Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση Λιγνάδη : Οι καταθέσεις που τον «καίνε» - Την Τετάρτη η απολογία του στον ανακριτή

Υπόθεση Λιγνάδη : Οι καταθέσεις που τον «καίνε» – Την Τετάρτη η απολογία του στον ανακριτή

Ο Κούγιας δικηγόρος του Λιγνάδη, αποχωρεί ο Ν. Γεωργουλέας

Αντιμέτωπος με βαρύ κατηγορητήριο είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης καθώς του αποδίδεται το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή.

Μετά τις καταγγελίες και τη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών εναντίον του που οδήγησε στη σύλληψή του, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης, βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Ο μέχρι πρότινος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου οδηγήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της ΓΑΔΑ, όπου και κρατείται ενόψει της απολογίας του στον ανακριτή, την Τετάρτη. Οι κατηγορίες εναντίον του βαριές.

Η προανάκριση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ στον φάκελο προστίθενται και νέες καταθέσεις και στοιχεία, τα οποία θα διαμορφώσουν και θα κρίνουν την απόφαση των εισαγγελικών αρχών και αν θα προχωρήσουν ή όχι στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του και αν στη ναι, αν θα κριθεί προφυλακιστέος.

Προκειμένου ο σκηνοθέτης να ενισχύσει την υπεραστική γραμμή του ενόψει την απολογίας του στην ανακρίτρια την προσεχή Τετάρτη, ανέθεσε την υπόθεση στον Αλέξη Κούγια, ο οποίος τελικά αναλαμβάνει την υπόθεση μόνος του καθώς αποσύρθηκε ο μέχρι πρότινος δικηγόρος, Νίκος Γεωργουλέας.

Ο γνωστός δικηγόρος δήλωσε ότι θα ζητήσει να αλλάξει η ημερομηνία απολογίας του Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ υποστήριξε ότι θα παραιτηθεί της νομικής εκπροσώπησης  στην περίπτωση που δεν πειστεί για την αθωότητά του.

Oι μαρτυρίες

Οι καταγγελίες βιασμών αυτή τη στιγμή είναι τρεις: Ενός 23χρονου σήμερα που αναφέρει πως έπεσε θύμα του σκηνοθέτη το 2015 σε ηλικία 17 ετών, του 25χρονου Χρήστου Π. καθώς και του Βασίλη Κ., ο οποίος υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα βιασμού σε ηλικία 15 ετών, αδίκημα όμως που έχει παραγραφεί.

Η μαρτυρία που κινητοποίησε τις αρχές, ανοίγοντας το δρόμο της σύλληψης, ήταν ουσιαστικά εκείνη της 40χρονης γυναίκας, η οποία ανήκε στο στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη προ πενταετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα που κατέθετε κάτω από άκρα μυστικότητα για ώρες ενώπιον των εισαγγελικών αρχών της περασμένη Παρασκευή, φέρεται να υποστήριξε πως είχε γνώση για τις ενέργειες του κατηγορούμενου, λέγοντας μάλιστα ότι την είχε απειλήσει, όταν του είπε ότι θα τον καταγγείλει.

«Το 2016 του είπα ‘Θα πάω στην Αστυνομία και θα σε δώσω’. Μου απάντησε ‘Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα’ εμφανίζεται να είπε στον εισαγγελέα, ενώ πρόσθεσε: «Όταν τον επισκεπτόμουν στο σπίτι του, κάποιες φορές έβλεπα νεαρά αγόρια αλλά και κορίτσια να φεύγουν. Κι όταν εγώ έφευγα κάποια έρχονταν».

Η κατάθεση αυτή ήρθε να προστεθεί στις μηνυτήριες αναφορές που είχαν ήδη υποβληθεί καταγγέλλοντας σεξουαλική βία σε ανήλικα αγόρια, ενώ αμέσως μετά ακόμη ένα μάρτυρας, τον οποίο είχε προτείνει προς εξέταση ο 25χρονος μηνυτής, όχι μόνο επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για το διαμέρισμα στο Μεταξουργείου, αλλά δήλωσε πως και εκείνος είχε βρεθεί εκεί.

Διαβάστε επίσης: «Έβαλε τα χέρια του στη μέση και τα μαλλιά μου» – Έτσι με προσέγγισε ο Λιγνάδης σε ηλικία 14 ετών

Συγκεκριμένα, κατέθεσε ότι ο ίδιος και άλλα ανήλικα αγόρια -μεταξύ των οποίων και ο 25χρονος μηνυτής- είχαν πάει στο διαμέρισμα του κατηγορούμενου, ο οποίος πρώτα τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες και στη συνέχεια τους πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις, πράγμα το οποίο δεν συνέβη γιατί η παρέα αποχώρησε.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες από τη γειτονιά του Λιγνάδη

Κοινό μυστικό αποτελούσαν στη γειτονιά του σκηνοθέτη οι επισκέψεις ανήλικων αγοριών στο σπίτι του. Μια γειτονιά που υποπτευόταν, μια γειτονιά μουδιασμένη, μια γειτονιά που γνώριζε.

«Με το λίγο θάρρος που είχα και του είχα πει κάποτε «Δημήτρη μου, πολλούς πιτσιρικάδες ανεβάζεις, πρόσεχε τι είναι αυτοί. Μπορεί να σου κάνουν κανένα κακό». Γύρισε και μου είπε «Αποκλείεται! Αποκλείεται κυρία (…), ξέρω ποια παιδιά βάζω και άλλωστε είναι για να τα βοηθώ και τα κάνω μαθήματα». Και γύρισα και του είπα «Αγόρι μου, αν κάνεις έτσι εθελοντική εργασία τα συγχαρητήριά μου».

Οι ένοικοι της πολυκατοικίας του Δ. Λιγνάδη έβλεπαν συχνά μικρά αγόρια να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι του σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ακούγονταν και φωνές. Το δικαιολογούσε ότι παρέδιδε μαθήματα θεάτρου.

«Φασαρία, φωνές. Πολλές φορές παραπονιόντουσαν οι ένοικοι αλλά έλεγαν ότι κάνουν πρόβα.»

Εντέχνως είχε αποφύγει να δώσει εξηγήσεις ακόμη κι όταν γείτονες τον βρήκαν μαχαιρωμένο στο πεζοδρόμιο, έξω από το παλιό του σπίτι στην Κυψέλη.

Οι γείτονες παραπονιούνταν συχνά για την έντονη φασαρία και τις φωνές που άκουγαν από το ρετιρέ του ογδόου ορόφου στο Μεταξουργείο.

«Ένα βράδυ καλοκαίρι γινόταν πολύ μεγάλη φασαρία. Χόρευαν νεαροί, κοπέλες γινόταν ένας πανικός. Βγήκα 3 το πρωί, φώναξα, αλλά τίποτα.»

Ένα απίστευτο περιστατικό περιγράφει γειτόνισσα στο LIVE NEWS, όταν η ίδια έστησε ολόκληρη επιχείρηση για να τον απεγκλωβίσει από το μπαλκόνι του.

«Ο φιλοξενούμενος τον κλείδωσε στο πίσω μπαλκόνι, πήρε το πορτοφόλι του τι του πήρε και εξαφανίστηκε. Και φεύγοντας έκλεισε και την πόρτα. Έμεινε ο Δημήτρης κλειδωμένος στην πίσω βεράντα. Κατέβηκα με σεντόνι στη βεράντα του για να του ανοίξω. Από την ταράτσα έδεσα σεντόνι και κατέβηκα στη δικιά του, στην μπροστινή βεράντα, από μπροστά, για να του ανοίξω την πόρτα.»

Σκεπτικό, «σκοτεινό», απόμακρο αλλά πάντα ευγενικό χαρακτηρίζουν οι γείτονες τον 56χρονο σκηνοθέτη.

«Μοναχικός άνθρωπος. Δεν είχε παρέες εδώ, πάντα μοναχικός.»

«Στον Άγιο Παύλο έβγαινε, διάβαζε την εφημερίδα του. Συχνά βέβαια, έβγαινε με το καφεδάκι του με το βιβλίο του. Και στον Άγιο Παύλο παιδάκια βγαίνουν.»

Την ερχόμενη Πέμπτη ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής αναμένεται να συνεδριάσει με αφορμή τις αποκαλύψεις που συγκλόνισαν το Μεταξουργείο.

Ο Γεράσιμος, ένοικος της πολυκατοικίας, μιλώντας στην κάμερα του LIVE NEWS περιέγραψε την δική του σοκαριστική εμπειρία.

«Δεν είχα ιδέα και γλίτωσα με τύχη. Προσέχετε τα παιδιά σας. Μου είχε πει ότι είμαι πάρα πολύ καλός και με τα μαθήματα θα μπορούσε να με βοηθήσει και ίσως να με προωθήσει. Την πρώτη φορά συναντηθήκαμε και μου φάνηκε πολύ ευγενικός και καλός και μου πρότεινε αν ήθελα να πάω στο διαμέρισμά του. Ήμουν 16-17 χρόνων τότε. Δεν επέμενε πολύ. Όταν ανακάλυψε ότι είχαν γίνει όλα αυτά με τα παιδιά, δεν ήθελε να δώσει δικαίωμα λόγω της πολυκατοικίας. Μια άλλη φορά μου είπε ότι μπορούσα να πάω με έναν φίλο μου αν ήθελα».

Δεν είχα ακούσει κάτι, μόνο παρατηρούσα. Στην αρχή έρχονταν πολύ σπάνια. Έλεγα λόγω της δουλειάς του. Μετά που ήμουν πιο συχνά σπίτι κι έβλεπα αυτά τα παιδιά να μπαινοβγαίνουν είχα μια υποψία. Ήταν διάφορα παιδιά και ξένοι και Έλληνες. Ένα με δύο παιδιά κάθε μέρα. Μέσα στην ημέρα μπορεί να ήταν και τρία παιδιά. Έβλεπα άλλα παιδιά, δεν ήταν τα ίδια», ανέφερε συγκεκριμένα.

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024