυχόν διαφορές των γονέων. Πάρα πολύ σημαντικό είναι να μπορούμε να κατοχυρώσουμε την επικοινωνία του παιδιού με το γονέα με τον οποίον δεν διαμένει και να επιβάλλουμε την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, κάτι το οποίο γνωρίζουμε από την εμπειρία ότι δεν συμβαίνει πάντα. Είναι πολύ σημαντικό να επιμορφώσουμε τους δικαστές οι οποίοι εξετάζουν τις σχετικές υποθέσεις.

Θεωρώ, αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, ότι με το σχέδιο νόμου το οποίο θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση το οικογενειακό μας δίκαιο ως προς την εξαιρετικά κρίσιμη αυτή η πτυχή ευθυγραμμίζεται με τις κοινωνικές συνθήκες, αλλά και με όσα ισχύουν σε άλλες χώρες. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο από το να ρυθμίσουμε τις πιο ευαίσθητες πτυχές των προσωπικών σχέσεων, γιατί εδώ πέρα ερχόμαστε ουσιαστικά να ρυθμίσουμε τι συμβαίνει σε ένα δύσκολο διαζύγιο και αυτό όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο.

Το δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο θα εισηγηθεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος για τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφορά τα άτυπα μέλη των οικογενειών μας, τα ζώα συντροφιάς, καθώς η αρμοδιότητα πια μεταπίπτει στο Υπουργείο του οποίου προΐσταται ο Στέλιος, γιατί είναι πρωτίστως ένα ζήτημα το οποίο αφορά τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θεωρώ ότι εκσυγχρονίζουμε πολύ ουσιαστικά το πλαίσιο που αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζώα συντροφιάς και ως προς τη δημιουργία ψηφιακών μητρώων και ως προς τα μητρώα για τις φιλοζωικές οργανώσεις, τα καταφύγια, τους εκτροφείς. Είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο θεωρώ ότι λαμβάνει υπόψη και τις απόψεις των φιλοζωικών οργανώσεων. Ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά πάρα πολύ κόσμο. Και νομίζω ότι και αυτό θα τύχει αντικείμενο σημαντικής δημόσιας συμμετοχής στη δημόσια διαβούλευση όταν αναρτηθεί και επίσημα από το Υπουργείο.

Τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία που θα συζητήσουμε σήμερα είναι η εισαγωγή του θεσμικού πλαισίου γιατί την τηλεργασία στο Δημόσιο. Θα μας μιλήσει γι’ αυτό ο Μάκης Βορίδης. Ξέρουμε ότι επεκτάθηκε η τηλεργασία εσπευσμένα λόγω της πανδημίας αλλά είναι πια απολύτως προφανές ότι χρειάζεται μία μόνιμη θεσμική κατοχύρωση η οποία μπορεί να διευκολύνει και στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της απόδοσης άλλα και της αυτονομίας του προσωπικού.

Βέβαια μπορεί να διευκολύνει όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε υπαλλήλους -κυρίως γυναίκες- να διαχειριστούν καλύτερα την ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Και βέβαια είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να προστεθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, καθώς εκμεταλλεύεται τις μεγάλες δυνατότητες που μας δίνει πια η τεχνολογία».

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024