Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τι αποκάλυψε η ραδιοχρονολόγηση οστών που αποδίδονται σε Αποστόλους του Χριστού

Τι αποκάλυψε η ραδιοχρονολόγηση οστών που αποδίδονται σε Αποστόλους του Χριστού

Ερευνητές εξέτασαν τα λείψανα του Ιακώβου του Μικρού και του Φιλίππου

Τα θραύσματα οστού που φυλάσσονται σε εκκλησία της Ρώμης ως λείψανα του Ιάκωβου του Μικρού, ενός από τους 12 αποστόλους του Χριστού, πρέπει τελικά να προήλθαν από άλλο πρόσωπο, αποκαλύπτει η πρώτη ραδιοχρονολόγησή τους.

Κάτω από την αγία τράπεζα της βασιλικής των Αγίων Αποστόλων (Santi Apostoli) στη Ρώμη φυλάσσονται εδώ και 1.500 χρόνια οστά που υποτίθεται ότι ανήκουν σε δύο μαθητές του Χριστού: τμήματα ενός μηριαίου οστού που αποδίδεται στον Ιάκωβο τον Μικρό (ή Ιάκωβο του Αλφαίου) καθώς και ένα μουμιοποιημένο πόδι και ένα οστό κνήμης που πιστεύεται ότι ανήκαν στον Φίλιππο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας έλαβαν άδεια να αποσπάσουν δείγματα από τα οστά και να τα υποβάλλουν σε χρονολόγηση εξετάζοντας την αναλογία διαφόρων ισοτόπων άνθρακα. Ορισμένα ισότοπα διασπώνται ταχύτερα από άλλα, κάτι που σημαίνει ότι η αναλογία των ισοτόπων μπορεί να αποκαλύψει πότε σχηματίστηκε ένα οποιοδήποτε δείγμα οργανικών υλικών.

Τα λείψανα φυλάσσονται εδώ και 1.500 χρόνια κάτω από την Αγία Τράπεζα της βασιλικής Santi Apostoli της Ρώμης (CC BY-SA 3.0)

Η ερευνητική ομάδα τελικά δεν εξέτασε τα οστά που αποδίδονται στον Φίλλιπο, κρίνοντας ότι έχουν επιμολυνθεί με γενετικό υλικό άλλων ανθρώπων και θα ήταν πρακτικά αδύνατο να καθαριστούν, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου,

Οι ερευνητές χρονολόγησαν όμως το μηριαίο οστό που αποδίδεται στον Ιάκωβο στο 214 με 340 μετά Χριστόν, κάτι που σημαίνει ότι σίγουρα δεν πρόκειται για λείψανο του αποστόλου –ανήκει σε κάποιον που έζησε 160 με 240 χρόνια αργότερα.

Τμήματα του μηριαίου οστού που αποδίδεται στον Ιάκωβο έχουν ντυθεί με ξύλο (© Kaare Lund Rasmussen)

«Οι ημερομηνίες στις οποίες καταλήξαμε διαψεύδουν ότι πρόκειται για τον Άγιο Ιάκωβο και αντιστοιχούν σε μια σκοτεινή περίοδο, από την εποχή που πέθαναν οι απόστολοι μέχρι που ο χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» δήλωσε η Κάαρε Λουντ Ράσμουσεν, πρώτη συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Heritage Science.

Το μουμιοποιημένο πόδι που αποδίδεται στον Φίλιππο (© Kaare Lund Rasmussen)

Όταν ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος κήρυξε τον χριστιανισμό επίσημη θρησκεία το 380 μ.Χ., λείψανα χριστιανών μαρτύρων άρχισαν να μεταφέρονται σε εκκλησίες για λατρεία, όπως συνέβη με τα εν λόγω οστά τον 6ο αιώνα.

Παραμένει άγνωστο πού βρέθηκαν αρχικά τα οστά και ποιος τα μετέφερε στην εκκλησία που διαχειρίζονται εδώ και αιώνες οι φραγκισκανοί μοναχοί.

Όπως λέει η Ράσμουσεν, «θεωρούμε πολύ πιθανό ότι όποιος μετέφερε το μηριαίο οστό στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων πίστευε ότι πράγματι ανήκε στον Άγιο Ιάκωβο. Πρέπει να το πήραν από χριστιανικό τάφο, οπότε ανήκε σε κάποιον από τους πρώτους χριστιανούς, απόστολο ή όχι».

inSports

Αιχμές του Ντόντσιτς για το Προολυμπιακό: «Έχω κάποιες αποφάσεις να πάρω»

Θολό το τοπίο σχετικά με την παρουσία του Λούκα Ντόντσιτς στο προολυμπιακό τουρνουά του ΣΕΦ (2-7/7), με τον Σλοβένο σταρ να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι θα κάνει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024