Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Πάνω από 20,5 εκατ. χρόνια ζωής έχουν ήδη χαθεί παγκοσμίως

Κοροναϊός : Πάνω από 20,5 εκατ. χρόνια ζωής έχουν ήδη χαθεί παγκοσμίως

Σύμφωνα με νέα μελέτη, στις βαρύτερα πληγείσες από τον νέο κορωναϊό χώρες, τα χαμένα έτη ζωής είναι δύο ως εννέα φορές περισσότερα σε σύγκριση με εκείνα που χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης

Περισσότερα από 20,5 εκατομμύρια χρόνια ζωής έχουν χαθεί παγκοσμίως εξαιτίας της COVID-19, με μέσο όρο τα 16 χαμένα χρόνια ζωής ανά άτομο που πεθαίνει από τη νόσο. Αυτό έδειξε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Scientific Reports».

Μάλιστα σύμφωνα με τη μελέτη, τα χαμένα έτη ζωής (Years of Life Lost –YLL) – η διαφορά δηλαδή μεταξύ της ηλικίας ενός ατόμου την ημέρα του θανάτου του και του προσδόκιμου ζωής του – λόγω της COVID-19 στις βαρύτερα πληγείσες από την πανδημία χώρες μπορεί να είναι δύο ως εννέα φορές περισσότερα σε σύγκριση με τα έτη ζωής που χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της εποχικής γρίπης.

Ανάλυση για 81 χώρες

O Eκτορ Πιφαρέ Αρόλας, διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο για την Ερευνα στα Οικονομικά της Υγείας του Πανεπιστημίου Pompeu Fabra της Βαρκελώνης και οι συνεργάτες του εκτίμησαν τα χαμένα έτη ζωής εξαιτίας της COVID-19 με βάση δεδομένα σχετικά με 1.279.866 θανάτους σε 81 χώρες καθώς και δεδομένα για το προσδόκιμο ζωής ανά χώρα.

Δημοτικοί υπάλληλοι ενταφιάζουν θύμα της πανδημίας στο Μπόγκορ της Ινδονησίας (Reuters)

Πλήττονται κυρίως τα νεαρά άτομα…

Με βάση τους υπολογισμούς τους, 20.507.518 έτη ζωής έχουν χαθεί εξαιτίας του νέου κορωνοϊού στις 81 χώρες που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη – αυτό αντιστοιχεί σε 16 έτη ζωής ανά άτομο που πεθαίνει κατά μέσο όρο. Η επιμέρους ανάλυση έδειξη ότι από το σύνολο των χαμένων ετών ζωής το 44,9% αφορούσε άτομα ηλικίας 55 ως 75 ετών, τo 30,2% άτομα κάτω των 55 ετών και το 25% άτομα άνω των 75 ετών.

… και οι άνδρες

Στις χώρες για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία σε ό,τι αφορούσε τους θανάτους ανά φύλο, τα χαμένα έτη ζωής ήταν 44% περισσότερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Σε σύγκριση με άλλες συχνές αιτίες θανάτου παγκοσμίως, η COVID-19 ήταν υπαίτια για δύο ως εννέα φορές περισσότερα χαμένα έτη ζωής σε σχέση με την εποχική γρίπη και από 25%-50% περισσότερα χαμένα έτη ζωής σε σχέση με τις καρδιοπάθειες.

Ενα «καρέ» της εξελισσόμενης πανδημίας

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν πάντως ότι τα αποτελέσματά τους πρέπει θεωρηθούν ως μόνο ένα φωτογραφικό «καρέ» σε μια εξελισσόμενη πανδημία: συγκεκριμένα σκιαγραφούν την εικόνα που επικρατούσε ως τις 6 Ιανουαρίου του 2021. Επίσης, όπως λένε, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η σωστή εκτίμηση των χαμένων ετών ζωής εξαιτίας της COVID-19 συναντά και τον «σκόπελο» της δυσκολίας στην ακριβή καταγραφή των θανάτων που οφείλονται στον νέο κορωνοϊό.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024