Σε άσχημες καιρικές συνθήκες ζουν αυτήν την στιγμή πάνω από 7000 πρόσφυγες και μετανάστες στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι της Λέσβου

Μπορεί στην Λέσβο να μην χιόνισε αλλά η ζωή-κόλαση πάνω από 6900 εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι της Λέσβου συνεχίζεται, καθώς υποχρεώνονται να ζουν σε θερμοκρασίες κατάψυξης.

Σε άσχημες καιρικές συνθήκες ζουν αυτήν την στιγμή πάνω από 7000 πρόσφυγες και μετανάστες στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι της Λέσβου.

Στο Μαυροβούνι διαμένουν, πολλά παιδιά μικρά σε ηλικία, βρέφη, έγκυες γυναίκες, πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και μαζί με αυτά έλλειψη στα βασικά και αναγκαία είδη αξιοπρεπούς διαβίωσης.


Image URL

Όλη τη νύχτα και τη μέρα, ο κρύος «αέρας» ξυρίζει τις σκηνές δίπλα στη θάλασσα ενώ οι θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες το βράδυ έπεσαν αρκετά κάτω από το μηδέν, με τους πρόσφυγες να παγώνουν από το κρύο.

Όπως τονίζουν πρόσφυγες στο in.gr “υπάρχουν νεογέννητα μωρά που κινδυνεύουν από το κρύο”

Επιπλέον, ο καταυλισμός εξακολουθεί να λειτουργεί με ανεπαρκή ρευματοδότηση με αποτέλεσμα πλέον εκεί να κινδυνεύουν ζωές.

Με αποτέλεσμα υπό αυτές τις συνθήκες οι πρόσφυγες να περνούν δραματικές ώρες και άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν εκφράζουν φόβους για μεγάλο αριθμό ασθενών που θα χρειαστούν νοσηλεία το επόμενο διάστημα.

Αντί όμως οι υπεύθυνοι όλο το προηγούμενο διάστημα να προετοιμαστούν κατάλληλα, άφησαν τον καταυλισμό με την ελάχιστη δυνατότητα ρευματοδότησης.

Έως τώρα καμιά μέριμνα δεν υπάρχει από τις αρχές ώστε να απομακρυνθούν τουλάχιστον τα ανήλικα και οι μητέρες τους σε ασφαλές ζεστό μέρος μέχρι να κοπάσει η κακοκαιρία που πλήττει από το Σάββατο το νησί της Λέσβου.

Να σημειωθεί ότι η θέρμανση δεν επαρκεί για όλο τον καταυλισμό ενώ οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν με αυτοσχέδιες κατασκευές και πολλές κουβέρτες να ζεσταθούν την ώρα που το θερμόμετρο χτες βράδυ στην Λέσβο να δείχνει τους -2 βαθμούς κελσίου με την αίσθηση φυσικά να είναι πολύ χαμηλότερη.

Χτες αργά το βράδυ ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νοτης Μηταρακης όπου βρίσκεται στο νησί με σκοπό να παρακολουθήσει από κοντά την μεταφορά περίπου 130 αναγνωρισμένων προσφύγων από την Μυτιλήνη με απευθείας πτήση στην Γερμανία βρέθηκε στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι με σκοπό να δει και ο ίδιος τις συνθήκες που επικρατούν.

Ο ίδιος σε ανάρτηση του δήλωσε «Πραγματοποίησα αυτοψία στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι Λέσβου. Οι έκτακτες καιρικές συνθήκες δεν έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα και αντιμετωπίζονται, χωρίς να διαταραχθεί η κανονικότητα της δομής»

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης μιλώντας σε τοπικό ραδιόφωνο ξεκαθάρισε ότι «δεν κινδυνεύει κανείς από τα καιρικά φαινόμενα στο προσωρινό καταυλισμό», καθώς και ότι «εργαζόμαστε καθημερινά για τη βελτίωση υποδομών στα ΚΥΤ όλων των νησιών».

Ο κ. Λογοθέτης επεσήμανε επίσης ότι επί δύο μήνες έγινε προετοιμασία διαχείμασης, ώστε να τοποθετηθεί πάτωμα στις σκηνές, αλλά και πέτρες περιμετρικά τους για να μην κινδυνεύουν από τον αέρα. Συμπλήρωσε ότι τοποθετούνται συνεχώς ντουζιέρες και ότι ο προσωρινός καταυλισμός έχει γίνει εργοτάξιο ώστε να συνεχίζονται τα έργα αναλόγως των αναγκών.

Πάντως οι εικόνες και οι μαρτυρίες εργαζομένων, προσφυγών και μεταναστών τους διαψεύδουν…

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr