Προκαλεί η Τουρκία : Συζητάμε μόνο τη λύση δύο κρατών στο Κυπριακό – Δεν υποχωρούμε για τους S-400
Προκλητική εμφανίζεται για ακόμα μια φορά η Τουρκία, δηλώνοντας διά του εκπροσώπου της προεδρίας ότι δεν συζητάει άλλη λύση για το Κυπριακό πέρα από αυτήν των δύο κρατών και ταυτόχρονα εμφανίζεται ανυποχώρητη απέναντι στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στο καυτό θέμα των S-400.
Η Τουρκία θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, συζητώντας μόνο μια πρόταση εγκαθίδρυσης δύο κρατών, δήλωσε χθες Πέμπτη το βράδυ ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, προσθέτοντας ότι προηγούμενες αποτυχημένες προτάσεις δεν πρέπει να τεθούν στην ατζέντα.
Ο μόνος τρόπος
Προχθές, ο τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει πως ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η διένεξη για την Κύπρο είναι να εγκαθιδρυθούν στο νησί δύο κράτη και πως η δημιουργία ομοσπονδίας, η οποία υποστηρίζεται από την Αθήνα, δεν θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα επικείμενων συνομιλιών.
«Δεν μπορούμε τα πράγματα που συζητάμε επί 40 χρόνια, να τα συζητάμε για ακόμα 40 χρόνια», τόνισε ο Ιμπραχήμ Καλίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber, αναφερόμενος σε δεκαετίες αποτυχημένων συνομιλιών για το Κυπριακό.
Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει σε ό,τι αφορά στην αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, για την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Αγκυρα, δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Καλίν είπε ότι η Αγκυρα θα επιδιώξει να επιλύσει τα όποια ζητήματα με τις ΗΠΑ, χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, μέσω του διαλόγου.
«Παρανοήθηκε»
Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400 τον Δεκέμβριο. Την Τρίτη, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να προτείνει τη μερική ενεργοποίηση του συστήματος, στις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ.
Ο Καλίν υποστήριξε, χθες βράδυ, ότι η δήλωση του Ακάρ «παρανοήθηκε», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Πρόσθεσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για τις διαφωνίες των δύο πλευρών, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένονται γρήγορες λύσεις στα προβλήματα, σε σειρά ζητημάτων.
Πηγή: ΑΠΕ
- Τι είπε ο Λανουά στους διαιτητές του τελικού Κυπέλλου
- Δουδωνής: Εξόχως προβληματικό ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι εμπλεκόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών
- Γεραπετρίτης από Λιβύη: Προχωρήσουμε σε συζητήσεις για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ
- Τροχαία: Πενθήμερο εντατικών ελέγχων στην Αττική – Συνελήφθησαν 20 οδηγοί, οι 10 υπό την επήρεια αλκοόλ
- Ο «συναγερμός» του Μπαρτζώκα και η… Μπαρτσελόνα
- Νίκος Μουτσινάς: Η guest εμφάνισή του στο Έχω παιδιά
- Αχαρνές: Συνελήφθη 25χρονος για διατάραξη κοινής ησυχίας – Το ηχοσύστημα μεγάλης ισχύος στο αυτοκίνητό του
- Τσιτσιπάς: «Αυτές είναι οι στιγμές που με κάνουν να απολαμβάνω πραγματικά το παιχνίδι»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442