Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε σκηνές ή έξω στον δρόμο αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες την παγωνιά

Σε σκηνές ή έξω στον δρόμο αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες την παγωνιά

Δύσκολες νύχτες στα προσφυγικά καμπ στα νησιά του Αιγαίου με την κακοκαιρία «Μήδεια»,

Τα στοιχεία της φύσης λυσσομανούσαν. Δεν χιόνιζε, αλλά ο παγωμένος αέρας «σφύριζε» και έμπαινε μέσα από τις τρύπες. Η θάλασσα άφριζε και κόντευε να γλείψει τις πιο κοντινές σκηνές. Οι ένοικοι πλησίασαν κοντά ο ένας στον άλλον, καθώς ρεύμα δεν υπήρχε για άλλη μια φορά. Κάπως έτσι ήταν το απόγευμα και το βράδυ της Κυριακής στο Καρά Τεπέ.

Και μπορεί να ξημέρωσε με ήλιο τη Δευτέρα, αλλά με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν το 0 όλη μέρα και την κακοκαιρία «Μήδεια» να κινείται ανατολικά, παρόμοια – αν όχι χειρότερη – αναμένεται και η σημερινή νύχτα.

Με την τοποθεσία του προσωρινού Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης να είναι δίπλα στη θάλασσα, οι περίπου 7.500 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εντός του είναι εκτεθειμένοι στο κρύο με μόνη προστασία τις σκηνές τους, τα λίγα υπάρχοντά τους και τις φωτιές τους.

Η ηλεκτροδότηση στο ΚΥΤ γίνεται σταδιακά ανά πτέρυγα μόνο για οχτώ ώρες την ημέρα και το βράδυ συνήθως κόβεται το ρεύμα – κάτι που δεν αποτέλεσε εξαίρεση και την Κυριακή.

Μοναδική μέριμνα που υπάρχει είναι τα θερμαινόμενα Rubb Hall, μεγάλες σκηνές χωρητικότητας πολλών δεκάδων ατόμων, που διαθέτουν κλιματισμό. Είναι βέβαια αδύνατο να προστατευτούν μέσα στα Rubb Hall οι χιλιάδες του Καρά Τεπέ.

Δεν έχουν ανακοινωθεί άλλα μέτρα προστασίας των προσφύγων ούτε στη Λέσβο ούτε στα άλλα καμπ στη Χίο, τη Σάμο και την Κω.

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι οι πρόσφυγες παραμένουν «φυλακισμένοι» στο ΚΥΤ, καθώς παρά το γεγονός ότι η Λέσβος δεν ανήκει από σήμερα στις κόκκινες περιοχές, για αυτούς εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, ενώ μπορούν να βγαίνουν έκτος του καμπ μόνο για 3 ώρες την εβδομάδα.

Πέταξαν αναγνωρισμένους αιτούντες άσυλο έξω στο κρύο

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί η είδηση ότι το Σάββατο εκτοπίστηκαν αιφνιδιαστικά από τις εστίες τους  πρόσφυγες στην Ηλιόχαρη των Αγίων Θεοδώρων.

Πρόκειται για 11 οικογένειες  από την Συρία και το Ιράκ που έχουν χαρακτηριστεί ως πρόσφυγες, σύμφωνα με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, και οι οποίες βρέθηκαν στον δρόμο, ενώ το τρίτο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού καλπάζει και η κακοκαιρία «Μήδεια» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ανάμεσα στις οικογένειες ανήκουν γυναίκες, παιδιά και άτομα με αναπηρία, ενώ οι πρόσφυγες δεν έχουν καμία δυνατότητα να μετακινηθούν, καθώς έχουν χάσει και το δικαίωμα στο επίδομα.

«Καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Νότη Μηταράκη, τον Ν.Χαρδαλιά, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς να μεριμνήσουν άμεσα για την μετακίνηση τους σε ασφαλή, ζεστό και ανθρώπινο χώρο» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ.

Έκθεση – κόλαφος της Oxfam για τις συνθήκες στα καμπ στα ελληνικά νησιά

Γυρνώντας πίσω στο ζήτημα του Καρά Τεπέ, νέα έκθεση της Oxfam κατακεραυνώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρεί υπαίτια για τις συνθήκες τόσο στη Λέσβο όσο και στα άλλα ελληνικά καμπ.

«Οι συνθήκες στη Μόρια 2 είναι κάτω απάνθρωπες, αλλά η ΕΕ θέλει να αναπαράγει τις πολιτικές που τις προκάλεσαν», σημειώνει η φιλανθρωπική ΜΚΟ, με αφορμή το νέο σχέδιο για το μεταναστευτικό που παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με την έρευνά της, η ΕΕ έχει αποτύχει να δείξει αλληλεγγύη και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της για μετεγκατάσταση προσφύγων.

Ο σύμβουλος της Oxfam, Raphael Shilhav, δήλωσε:

«Η Ελλάδα, πνιγμένη από τις αιτήσεις για άσυλο, έχει σκληρύνει τη στάση της. Οι αλλαγές στον ελληνικό νόμο για το άσυλο, οι εκτεταμένες κρατήσεις και τα εμπόδια στη διαδικασία του ασύλου είναι μερικά από τα μέτρα που έχει πάρει.

»Την ίδια ώρα, το ανθρώπινο κόστος αυξάνεται: ένας στους πέντε έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, άτομα που έχουν ξεπεράσει σεξουαλικές επιθέσεις ή ηλικιωμένοι κρατούνται, υπάρχει συνεχής κίνδυνος σεξουαλικής επίθεσης και τα παιδιά δεν λαμβάνουν καμία εκπαίδευση. Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο. Οι περιορισμοί μετακινήσεων δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να ψάξουν για ασφάλεια ή επαγγελαμτική βοήθεια, ενώ έχουν αυξηθεί τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Οι άνθρωποι είναι κολλημένοι στη Λέσβο χωρίς μέλλον».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024