Καταυλισμοί θαμμένοι στα χιόνια, πρόσφυγες να τουρτουρίζουν από το κρύο χωρίς ηλεκτρισμό ούτε άλλα μέσα προστασίας.

To βράδυ της Δευτέρας και για αρκετές ώρες την Τρίτη οι κάτοικοι των βορείων προαστίων της Δευτέρας δεν είχαν ρεύμα. Έζησαν έτσι στο πετσί τους πώς είναι η ζωή χωρίς ζεστασιά εν μέσω παγωνιάς, χωρίς ηλεκτρισμό για να φτιάξουν φαγητό. Μόνοι τους προστασία οι τοίχοι και τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους. Κάτι που δεν έχουν στη διάθεση τους οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν στα ελληνικά καμπ.

Την ώρα λοιπόν που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες ψύχους, ντροπιαστικές εικόνες ήρθαν από τους καταυλισμούς προσφύγων τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα ελληνικά νησιά.

Οι πρόχειρες σκηνές στις οποίες φιλοξενούνται οι πρόσφυγες φαίνονται να έχουν θαφτεί κάτω από τα χιόνια, ενώ κατά κύριο λόγο έχει «πέσει» το ηλεκτρικό ρεύμα στα περισσότερα καμπ. Οικογένειες, μωρά παιδιά και έγκυες γυναίκες καλούνται σε συνθήκες ψύχους να μείνουν εκεί, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Βυθισμένο στο χιόνι και χωρίς ρεύμα το στρατόπεδο της Μαλακάσας

Εικόνα μέσα από τη δομή της Μαλακάσας στην οποία διαμένουν πολλοί ευάλωτοι πρόσφυγες και οικογένειες έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη».

«Όλος ο καταυλισμός βρίσκεται θαμμένος κάτω από τα χιόνια και για τους πρόσφυγες που ζουν στη Μαλακάσα αυτό σημαίνει τρομακτικές συνθήκες διαβίωσης. Παρόλο που δεν υπάρχουν πια εκτεθειμένες σκηνές, τα νέα κοντέινερ δεν έχουν μπάνια. Όσοι στεγάστηκαν πρόσφατα σε κοντέινερ αναγκάζονται να βγαίνουν έξω στο χιόνι για να πάνε στα κοινόχρηστα ντους ή στις κοινόχρηστες τουαλέτες. Τα πλυσταριά για χέρια και πιάτα εξακολουθούν και είναι υπαίθρια. Χωρίς ρεύμα όλα τα κοντέινερ, νέα και παλιά, είναι παγωμένα» μεταφέρει η εφημερίδα.

Όπως τονίζουν πρόσφυγες που ήρθαν σε επικοινωνία με την Εργατική Αλληλεγγύη, μέσα στο στρατόπεδο υπάρχουν νεογέννητα μωρά που κινδυνεύουν από το κρύο.

Χωρίς ρεύμα το στρατόπεδο της Μαλακάσας από χθες το βράδυ. Όλος ο καταυλισμός βρίσκεται θαμμένος κάτω από τα χιόνια και…

Posted by Εργατική Αλληλεγγύη on Monday, 15 February 2021

Χιόνια και στον Ελαιώνα

Καθώς χιόνισε σε ολόκληρη την Αθήνα, το ίδιο συμβαίνει και στον καταυλισμό του Ελαιώνα όπου περίπου 400 άτομα (σε σύνολο 2.800 διαμενόντων) ζουν σε σκηνές.

Βίντεο μέσα από τον Ελαιώνα δημοσιοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ σημειώνοντας «Οι χειμερινές σκηνές στον Ελαιώνα καταπλακώθηκαν και λύγισαν από το χιόνι. Οι καλοκαιρινές(ανύπαρκτες σύμφωνα με την αρμόδια δημοτική σύμβουλο Αθήνας Μελίνα Δασκαλάκη)θάφτηκαν στο χιόνι. Θέρμανση ανύπαρκτη, κουβέρτες για να κουκουλωθούν μόνο.Μητέρες φτιάχνουν πρωινό σε αυτό το χάλι. Βάλτε τέλος στην απανθρωπιά. Αμεση μετακίνηση σε ξενοδοχεία τώρα».

Δύσκολα τα πράγματα και στο Σχιστό

Εικόνα έρχεται στη δημοσιότητα και από την ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά μέσα από τη δομή του Σχιστού, μια δομή η οποία είναι απομακρυσμένη από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή.

«Αυτή είναι σήμερα η εικόνα από τον καταυλισμό προσφύγων στο Σχιστό, που είναι απομονωμένο από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή κι έχει πολύ κρύο σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Διαμένουν, πολλά παιδιά μικρά σε ηλικία, βρέφη, έγκυες γυναίκες, πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και μαζί με αυτά έλλειψη στα βασικά κι αναγκαία είδη αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η ζωή κι η υγεία τους βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο Δήμος Πειραιά διαθέτει αναρίθμητους κλειστούς χώρους. Είναι έγκλημα!» αναφέρει η Κίνηση.

Αυτή είναι σήμερα η εικόνα από τον καταυλισμό προσφύγων στο Σχιστό, που είναι απομονωμένο από οποιαδήποτε κατοικημένη…

Posted by Κεερφα Πειραια on Tuesday, 16 February 2021

Χωρίς χιόνια, αλλά με παγωμένο αέρα στα ελληνικά νησιά

Οι πρόσφυγες στη Λέσβο, τη Σάμο και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά ήταν ελαφρώς πιο τυχεροί, καθώς τελικά δεν χιόνισε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου – αν και δεν αποκλείεται χιονόπτωση να σημειωθεί το βράδυ της Τετάρτης.

Όλη τη νύχτα και τη μέρα, ο κρύος «αέρας» ξύριζε τις σκηνές δίπλα στη θάλασσα στη Λέσβο, ενώ στη Σάμο προκάλεσε επικίνδυνες πτώσεις δέντρων.

Οι θερμοκρασίες το βράδυ αναμένεται να πέσουν αρκετά κάτω από το μηδέν, με τους πρόσφυγες να παγώνουν από το κρύο.

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» για το θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν κινδυνεύει κανείς από τα καιρικά φαινόμενα στο προσωρινό καταυλισμό», καθώς και ότι «εργαζόμαστε καθημερινά για τη βελτίωση υποδομών στα ΚΥΤ όλων των νησιών».

Ο κ. Λογοθέτης επεσήμανε ότι επί δύο μήνες έγινε προετοιμασία διαχείμασης, ώστε να τοποθετηθεί πάτωμα στις σκηνές, αλλά και πέτρες περιμετρικά τους για να μην κινδυνεύουν από τον αέρα. Συμπλήρωσε ότι τοποθετούνται συνεχώς ντουζιέρες και ότι ο προσωρινός καταυλισμός έχει γίνει εργοτάξιο ώστε να συνεχίζονται τα έργα αναλόγως των αναγκών.

Εκτός από τη βελτίωση των συνθηκών, πρόσθεσε, ότι το υπουργείο κινείται στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης. Ακόμα κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης για τη δημιουργία νέας δομής, ο κ. Λογοθέτης ανέφερε ότι είναι πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο «ξέφυγε από το μονότονο δεν θέλουμε τίποτα».

Στη Σάμο, αρκετοί από τους διαμέονες στο ΚΥΤ θα φιλοξενηθούν σε εσωτερικό χώρο έπειτα από πρωτοβουλία των τοπικών αρχών και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Πυρά από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

«Η χιονόπτωση στην Αττική, εκτός της άθλιας κατάστασης που διαμορφώθηκε με δρόμους κλειστούς, με περιοχές χωρίς ρεύμα, νερό και συγκοινωνία, με ευθύνη της κυβέρνησης, έφερε στην επιφάνεια και τα άλυτα προβλήματα που παραμένουν στα κέντρα προσφύγων» αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.

Όπως σημειώνει στη συνέχεια «στο Σχιστό, το κέντρο στην ουσία έχει εγκαταλειφτεί χωρίς προσωπικό, γιατρούς και μετρά προστασίας από την παγωνιά. Μέχρι τις 3 μ.μ. δεν είχε φτάσει ακόμα η τροφοδοσία. Παρόμοια προβλήματα και στον Σκαραμαγκά. Στον Ελαιώνα 430 πρόσφυγες που έμεναν σε σκηνές, χωρίς θέρμανση και άλλα μέτρα προστασίας, μεταφέρονται σε κλειστό γήπεδο στο Ρουφ σε συνθήκες συγχρωτισμού. Επικίνδυνη είναι η κατάσταση για εκατοντάδες πρόσφυγες που ζουν στη Μαλακάσα, όπου στα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, με πολλές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, προστέθηκαν οι συνέπειες από την κακοκαιρία, στην παλιά δομή δεν υπάρχει ρεύμα και θέρμανση στα κοντέινερ, ενώ στη «νέα» δομή οι πρόσφυγες παραμένουν σε μεγάλες σκηνές».

«Οι ευθύνες, της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των αντίστοιχων δήμων είναι μεγάλες, αφού γνώριζαν για την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και δεν πήραν κανένα μέτρο προστασίας. Η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού αποδείχτηκε ένα μεγάλο ψέμα, φανερώνοντας τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε υποδομές και προσωπικό» προσθέτει η ανακοίνωση και τονίζει καταλήγοντας:

«Χωρίς καμιά καθυστέρηση, η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Περιφέρεια και δήμοι, να εξασφαλίσουν όλα τα μέσα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των προσφύγων.

– Άμεση μεταφορά των προσφύγων που μένουν σε σκηνές ή σε κοντέινερ χωρίς θέρμανση σε ξενοδοχεία ή σε άλλους κατάλληλους χώρους, που εξασφαλίζουν την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον COVID.

– Να εξασφαλιστεί η θέρμανση σε όλους τους υπάρχοντες οικίσκους των δομών.

– Άμεση εξασφάλιση της τροφοδοσίας.

– Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ COVID.

– Εξασφάλιση επαρκούς υγειονομικού προσωπικού.

– Μέτρα ιδιαίτερης φροντίδας για ηλικιωμένους και παιδιά».

Άμεση μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία και αξιοπρεπείς χώρους διαμονής με εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής ζητάει και το ΠΑΜΕ.

Από το πρωί περηφανεύονται κυβέρνηση και τοπική διοίκηση ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την χιονόπτωση και την μη ύπαρξη μέτρων. Όμως και οι πρόσφυγες είναι ουσιαστικά πεταγμένοι, εγκαταλελειμμένοι χωρίς κανένα μέσο προστασίας. Χωρίς φαγητό, χωρίς γιατρό, χωρίς να αισθάνονται τη ζεστασιά μιας ανθρώπινης διαμονής. Χωρίς να αισθάνονται ότι είναι άνθρωποι. Με μωρά και μικρά παιδιά που αν συνεχιστεί αυτή η εγκατάλειψη κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον τους.

Είναι τεράστιες και εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης, των δήμων και περιφερειαρχών γιατί εδώ και μέρες γνώριζαν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Όμως δεν πήραν κανένα μέτρο, δεν πρόσφεραν καμία προστασία, δεν νοιάστηκαν για χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά και μετανάστες που τους εκμεταλλεύονται για να αποκομίζουν στις πλάτες τους κέρδη. Να θυμίσουμε σε όλους την αθλιότητα της διαμονής και των συνθηκών και των μεταναστών στη Μανωλάδα και άλλου και τη διαμονή τους σε χαρτόκουτα, σκεπασμένο με νάιλον, που το μόνο που ενδιαφέρει τους μεγαλοπαραγωγούς είναι να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών ώστε να προστατευθούν από το κρύο ζητά με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Ειδικότερα, το ΜέΡΑ25 αναφέρει :

«Τούτες τις ώρες, πέρα από όσους εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες και όσους έχουν μείνει χωρίς ρεύμα λόγω της «προετοιμασίας» της άριστης Κυβέρνησης μας, ο νους μας είναι και στους πρόσφυγες και μετανάστες που σε άθλιες σκηνές αντιμετωπίζουν την παγωνιά γιατί αυτή η χώρα και η Ένωση τους αντιμετωπίζει απάνθρωπα. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μεταφερθούν άμεσα και να προστατευτούν από το κρύο».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr