Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ριάνα : Ποζάρει γυμνόστηθη φορώντας ινδουιστικό θρησκευτικό σύμβολο και προκαλεί την οργή των Ινδών

Ριάνα : Ποζάρει γυμνόστηθη φορώντας ινδουιστικό θρησκευτικό σύμβολο και προκαλεί την οργή των Ινδών

Η διαφήμιση έχει αναρτηθεί στα κοινωνικά δίκτυα της ίδιας και της εταιρείας της

Επικρίσεις για πολιτισμική οικειοποίηση δέχθηκε η Ριάνα, αλλά και για ασέβεια απέναντι σε θρησκευτικές πεποιθήσεις, εξαιτίας μιας γυμνόστηθης φωτογραφίας της στην οποία φορά ένα μενταγιόν με την ινδουιστική θεότητα Γκανέσα.

Η φωτογραφία, που αναρτήθηκε στους λογαριασμούς της σταρ στο Twitter και το Instagram την Τρίτη, απεικονίζει την τραγουδίστρια με λιλά σατέν σορτσάκι από τη σειρά εσωρούχων της, Savage X Fenty. Ανάμεσα στα μωβ κοσμήματα με τα οποία το έχει συνδυάσει, περιλαμβάνεται ένα βραχιόλι, ένα ζευγάρι ογκώδη σκουλαρίκια και ένα μενταγιόν που μοιάζει να απεικονίζει με διαμάντια τη μορφή της θεότητας με το κεφάλι ελέφαντα. Μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε «ασεβής» από ορισμένους ινδουιστές, αλλά και άλλους χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

«Φοράς ένα μενταγιόν με μια θεότητα, η οποία ανήκει στην κουλτούρα μου και έχει πέσει πολλές φορές θύμα οικειοποίησης τα τελευταία χρόνια», γράφει ένας χρήστης, συγκεντρώνοντας πάνω από 5.000 likes. «Γιατί να είναι εντάξει αυτό, ειδικά όταν πρόκειται για ένα άτομο που έχει τους πόρους που του επιτρέπουν τουλάχιστον να μάθει ποια είναι η σημασία των αλυσίδων και του μενταγιόν που έχει κρεμάσει στο λαιμό της;»

«Μπορούμε να σταματήσουμε να μετατρέπουμε τη θρησκεία των άλλων σε κάτι σεξουαλικό για χάρη των followers;», αναρωτιέται κάποιος άλλος. «Απλώς δεν καταλαβαίνω ποιο σκοπό εξυπηρετεί ένα μενταγιόν με τον Γκανές σε μια καμπάνια για εσώρουχα». Άλλος χρήστης, υπήρξε πιο λακωνικός: «Η κουλτούρα μας δεν είναι κοστούμι», έγραψε.

Δεν ήταν όλα τα σχόλια εξίσου οργισμένα, με ορισμένους να διευκρινίζουν ότι δεν έχουν πρόβλημα με τη στιλιστική επιλογή της τραγουδίστριας, με τον όρο ότι σέβεται τη θρησκεία τους, ενώ φυσικά δεν έλειψαν και τα κολακευτικά σχόλια.

Στον λογαριασμό της Ριάνα στο Twitter, η φωτογραφία έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 40.000 αναδημοσιεύσεις. Η εταιρεία της έχει αναρτήσει την ίδια εικόνα και στο Instagram, όπου και έχει συγκεντρώσει πάνω από 345.000 likes.

Η Savage X Fenty δεν απάντησε στο αίτημα του CNN για κάποιο σχόλιο για το ζήτημα.

Ο Γκανέσα παραδοσιακά συμβολίζει την σοφία και την επιτυχία και οι ινδουιστές συχνά του απευθύνουν τις προσευχές τους για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Οι θεότητες αναπαρίστανται συχνά σε πίνακες και αγάλματα στην Ινδία, για τελετουργικούς σκοπούς.

Το περιστατικό φτάνει μόλις δύο εβδομάδες μετά τις δηλώσεις της Ριάνα για την Ινδία που προκάλεσαν σειρά αντιδράσεων. Η σταρ πήρε το μέρος των αγροτών που διαμαρτύρονται για την αγροτική μεταρρύθμιση στη χώρα και σχολιάζοντας τη διακοπή της πρόσβασης στο internet γύρω από το Νέο Δελχί μετά από τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αγροτών και αστυνομίας. «Γιατί δεν μιλάμε για αυτό;», είχε αναρωτηθεί.

Η κίνησή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την ινδική κυβέρνηση που καταδίκασε τα «κίτρινα hashtags και σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, ιδιαιτέρως όταν προέρχονται από διασημότητες και άλλους».

Ένας αριθμός σχολιαστών έσπευσε να συνδέσει την υπόθεση με την επιλογή της να φορέσει το συγκεκριμένο μενταγιόν. Ο βουλευτής Ραμ Καντάμ, μέλος του κυβερνώντος κόμματος της χώρας υπονόησε ότι η επιλογή της αυτή υποβαθμίζει και την όποια άποψή της για την υπόθεση.

«Είναι αποτρόπαιος ο τρόπος που η Ριάνα γελοιοποιεί τον αγαπημένο μας ινδουιστικό θεό Γκανέσα», έγραψε. Αποκαλύπτει πως η Ριάνα δεν έχει την παραμικρή ιδέα ή σεβασμό για την ινδική κουλτούρα, παράδοση και τα ζητήματα της χώρας. Ελπίζουμε ότι τουλάχιστον τώρα ο Ραχούλ Γκάντι (πολιτικός της αντιπολίτευσης) και άλλοι ηγέτες του κογκρέσου θα σταματήσουν να δέχονται τη βοήθειά της».

Η Savage X Fenty έχει δεχθεί επικρίσεις και από μερίδα μουσουλμάνων, όταν στο παρελθόν χρησιμοποίησε τραγούδι με ιερούς στίχους του Ισλάμ κατά τη διάρκεια επίδειξης εσωρούχων τον περασμένο Οκτώβριο. Η εταιρεία αργότερα απολογήθηκε για το περιστατικό, δηλώνοντας στο CNN: «Πραγματικά λυπόμαστε για το κομμάτι που ακούστηκε στη διάρκεια της επίδειξης Savage X Fenty. Δεν θα έπρεπε να το έχουμε χρησιμοποιήσει. Οι στίχοι του θα αντικατασταθούν κατά το μοντάζ των αποσπασμάτων από την επίδειξη».

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024