Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι υπερασπιστές του Κουφοντίνα και οι υπερασπιστές του δολοφόνου του Φύσσα

Οι υπερασπιστές του Κουφοντίνα και οι υπερασπιστές του δολοφόνου του Φύσσα

Οσοι υπερασπίζονται τα... δίκαια αιτήματα του Κουφοντίνα δικαίωμά τους να το κάνουν. Αλλά θα πράξουν το ίδιο αν ξεκινήσει απεργία πείνας ο Μιχαλολιάκος, ο Κασιδιάρης ή ο δολοφόνος του Φύσσα;

«Δεν θα βγάλουμε τον σκασμό. Όποιοι θέλουν να σιγήσουν ας το κάνουν… Αν ήταν ακροδεξιός θα ίδια θα λέγαμε. Τα δικαιώματα δεν έχουν σύνορα, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, υπερασπιζόμαστε κράτος δικαίου».

Αυτά έγραψε πρόσφατα ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιζόμενος τις θέσεις του για την απεργία πείνας του Κουφοντίνα.

Απάντησε σε όλους εκείνους που κατηγορούν το 3% του ΣΥΡΙΖΑ, τους πανεπιστημιακούς ή άλλους που βγήκαν ξεκάθαρα, με το όνομά τους, την υπογραφή τους, το πρόσωπό τους, και υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του Κουφοντίνα να επιλέγει τη φυλακή που θέλει, να παίρνει άδειες, να αποφυλακιστεί στα 19 χρόνια.

Απόλυτος σεβασμός, λοιπόν, σε όλους εκείνους που φανερά βγαίνουν να υπερασπιστούν ένα δολοφόνο 11 ανθρώπων. Δημοκρατία έχουμε.

Δικαίωμά του επίσης, να λέει ότι είναι πολιτικός κρατούμενος κι έκανε πολιτικά εγκλήματα, αλλά serial killer είναι και θα είναι.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει. Η απορία σε όλους εμάς παραμένει, έστω κι αν ο Πάνος Λάμπρου, με την ιστορία και τους αγώνες του έχει δικαίωμα να απαντά.

Το ερώτημα είναι «τι θα γινόταν αν στη θέση του Κουφοντίνα ήταν ένας ακροδεξιός». Το ερώτημα είναι τι θα γινόταν αν αύριο έκανε απεργία πείνας ο Νίκος Μιχαλολιάκος ή ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Τι θα γινόταν αν ο Γιάννης Λαγός, που καλοπερνάει στις Βρυξέλλες, αύριο αλυσοδενόταν στο Ευρωκοινοβούλιο για να μην τον απελάσουν στην Ελλάδα.

Εντάξει, να πιστέψουμε ότι ο Λάμπρου και πολλοί άλλοι αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα έσπευδαν να υπερασπιστούν τους απεργούς πείνας.

Θα το έκαναν, όμως, όλοι οι υπόλοιποι; Θα γίνονταν διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις για έναν οποιονδήποτε δολοφόνο;

Θα υπήρχαν εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις και αγωνιστικές δράσεις με σύνθημα «Free Ilias Kasidiaris;»

Ας υποθέσουμε ότι ο Μιχαλολιάκος, ο «Φύρερ» της Χρυσής Αυγής, ξεκινούσε απεργία πείνας και ζητούσε να μεταφερθεί από τον Δομοκό σε κάποια αγροτική φυλακή. Ή στην Αμφισσα ή κάπου πιο κοντά στην Αθήνα.

Πάνος Λάμπρου

Ας πούμε ότι είχε και τα τυπικά προσόντα για να μεταχθεί. Θα είχαμε εκατοντάδες ανθρώπους από τον χώρο της Αριστεράς, των γραμμάτων, των τεχνών και της δημοσιογραφίας να τον υπερασπίζονται;

Η απάντηση είναι όχι. Κανένας δεν θα έβγαινε με το όνομά του και την υπογραφή να υπερασπιστεί τον αρχηγό ή τον υπαρχηγό της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Γιατί εκεί δεν θα επικαλούταν κανείς τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Το ίδιο δεν θα έκαναν αν αύριο ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, ξεκινούσε απεργία πείνας για να ικανοποιηθεί ένα οποιοδήποτε αίτημά του.

Και δεν θα το έκαναν γιατί το κράτος δικαίου επιβλήθηκε. Εκανε ένα έγκλημα, τιμωρήθηκε από ανεξάρτητα δικαστήρια και θα πληρώσει. Τελεία και παύλα.

Αν έχει δικαίωμα μετά από χρόνια να υποβάλει αιτήματα για να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησής τους, ας τα κάνει. Θα κριθεί κι αυτός και όλοι οι καταδικασμένοι για το αν πρέπει να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης.

Όμως, φτάνει πια με την υποκρισία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι α αλ καρτ για να τα επικαλούμαστε όποτε μας συμφέρει, όποτε ο εγκληματίας μάς είναι συμπαθής ή όποτε δεν γουστάρουμε κάποιον.

Οσο θα μας ενοχλούσε αν ο Ρουπακιάς δήλωνε αμετανόητος, έπαιρνε άδειες και βολτάριζε εκεί που σκότωσε τον Φύσσα, άλλο τόσο μας ενοχλεί που ο κάθε Κουφοντίνας δηλώνει αμετανόητος αλλά ζητά ευνοϊκής μεταχείρισης από ένας κράτος δικαίου που πολέμησε, και παίρνει άδειες, βολτάρει στο Κολωνάκι ή κάνει ημιελεύθερη ζωή σε κάποια αγροτική φυλακή.

Τι θα λέγαμε στην χαροκαμένη μάνα – σύμβολο, τη Μάγδα Φύσσα, αν έβλεπε ότι ο δολοφόνος του παιδιού της κάνει απεργία πείνας και έχει στο πλάι του μερικές εκατοντάδες να τον στηρίζουν;

Αν ο Πάνος Λάμπρου ή πολλοί ακόμη υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, τους βγάζουμε το καπέλο για το θάρρος της γνώμης τους, αλλά μόνο γι’ αυτό.

Όμως, να το κάνουν κι όλοι εκείνοι που δηλώνουν «υπερευαίσθητοι» για την τύχη του Κουφοντίνα, όταν θα έρθει η ώρα να υπερασπιστούν το δολοφόνο του Φύσσα, το δολοφόνο του Λουκμάν ή το δολοφόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Γιατί αν δεν το πράξουν θα είναι απλά υποκριτές και επαγγελματίες δικαιωματιστές.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024