Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Brain drain: 9 στους 10 έλληνες επιστήμονες με διεθνή απήχηση δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό

Brain drain: 9 στους 10 έλληνες επιστήμονες με διεθνή απήχηση δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό

Η βάση δεδομένων παρουσιάζει στοιχεία για 63.951 επιστήμονες που έχουν δημοσιεύσει τουλάχιστον πέντε πλήρεις διεθνείς δημοσιεύσεις

Από τους Έλληνες επιστήμονες που βρίσκονται σε ερευνητική απήχηση στις πρώτες 15 θέσεις του γνωστικού αντικειμένου τους παγκοσμίως, το 94% -δηλαδή περισσότεροι από εννέα στους δέκα- βρίσκονται στο εξωτερικό. Αυτό προκύπτει από τη δημιουργία μιας νέας βάσης με αναλυτικά δεδομένα για σχεδόν όλους τους Έλληνες επιστήμονες που δουλεύουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Η βάση δεδομένων παρουσιάζει στοιχεία για 63.951 επιστήμονες που έχουν δημοσιεύσει τουλάχιστον πέντε πλήρεις διεθνείς δημοσιεύσεις (στοιχεία από το Scopus), μαζί με τη λεπτομερή απήχηση του καθενός στην επιστημονική βιβλιογραφία σε όλα τα 174 επιστημονικά πεδία της επιστήμης. Από αυτούς, οι 35.116 συνδέονται με την Ελλάδα και οι υπόλοιποι με την ελληνική διασπορά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για το εγχείρημα, «οι διαδικασίες επικύρωσης δείχνουν ότι έχουμε συμπεριλάβει το 97%-100% των Ελλήνων επιστημόνων που δρουν στην Ελλάδα και κάπου τα τρία τέταρτα όσων δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Η μελέτη χαρτογραφεί το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει και ελπίζω να βοηθήσει σε συνολικό σχεδιασμό και ανέλιξη της επιστήμης στην Ελλάδα, αν κάποτε η ελληνική πολιτεία ενδιαφερθεί για την σοβαρή επιστήμη και έρευνα».

Στη μελέτη, που προδημοσιεύθηκε στο bioRxiv, υπάρχει ειδική φόρμα επικοινωνίας, όπου μπορούν να αποσταλούν ονόματα επιστημόνων που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024