Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαρδαλιάδες παντού!

Χαρδαλιάδες παντού!

Η συγκρότηση ενός σώματος εθελοντών Πολιτικής Προστασίας σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες των δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση πολλαπλών αντικοινωνικών συμπεριφορών που επηρεάζουν τις ζωές μας.

Χαρδαλιάδες παντού. Χαρδαλιάδες σε κάθε δήμο, σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα ή τοπική κοινότητα. Χαρδαλιάδες σε κάθε γειτονιά!

Το αίτημα αυτό προέρχεται από «τα κάτω» και απαντά στο  «κοκκίνισμα» ολόκληρων περιοχών αλλά και τις συνέπειες που έχει στο σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Επιπλέον, το αίτημα αυτό έρχεται να φέρει στο κέντρο της ευθύνης το ρόλο της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης που χρειάζεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες που στηρίζουν αλλά και δίνουν νέο ουσιαστικό περιεχόμενο στις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης.

Χαρδαλιάδες παντού, λοιπόν αλλά πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα. Η απάντηση είναι μια και μόνη: Με τους εθελοντές Πολιτικής Προστασίας. Ένας νέος θεσμός που έρχεται να «πατήσει» στα γερά θεμέλια που έχει διαμορφώσει ο θεσμός του Εθελοντή Δασοπυροσβέστη.

Κοντεύομε πια ένα χρόνο από την στιγμή που λέξεις, όροι και έννοιες όπως covid-19, πανδημία, lockdown κ.α, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη ζωή μας. Μάθαμε να ζούμε μαζί τους όπως μάθαμε και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα, τα αντισηπτικά, τους χαιρετισμούς εξ αποστάσεως. Με λίγα λόγια, αποδεχθήκαμε σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές της καθημερινότητας μας ως προς τις μετακινήσεις, τις αγορές, τις συναλλαγές κ.α, αλλά και τη μετατροπή του σπιτιού μας σε κέντρο πολλαπλών χρήσεων που «στέγασε» τις νέες ανάγκες για εκπαίδευση, εργασία,  ψυχαγωγία.

Ένα σχεδόν χρόνο μετά την μεγάλη αλλαγή της ζωής μας όπου ήρθε στο προσκήνιο πέραν όλων των άλλων η επιτακτική αναγκαιότητα της προσωπικής ευθύνης έναντι της κοινότητας σαν ένα νέο συλλογικό αίτημα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Ας μην αφήσουμε παρά τη κούραση και το βάρος των συνεπειών της πανδημίας την ευκαιρία να χαθεί…

Σε αυτή τη στιγμή οι Χαρδαλιάδες, οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κατάλληλο στήριγμα των Πολιτών που συνεχίσουν σταθερά στο δρόμο της προσωπικής ευθύνης.

Στο σημείο αυτό μια παρένθεση. Στο site του Πυροσβαστικού Σώματος διαβάζω: «Στο Πυροσβεστικό Σώμα, από τις αρχές της δεκαετίας 1990, καθιερώθηκε ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη με το Νόμο 1951/1991 “Καθιέρωση του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη και άλλες διατάξεις” και το Π.Δ. 32/1992 “Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων”. Η αποστολή του εθελοντή πυροσβέστη είναι η ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως του δασικού πλούτου της χώρας, από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και άλλων καταστροφών. Η ανωτέρω αποστολή ασκείται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι εθελοντές πυροσβέστες διέπονται πλέον από το νέο Νόμο 4029/2011 «Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις » (ΦΕΚ Α΄ 245), ο οποίος εκδόθηκε στις 22-11-2011 και καταργήθηκε το προαναφερόμενο θεσμικό πλαίσιο. Ο νέος Νόμος έχει ως σκοπό να αναβαθμίσει και να προωθήσει το θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη. Πιο συγκεκριμένα στα άρθρα του εμπεριέχονται διατάξεις αναφορικά με την αποστολή και τα καθήκοντα του εθελοντή πυροσβέστη, την προαγωγή του, την παροχή ηθικών και υλικών αμοιβών κ.α.».

Το πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη περίπτωση των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας οι οποίοι σε συνδυασμό με κλιμάκια υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών θα μπορούσαν να συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στην πιστή εφαρμογή των μέτρων που αποφασίζονται από την Κεντρική Διοίκηση. Με την καθημερινή τους παρουσία θα μπορούσαν έγκαιρα και έγκυρα να ενημερώνουν τις αστυνομικές και υγειονομικές αρχές, τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές  κ.λ.π για φαινόμενα που ξεκινούν από τον συνωστισμό σε πεζοδρόμους στο κέντρο των πόλεων μέχρι την επισήμανση σοβαρών αντικοινωνικών συμπεριφορών.

Εδώ και τώρα Χαρδαλιάδες. Εδώ και τώρα Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024